Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Google már kérdezni sem enged

Békési Marcell

2020.09.12. 09:00

Joe Biden esetében a keresőóriás módosítja a keresési előzményeket, mert annyira kínos, hogy milyen témákon pörögnek az emberek az elnökjelölt körül.

2020-ban már nem csak a Google-t választhatjuk keresőfelületünknek, mert van egy tucat olyan kereső, aminek a hatékonysága felveszi a versenyt a keresőóriáséval, viszont nem manipulálja a találati adatokat politikai alapon, nem lopja az adatainkat, és nem fog minket két keresés után fejlődéslélektanilag profilozni.

A híresen béna Bing és az amerikai piacra optimalizált Yahoo helyett egy csomó olyan kisebb, tényleg jól működő keresőmotor is van, amit választhatunk:

  • a legnépszerűbb a DuckDuckGo, ami azzal az üzenettel szakított ki egy nagy rést a piacon, hogy követ le és nem halászik tőled adatokat,
  • egy másik jó választás lehet az Ecosia, ami a reklámbevételekből fákat ültet a Száhel-övezetben, ezzel küzdve egyszerre a globális felmelegedés és a migráció ellen,
  • a harmadik pedig a Qwant, ami a nagyobbak közül az egyetlen teljesen európai fejlesztésű keresőmotor.

Én személy szerint mindhármat kipróbáltam, miután pár éve úgy döntöttem, hogy nem akarom a Google-t tovább hizlalni. Mindhárom tökéletesen vizsgázott, és végül a utóbbi mellett kötöttem ki. Azóta a Qwant az alapértelmezett keresőm, és nagyon ritkán van olyan, hogy valamiről nem találtok releváns adatot, és a Google-t kell használnom.

Hogy miért döntöttem úgy, hogy elhagyom a Google-t?

Azon kívül persze, hogy fizikailag és érzelmileg is lekövet, brutális cenzúrát létesít nagyjából az összes felületén, többet tud a családomról, mint én magam, nekem az volt az utolsó csepp a pohárban, mikor pár éve kiderült, hogy már a keresési eredményeket is manipulálja a Google.

Ha például beírod, hogy „boldog fehér pár”, vagy „amerikai fehér család”, akkor szinte kizárólag vegyes/színes bőrű párokat és családokat dobott ki:

Ezeket a képeket dobta ki a Google a „fehér amerikai család” keresésre.

A hatalmas közfelháborodás miatt az „algoritmus hibáját” – amit a többi kereső akkor sem követett el – azóta persze javították, de nem tudhatjuk, hogy milyen találatokba nyúlnak fentről bele hibázik még a MI-alapú független algoritmus.

Kivéve, ha olyan egyértelmű, mint a következő példa.

Joe Biden ina...

Az amerikai elnökjelölt esetében sok mindenről beszélnek az emberek, az egyre súlyosbodó öregkori szenilitásáról, vagy arról, hogyan fogdossa meg állandóan a közelébe kerülő gyerekeket.

A Google úgy döntött, hogy az embereknek nem kell ezeket a felvételeket látnia, de még azt sem, hogy másokat ez érdekli.

Vagyis már kérdezni sem lehet a keresőóriástól. A elkezdjük beírni a keresőmezőbe, hogy „Joe Biden ki...” akkor négy keresőből három (Bing, Yahoo, DuckDuckGo) ezt úgy fejezi be, hogy „Joe Biden kids inappropriate touching” vagy „ Joe Biden kids rubbing legs” (vagyis „gyerekek illetlen fogdosása” vagy „gyerekek lábainak simogatása”), reflektálva arra, hogy mire keresnek rá leginkább az emberek.

A Google egy huszárvágással törölte ezeket a találatokat, és egyszerűen csak arra keres rá, hogy „Joe Biden gyerekek”.

Hasonló eredményre jutunk, hogyha azt kezdjük beírni a keresőbe, hogy „Joe Biden ina...

Erre a Googlenek egyetlen dolog jut eszébe: „Joe Biden elnöki beiktatása 2021”.

A Bing, Yahoo, DuckDuckGo viszont olyanokat ajánl fel, mint az előbbi találatnál, még egy válogatás is készült abből, hogy a korábbi alelnök milyen „furcsán” viselkedik néha kisgyerekek közelében.

Az „inauguration” helyett a „inapproppriate” még akkor sem jut eszébe a Google-nek, hogyha tovább írjuk a szót, sőt, akkor sem, hogyha teljesen beírjuk.

Annak ellenére, hogy a világ összes keresőjén és videómegosztóján

az érdekli az embereket a legjobban, hogy Joe Biden alig képes már kamerák előtt nyilatkozni, és gyerekeket fogdos, a Google úgy csinál, mintha náluk erre senki nem keresett volna rá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére