Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Google már kérdezni sem enged

Békési Marcell

2020.09.12. 09:00

Joe Biden esetében a keresőóriás módosítja a keresési előzményeket, mert annyira kínos, hogy milyen témákon pörögnek az emberek az elnökjelölt körül.

2020-ban már nem csak a Google-t választhatjuk keresőfelületünknek, mert van egy tucat olyan kereső, aminek a hatékonysága felveszi a versenyt a keresőóriáséval, viszont nem manipulálja a találati adatokat politikai alapon, nem lopja az adatainkat, és nem fog minket két keresés után fejlődéslélektanilag profilozni.

A híresen béna Bing és az amerikai piacra optimalizált Yahoo helyett egy csomó olyan kisebb, tényleg jól működő keresőmotor is van, amit választhatunk:

  • a legnépszerűbb a DuckDuckGo, ami azzal az üzenettel szakított ki egy nagy rést a piacon, hogy követ le és nem halászik tőled adatokat,
  • egy másik jó választás lehet az Ecosia, ami a reklámbevételekből fákat ültet a Száhel-övezetben, ezzel küzdve egyszerre a globális felmelegedés és a migráció ellen,
  • a harmadik pedig a Qwant, ami a nagyobbak közül az egyetlen teljesen európai fejlesztésű keresőmotor.

Én személy szerint mindhármat kipróbáltam, miután pár éve úgy döntöttem, hogy nem akarom a Google-t tovább hizlalni. Mindhárom tökéletesen vizsgázott, és végül a utóbbi mellett kötöttem ki. Azóta a Qwant az alapértelmezett keresőm, és nagyon ritkán van olyan, hogy valamiről nem találtok releváns adatot, és a Google-t kell használnom.

Hogy miért döntöttem úgy, hogy elhagyom a Google-t?

Azon kívül persze, hogy fizikailag és érzelmileg is lekövet, brutális cenzúrát létesít nagyjából az összes felületén, többet tud a családomról, mint én magam, nekem az volt az utolsó csepp a pohárban, mikor pár éve kiderült, hogy már a keresési eredményeket is manipulálja a Google.

Ha például beírod, hogy „boldog fehér pár”, vagy „amerikai fehér család”, akkor szinte kizárólag vegyes/színes bőrű párokat és családokat dobott ki:

Ezeket a képeket dobta ki a Google a „fehér amerikai család” keresésre.

A hatalmas közfelháborodás miatt az „algoritmus hibáját” – amit a többi kereső akkor sem követett el – azóta persze javították, de nem tudhatjuk, hogy milyen találatokba nyúlnak fentről bele hibázik még a MI-alapú független algoritmus.

Kivéve, ha olyan egyértelmű, mint a következő példa.

Joe Biden ina...

Az amerikai elnökjelölt esetében sok mindenről beszélnek az emberek, az egyre súlyosbodó öregkori szenilitásáról, vagy arról, hogyan fogdossa meg állandóan a közelébe kerülő gyerekeket.

A Google úgy döntött, hogy az embereknek nem kell ezeket a felvételeket látnia, de még azt sem, hogy másokat ez érdekli.

Vagyis már kérdezni sem lehet a keresőóriástól. A elkezdjük beírni a keresőmezőbe, hogy „Joe Biden ki...” akkor négy keresőből három (Bing, Yahoo, DuckDuckGo) ezt úgy fejezi be, hogy „Joe Biden kids inappropriate touching” vagy „ Joe Biden kids rubbing legs” (vagyis „gyerekek illetlen fogdosása” vagy „gyerekek lábainak simogatása”), reflektálva arra, hogy mire keresnek rá leginkább az emberek.

A Google egy huszárvágással törölte ezeket a találatokat, és egyszerűen csak arra keres rá, hogy „Joe Biden gyerekek”.

Hasonló eredményre jutunk, hogyha azt kezdjük beírni a keresőbe, hogy „Joe Biden ina...

Erre a Googlenek egyetlen dolog jut eszébe: „Joe Biden elnöki beiktatása 2021”.

A Bing, Yahoo, DuckDuckGo viszont olyanokat ajánl fel, mint az előbbi találatnál, még egy válogatás is készült abből, hogy a korábbi alelnök milyen „furcsán” viselkedik néha kisgyerekek közelében.

Az „inauguration” helyett a „inapproppriate” még akkor sem jut eszébe a Google-nek, hogyha tovább írjuk a szót, sőt, akkor sem, hogyha teljesen beírjuk.

Annak ellenére, hogy a világ összes keresőjén és videómegosztóján

az érdekli az embereket a legjobban, hogy Joe Biden alig képes már kamerák előtt nyilatkozni, és gyerekeket fogdos, a Google úgy csinál, mintha náluk erre senki nem keresett volna rá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére