Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Eltávolították a karikaturistát a szerkesztőségi oldalról az egyik rajza miatt

Jánosy Károly

2021.10.30. 16:00

Száműzték az Age című ausztrál napilap híres karikaturistáját a szerkesztőségi oldalról. A kontinensnyi országban jól ismert Michael Leunig az Instagramon megjelent rajzában Victoria állam miniszterelnökének kötelező oltást propagáló kampányát a pekingi Tienanmen téri mészárlás egyik eseményével hasonlította össze.

 

Leunig karikatúráján a törékeny rajzfigura egy tank sziluettje felé fordult, amelynek lövegtornya helyén fecskendő van. A felső sarokban a 76 éves férfi bemásolta az ikonikus pekingi tüntető képét, aki egy tankoszlop útjába állt 1989-ben.

Úgy látszik, nincs közvetlen kapcsolatom a közönséggel” – nyilatkozta Leunig az Australian's Media Diary című lapnak az eltávolításról. A rajzot szeptember végén tette közzé Instagram-oldalán, miután az Age főszerkesztője, Gay Alcorn elutasította a közzétételt. A rajz sokakat késztetett hozzászólásra, az egyik tábor megengedő volt, míg a másik elítélte a művészt, mondván a pekingi mészárlást nem lehet egy lapi említeni az oltás felvételét szorgalmazó rendeletekkel. Leunig egyébként megerősítette, hogy kikerült a szerkesztőségi oldalról, és „új karikaturistákat próbál ki” azon az oldalon.

Nem is nagyon akarok olyan helyen dolgozni, ahol ennyire cenzúráznak” – mondta Leunig. – Az Age-ben csak Victoria állam vezetőinek szempontjait lehet ismételgetni. Nem is az elutasítás zavar, inkább a humortalanság, a jó szellem és a kreatív képzelőerő” – mondta.

Az idős műész szerint a lap idén már tucatnyi más karikatúráját is cenzúrázta, amelyek szintén a vakcinációról és Victoria kormányáról szóltak, és meglehetősen udvariatlanul tudatták vele, hogy karikatúráit már nem akarja vezető helyen hozni az Age.

Bátorítjuk a gondolatok sokszínűségét, de fenntartásaim vannak az oltásellenes rajzokkal” – mondta a főszerkesztő, és hozzátette a karikaturista munkáit más oldalon azért leközlik majd.

A kötelező védőoltás folyamatos aggodalmat és heves tiltakozásokat váltott ki Melbourne-ben szeptember végén. Számos iparágban, köztük az egészségügyben, a felsőoktatásban, a közlekedésben, az ingatlanügyben dolgozóknak határidőre be kellett mutatni az oltási igazolásukat a munkáltatónak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére