Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Eltávolították a karikaturistát a szerkesztőségi oldalról az egyik rajza miatt

Jánosy Károly

2021.10.30. 16:00

Száműzték az Age című ausztrál napilap híres karikaturistáját a szerkesztőségi oldalról. A kontinensnyi országban jól ismert Michael Leunig az Instagramon megjelent rajzában Victoria állam miniszterelnökének kötelező oltást propagáló kampányát a pekingi Tienanmen téri mészárlás egyik eseményével hasonlította össze.

 

Leunig karikatúráján a törékeny rajzfigura egy tank sziluettje felé fordult, amelynek lövegtornya helyén fecskendő van. A felső sarokban a 76 éves férfi bemásolta az ikonikus pekingi tüntető képét, aki egy tankoszlop útjába állt 1989-ben.

Úgy látszik, nincs közvetlen kapcsolatom a közönséggel” – nyilatkozta Leunig az Australian's Media Diary című lapnak az eltávolításról. A rajzot szeptember végén tette közzé Instagram-oldalán, miután az Age főszerkesztője, Gay Alcorn elutasította a közzétételt. A rajz sokakat késztetett hozzászólásra, az egyik tábor megengedő volt, míg a másik elítélte a művészt, mondván a pekingi mészárlást nem lehet egy lapi említeni az oltás felvételét szorgalmazó rendeletekkel. Leunig egyébként megerősítette, hogy kikerült a szerkesztőségi oldalról, és „új karikaturistákat próbál ki” azon az oldalon.

Nem is nagyon akarok olyan helyen dolgozni, ahol ennyire cenzúráznak” – mondta Leunig. – Az Age-ben csak Victoria állam vezetőinek szempontjait lehet ismételgetni. Nem is az elutasítás zavar, inkább a humortalanság, a jó szellem és a kreatív képzelőerő” – mondta.

Az idős műész szerint a lap idén már tucatnyi más karikatúráját is cenzúrázta, amelyek szintén a vakcinációról és Victoria kormányáról szóltak, és meglehetősen udvariatlanul tudatták vele, hogy karikatúráit már nem akarja vezető helyen hozni az Age.

Bátorítjuk a gondolatok sokszínűségét, de fenntartásaim vannak az oltásellenes rajzokkal” – mondta a főszerkesztő, és hozzátette a karikaturista munkáit más oldalon azért leközlik majd.

A kötelező védőoltás folyamatos aggodalmat és heves tiltakozásokat váltott ki Melbourne-ben szeptember végén. Számos iparágban, köztük az egészségügyben, a felsőoktatásban, a közlekedésben, az ingatlanügyben dolgozóknak határidőre be kellett mutatni az oltási igazolásukat a munkáltatónak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére