Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezért nem ír a nyugati sajtó a Békemenetről

Biró András, a XXI. Század Intézet kutatója

2021.10.29. 12:00

Az október 23-ai Békemeneten irdatlan tömeg biztosította támogatásáról az Orbán Viktor vezette nemzeti kormányt. Ennek ellenére a liberális nézetek által uralt Nyugaton nagyítóval kell keresni azokat a sajtótermékeket, amelyek nem hallgatták el ezt az eseményt. Ennek oka, hogy a saját párhuzamos valóságuk foglyai, amelyben összeegyeztethetetlenné vált, hogy egy általuk autoriternek kikiáltott vezetőt százezres tömeg biztosít támogatásáról.

 

Vétkesek közt cinkos, aki néma

A Magyar Nemzet szerint több százezren, míg a Soros György által pénzelt Átlátszó szerint „legfeljebb 70 ezren” vettek részt a Békemeneten. Jelen esetben nem is a résztvevők létszámán van a hangsúly, hanem azon, hogy a balliberális többségű nyugati média szándékosan hallgatja el azt a tényt, hogy Budapesten tíz- vagy százezrek vonultak fel, támogatásukról biztosítva az Orbán Viktor vezette magyar kormányt.

MTI/Czeglédi Zsolt

A legfőbb okot abban kereshetjük, hogy a magyar demokráciát az elmúlt években rendre olyan körmönfont és eltúlzott jelzőkkel illették, mint „hibrid rezsim”, „beteg demokrácia”, „fasisztoid mutáció” vagy „kompetitív autoriter rendszer”, és ezen értelmezési keretbe nehezen illeszthető be, hogy egy széles társadalmi bázison nyugvó történelmi blokk áll az autoriter címkével ellátott Orbán Viktor mögött.

Egyedül az amerikai Associated Press hírügynökség számolt be a Békemenetről, amelyet mindössze a brit The Independent, valamint az amerikai US News és a The Washington Post szemlézett, míg német nyelvterületen egyedül a Frankfurter Allgemeine Zeitung írt önálló cikket az eseményről. Ráadásul az Associated Press beszámolójának fele a nemcsak létszámában, de minőségében is katasztrofálisra sikeredett ellenzéki gyűlés felmagasztalásáról szól. A Deutsche Welle kissé valóságtorzító beszámolója szerint „több ezren vonultak fel Orbán mellett, valamint ellene is”, ám a magyarországi tudósító bejelentkezése idején az ellenzéki „tömegnek” már nyoma sincs, és a színpadot bontják a háttérben.

Azonban az olyan befolyásos médiumok, mint a CNN, a BBC, a The Guardian, a The Economist, a The New York Times, a Neue Zürcher Zeitung, a Spiegel és a Die Zeit, egyáltalán nem tartották érdemlegesnek, hogy beszámoljanak egy ilyen tömegeket megmozgató erődemonstrációról.

(Photo by Alastair Pike / AFP)

Negyedik hatalmi ág: a média

Még olyan szempontból sem próbálták delegitimálni a tömegrendezvényt, hogy rosszallásukat fejezték volna ki a járványhelyzet esetleges romlását illetően, ehelyett inkább elhallgatták az egészet. Noha azt is el kell ismerni, hogy ezen esetben a tudományos köntösbe bújtatott bírálatuk Orbán Viktorral szemben csorbát szenvedett volna, hiszen a városokat kifosztó és felgyújtó, erőszakos BLM-tüntetések idején, 2020-ban – vagyis az oltások létezése előtt – kissé tragikomikus módon próbálták megmagyarázni, hogy a maszk nélküli tömegtüntetések nem járultak hozzá a vírus terjedéséhez. Ez azonban nyilvánvalóan nem volt igaz a politikai ellenfelek esetében, és így a balliberális médiahadtest tagjai nem győzték egymást túlharsogni, hogy Donald Trump kampánygyűléseinek köszönhetően több mint 30 ezren fertőződtek meg a koronavírussal.

Ez is csak azt mutatja, hogy a liberális fősodor annak alapján közli torzított képét a valóságról, ami a céljainak megfelel.

A Nyugat kettős mércéje és az elhallgatott Békemenet kontextusában azt is érdemes kiemelni, hogy az elmúlt egy-két évet figyelembe véve a baloldal néhány ezres tömeget vonzó eseményei (a Fudan elleni tüntetés, a Budapest Pride, bármilyen spontán tüntetés Orbán ellen) rendre jóval nagyobb figyelmet kapnak a nemzetközi médiában, mint amekkora jelentőségük van. Márki-Zay Péter személyében pedig egy olyan miniszterelnök-jelölt került a baloldal élére, aki a nemzetközi erők támogatását élvezi, így nem csoda, hogy csak az elmúlt hét folyamán a CNN-től kezdve a Newsweeken át egészen az Euronewsig adott interjúkat különböző lapoknak, és tette le a hűségesküt a liberális nyugati nézetek fősodrának. Emlékezhetünk, hogy a nyugati médiumok (Die Zeit, The Guardian, The Economist) hasonló módon próbálták a globalisták által támogatott jelöltjüket, Karácsony Gergelyt felmagasztalni és Orbán Viktor kihívójaként feltüntetni.

Forrás: The Economist

Összegezve: a Békemenet ismét rávilágított arra, hogy a magát függetlennek és objektívnek tituláló médiagépezetnek nem a hiteles tájékoztatás a célja, hanem a saját, valóságalapot nélkülöző narratíváján keresztüli agymosás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére