Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Twitteren szervezkedtek a capitoliumi tüntetés résztvevői

888.hu - V4NA

2021.01.15. 06:00

A konzervatív Parlert hibáztatták a capitoliumi zavargásokért és erőszak szításáért, közben azonban kiderült, hogy a Twitteren szervezkedtek az emberek. Közben egyre megosztottabb az amerikai társadalom, van, aki már az Egyesült Államok két külön országra szakadását vizionálja.

Szövetségi hatóságoktól került nyilvánosságra az információ, miszerint a január 6-ai capitoliumi tüntetést többek között a Twitteren szervezték és koordinálták – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség az Associated Press (AP) beszámolója alapján.

Azt írták, hogy a védelmi tisztviselők és a Nemzeti Gárda tisztviselői is tudtak róla, hogy tüntetés készül Washingtonban. Ennek voltak jelei az interneten is, a Twitter oldalán, de arra nem számítottak, hogy a dolgok úgy elfajulnak, ahogyan az végül történt.

A hír azért is érdekes, mert mindeközben a konzervatív Parler közösségi oldalra próbálták rákenni a zavargásokat, ez a felület lett a bűnbak. A Parlert le is tiltották a nagy techcégek az áruházaikból, és az internetes felülete is eltűnt – a vezérigazgató szerint lehet, hogy a platform többé már nem is tér vissza az online térbe.

A Parler bűnbakká nyilvánításáról beszélt a Fox csatornán Glenn Greenwald is. Az újságíró és korábbi civil jogi ügyvéd szerint a tüntetés tervezésének nagy része nem a Parleren zajlott, hanem a techóriások oldalain. Rámutatott arra is, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 13 embert tartóztatott le a capitoliumi eseményekkel kapcsolatban, akik közül senki sem volt a Parler felhasználója.

Greenwald szerint a szervezés és buzdítás nagy része a Facebookon, a YouTube-on és a Twitteren zajlott. Az újságíró éppen ezért is tartja érdekesnek, hogy a Google betiltotta a Parlert, miközben a hozzá tartozó YouTube-nak sokkal nagyobb szerepe volt a zavargásokban.

Az indulatok pedig nem hagynak alább az Egyesült Államokban. Bár Donald Trumpnak már csak pár napja van hátra az elnöki hivatalban, megindították ellene az alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) eljárást. Az amerikai emberek is nagyon egymásnak feszülnek a különböző vélemények miatt, az ellentét nagyságát két felmérés is bizonyítja.

A Blaze a közösségi oldalán indított szavazást arról, hogy vajon az amerikaiak képesek-e még arra, hogy értelmes párbeszédet folytassanak a politikáról a Twitteren. Bár a szavazás nem zárult le, az eredményeket közben is lehet látni. A szavazók elsöprő többsége szerint nem képesek erre az emberek.

A Just The News reprezentatív felmérése is mutatja, hogy mennyire megosztott az Egyesült Államok. Azt kérdezték meg az emberektől, támogatnák-e, hogy az Egyesült Államok két külön országra szakadjon szét – egy piros és egy kék államok alkotta országra, azaz különválnának a demokraták és a republikánusok.

Az eredmény meglepő lett, a megkérdezettek mintegy negyede támogatná a szétszakadást. Közülük 11 százalék erősen támogatja, további 14 százalék pedig némileg. Bár az ellenzők többen vannak, rámutattak arra, hogyaz egynegyedes arány nem elhanyagolható egy ilyen fontos kérdésnél.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére