Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Betegségek, amik sokkal valódibb veszélyt jelentenek a koronavírusnál

Fodor-Horváth Zsófia

2020.02.29. 10:17

Pánik helyett érdemesebb a tudatosságot választani.

Hetek óta egyre mélyül a koronavírus miatti pánik, hiába a nyugalomra intés, a félelem nagy biznisz. Egyes médiumok pedig képtelenek nem visszaélni befolyásukkal és még egy ilyen helyzetben is, amikor elengedhetetlen lenne a pontos tájékoztatás, csak a politikai érdekeiket követik és szítják az embereket a kormány ellen. A koronavírust komolyan kell venni, de a pánikra tényleg nincs semmi ok. Egy olyan lázzal, légúti tünetekkel járó betegségről van szó, aminek halálozási aránya alig magasabb az influenzáénál: utóbbi járványa viszont éppen a csúcson van hazánkban, de a helyzet az, hogy volt is ellene védőoltás.

Ha pár év múlva a koronavírus ugyanolyan évi rendszerességgel okoz itthon is járványt, mint az influenza, és lesz ellene oltás, kérni fogják majd azt az emberek?

Vagy akkor is ugyanúgy félvállról veszik, mint más egyéb, szintén megelőzhető betegségeket? A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk olyan, sokkal súlyosabb tünetekkel járó és magasabb halálozási aránnyal bíró betegségeket, amik már évtizedek óta jelen vannak hazánkban, elkerülhetőek lennének, mégsem fordul rájuk akkora figyelem, mint a koronavírusra.

  1. Legionárius betegség

A legionellózist egy baktérium okozza (legionella), ami a nedves helyeket kedveli. Szinte az összes háztartásban megtalálható, de csak úgy okoz megbetegedést, ha vízpárával együtt belélegezzük: ezért a klímaberendezések és a szökőkutak rizikósak a legionella szempontjából. Két formája létezik a betegségnek: az egyik enyhe megbetegedést okoz, nem jár tüdőgyulladással és gyors lefolyású, a másik pedig az ún. legionárius betegség, aminek fő tünete a tüdőgyulladás, nagyon magas lázzal jár, tüdőn kívüli tüneteket is okoz, ami miatt gyakran életveszélyes állapotba kerül a beteg. A legionárius betegség akár 10 napig is lappanghat, influenza-jellegű tünetekkel kezdődik, majd jön a magas láz, hidegrázás és egyre fokozódó száraz köhögés, amihez fulladás is társulhat. A tüdőn kívüli tünetek extrém fejfájással, szédüléssel, hasmenéssel és hányással járnak. Akik felgyógyultak a betegségből, még hónapokkal később gyengeségről, fáradékonyságról számolnak be. A halálozási arány változó a „légiós kórnál”, függ attól, milyen hamar ismerik fel a betegséget és kezdik el az antibiotikumos terápiát, de a beteg egyéb egészségügyi állapotától, immunrendszerének erősségétől is. A gyengült immunrendszerű betegek esetében, ha nem kapnak időben orvosságot a halálozási arány 40-80%-os, ha viszont időben kapnak kezelést, ez az arány akkor is elérheti a 30%-ot. Egyéb, időben felismert és kezelt esetekben is 5-10%-os halálozási aránya van a betegségnek a WHO adatai szerint. A korai felismerés tehát fontos, már csak azért is, mert a legionárius megbetegedést nehéz elkülöníteni egyéb tüdőgyulladástól.

Nem árt, ha a szülők gondolnak erre, amikor játszani hagyják a közterek szökőkútjainál gyerekeiket.
  1. Humán Papilloma Vírus

A HPV az utóbbi években egyre több figyelmet kap, de még mindig nem eleget. A kutatások alapján HPV okozta megbetegedések okozzák vezető arányban az egyre gyakrabban előforduló méhnyakrákot, de a férfiak sem dőlhetnek hátra: szájüregi és végbéldaganatot is okoz a vírus több típusa, sőt: péniszrákot is. A HPV egy víruscsalád, több típusa létezik, ezek között vannak magas és alacsony rizikóbesorolású vírustípusok, de vannak olyanok is, amikről még nem tudják a kutatók sem, hogy pontosan mekkora arányban okoz szövődményeket. Eddig több, mint száz típusa ismert, mindre jellemző, hogy hámszövettel borított szerveket támadnak meg, vagyis: a testünk gyakorlatilag bármely pontját. A legjellemzőbb típusai apró szemölcsöket okoznak. Nem kell most sem pánikba esni: bár a sokak által ismert futószemölcsök is kis papillomák, azok helyes kezelése nem okoz rákot. A nemi szemölcsök azonban már más kategóriába tartoznak. A HPV veszélye, hogy sokáig nem okoz tünetet, sőt, nem is mindegyik típus okoz szemölcsöt – rákot viszont elég nagy eséllyel igen.

Ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrés, egy HPV fertőzött ugyanis az összes szexuális partnerét megfertőzheti a tudta nélkül.

Rossz hír, hogy a gumióvszer sem véd ellene, így aki elkapott magas rizikójú HPV vírust, az az immunerősítés mellett reménykedjen a gyógyulásban és tájékoztassa partnereit. Jó hír viszont, hogy létezik védőoltás: a legújabb típus már 9-féle HPV ellen véd.

  1. HIV vírus

Egy újabb – általában – nemi úton terjedő vírus, amiről sokat hallottunk már, mégis sokan csak legyintenek rá. A kilencvenes évek félrevezető híresztelései miatt még mindig sokan azt gondolják, hogy a HIV és az általa okozott AIDS csak a homoszexuálisokat és a drogosokat érinti, pedig közel sem ez a helyzet.

Senki nem mondhatja ki biztonsággal, hogy „én úgysem vagyok HIV-es”, csak ha teszteltette magát.

A vírus ugyanis extrém lappangási idővel bír, akár tíz év is eltelhet, mire a beteg észleli magán a tüneteket. A HIV vírus az immunrendszer sejtjeit károsítja, egy idő után olyan sok sejtet öl meg, hogy a szervezet gyakorlatilag képtelen lesz felvenni a harcot akár egy kis náthával szemben is: ez a kialakult állapot az AIDS, vagyis a szerzett immunhiányos állapot. A fertőződés utáni 2-4 hétben influenzaszerű tünetek jelentkeznek a betegnél, de van, akinél ez nagyon enyhe lefolyású: ebben az időszakban viszont extrém módon tud fertőzni, ugyanis a szervezetében magas a vírusszám. A kezdeti tünetek után jön a lappangás időszaka (ez tarthat akár 10 évig is), amíg a beteg szintén fertőz, leggyakrabban nemi úton, de vérrel is. Az utóbbi években kísérleteztek gyógyszerekkel, amik inaktívvá teszik a kórokozót a szervezetben, így a beteg – bár HIV tesztje pozitív – mégsem fertőz. Ahhoz azonban, hogy ez a kezelés sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy minél előbb kiderüljön a fertőzöttség, ez pedig nem megy máshogy, csak vérteszt útján. Jelenleg is több ezer regisztrált HIV fertőzött él Magyarországon, de ez a szám – pontosan a tesztelés hiánya miatt – mindig is csak becsült marad.

  1. Kanyaró

Hiába az évtizedek óta elérhető védőoltás, a végtelenül káros és veszélyes oltásellenes mozgalmak miatt több szomszédos országban, de az Egyesült Államokban is jelentettek kanyarójárványt. A kanyaró vírusa cseppfertőzéssel terjed (ezért lenne fontos nem csak úgy beleköhögni a nagyvilágba például tömegközlekedésen), a fertőzött beteg tünetei hirtelen jelentkeznek, magas lázzal, köhögéssel és sokszor kötőhártya gyulladással. A beteg ilyenkor már fertőz, később pedig megjelennek jellegzetes kiütések is, először az arcon, aztán a test többi részén és foltok a szájüregben. A betegség inkább a gyerekeket érinti, az immunizálatlan felnőttek is megfertőződhetnek, náluk pedig sokkal súlyosabb a lefolyás. Gyerekek esetében elég gyakori a szövődmények kialakulása, ami halálhoz is vezet. Konkrétan a kanyarónak nem extrém magas a halálozási aránya, de egy nagyon fertőző betegségről van szó, így amíg nem volt védőoltás, a rengeteg megbetegedés miatt a halálozás is magas volt, a WHO adatai szerint két és félmillió halálos áldozata volt a kanyarónak a XX. században. A kanyaró ráadásul alattomosan, hosszú távon is tud komoly gondokat okozni: a kutatások szerint ugyanis

a fertőzött gyerekek szervezetében szinte teljesen kitörli a korábbi fertőzések, így az immunitás emlékét is.

Az a gyerek tehát, aki átesett a kanyarón, de meggyógyult, sokkal fogékonyabb más fertőzésekre, olyanra is, amit korábban átélt. A felmérésekből kiderült, hogy miután bevezették a kanyaró elleni védőoltást, a teljes gyermekkori halálozás jelentősen visszaesett. Fontos tudni, hogy a vírus nem tűnt el a Föld felszínéről, hanem az oltásoknak köszönhetően a védettség alakult ki az emberekben. Aki tehát divatból (és ostobaságból) nem oltatná be gyerekét kanyaró ellen, az kiteszi ennek a veszélynek.

  1. Férfinátha

A számtalan ismert, rendkívül fertőző és nagy arányban halált okozó fertőzések mellett létezik egy rejtélyes, kizárólagosan férfiakat érintő megbetegedés: a férfinátha a felszínen sokszor csak hőemelkedéssel jár, a beteg testében viszont borzasztóan fájdalmas folyamatok mennek végbe, aminek következtében napokig tehetetlenül csak feküdni és nyavajogni tud. Hiába a sok vitamin, gyógynövény és tea, a férfinátha szinte azonnal leteríti áldozatát a lábáról, aki aztán csak napokig tartó ápolás után tud újra magához térni.

Halálozási aránya nagyon alacsony, de a szenvedés, amit a tünetek okoznak, nagyon széles skálán mozog.

Nőkre a fertőzés nem veszélyes, náluk viszont a férfináthával párhuzamosan idegrendszeri tünetek jelennek meg, rendszerint ingerlékenységgel, fáradékonysággal és türelmetlenséggel. A férfinátha lappangási ideje ismeretlen, a betegség lefolyása egy hétig is tarthat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére