Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erőteljes és tartós növekedést jósolnak Közép-Európának londoni pénzügyi elemzők

888.hu, MTI

2021.04.30. 07:20

Úgy látják, hogy a magyar gazdaság kilábalása várhatóan előbb indul meg, mint a többi közép-európai EU-s gazdaságé, mivel a hazai oltási program előbbre tart, mint a térség többi országában, és nálunk már a korlátozások feloldása is megkezdődött.
Londoni pénzügyi elemzők szerint a legújabb hangulati mérőszámok azt mutatják, hogy erőteljes és tartós növekedés kezdődhet a közép- és kelet-európai EU-s gazdaságokban az idei harmadik negyedévtől.

Az egyik legnagyobb, londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: az általa Közép- és Kelet-Európára kidolgozott, GDP-súlyozással számolt gazdasági hangulatindex (ESI) soha nem emelkedett egyetlen hónap alatt olyan mértékben, mint áprilisban.

A cég Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra kiszámított – az Európai Bizottság havi adataiból levezetett – ESI-indexe a márciusban kalkulált 89,7-ről ebben a hónapban 100,5-re nőtt. A cég ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez még mindig elmarad a tavaly februárban – a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes hónapban – mért szinttől, amely 102,1 volt.
Ezzel együtt is a Capital Economics ESI-indexe a vizsgált országok mindegyikében az idei csúcsán jár, és az egyes szektorok szintjére lebontva is széles körű emelkedést mutat.

A londoni elemzők szerint

a közép- és kelet-európai EU-s gazdaságok feldolgozószektorának ESI-jelzőszáma több mint két éve nem mért csúcsra emelkedett,

és a jelek szerint a gyáripari szektor szereplőinek bizalmi indexét eddig az sem törte meg, hogy a globálissá szélesedett félvezetőhiány fennakadásokat okoz a térség járműgyártásában.

Jóllehet a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések szigora április jelentős részében még nem enyhült, a régió szolgáltatási és kiskereskedelmi ágazatainak hangulati indexe az összes vizsgált országban már erőteljes emelkedésnek indult – áll a Capital Economics csütörtökön közzétett tanulmányában.

A cég londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint a térség gazdaságainak hangulati indexe tovább erősödik, különösen a szolgáltatási szektorban.

Az elmúlt egy hónapban ugyanis folyamatosan csökken a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, az oltási programok egyre lendületesebben haladnak ezekben az országokban, és a helyi hatóságok most már hozzákezdtek a korlátozások enyhítéséhez

– áll a Capital Economics elemzésében.

Az elemzők szerint lehetséges, hogy a térség gazdaságainak fellendülése a mostani negyedévben még nehézkes ütemben gyorsul, mivel a járvány hatásai még érződnek, de a legnagyobb gazdasági károkat okozó korlátozásokat valószínűsíthetően a következő néhány hónapban feloldják, ami megteremti a lehetőséget arra, hogy a harmadik negyedévtől erőteljes, tartós kilábalás kezdődjön a közép- és kelet-európai EU-s gazdaságokban – áll a Capital Economics csütörtökön Londonban bemutatott friss tanulmányában.

A cég jelenleg érvényes új előrejelzése szerint a magyar gazdaság kilábalása várhatóan előbb indul, mint a többi közép-európai EU-s gazdaságé, mivel a magyarországi oltási program is előrébb tart, mint a térség többi országában, és már a korlátozások feloldása is megkezdődött.

A Capital Economics a magyar gazdaságban az idei év egészére 4 százalékos, 2022-ben 6 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.

Az elemzőműhely számításai szerint ugyanakkor a magyar hazai össztermék értéke 2022 végén még így is 2 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől.

A cég – most első ízben – 2023-ra is adott prognózist: várakozása szerint abban az évben 4,5 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság teljesítménye.

Ezek az előrejelzések valamivel derűlátóbbak a szélesebb londoni elemzői konszenzusnál.

  • A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott legutóbbi országelemzésében azt valószínűsítette, hogy a magyar hazai össztermék az idén 3,2 százalékkal, jövőre 5,6 százalékkal nő reálértéken.
  • Egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service a magyar gazdaságról összeállított idei éves országjelentésében 2021-re 3 százalékos, 2022-re 5,1 százalékos növekedést jósolt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére