Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Három grafikon, hogy megnyugodj: ha messzinek is tűnik, látszik már a járvány vége

Békési Marcell

2020.03.11. 20:30

Magyarországon még csak most kezdődik igazán a pánikhangulat, Európában pedig tetőzik a járvány, de nincs ez mindenhol így. Legyőzhető és visszaszorítható a fertőzés vakcina nélkül is. Látványos grafikonok a a távol-keleti rendszerű karantén hatékonyságáról.

1. Rendkívül hatékonynak bizonyult a Vuhanban elrendelt karantén, órákon belül lelassította a fertőzés terjedését

Egyértelműen látszik, hogy azonnal, konkrétan órákon belül megfordította a járvány trendjét a Vuhan körül felállított karantén.

Napi új fertőzések száma Vuhanban, és „kórtörténet”.

Mit lehet róla leolvasni?

Szürkével jelzik a napi új fertőzöttek számát, ami egy jól látható ívet jár be: egészen január 24-ig egyre több ember fertőződött meg, ezután viszont majdnem amilyen gyorsan felfejlődött a járvány, olyan gyorsan visszaszorult: egyre kevesebben fertőződtek meg naponta.

Míg január 24-én még 2700 felett járt ezt a szám, a mai nap már csak 30 körüli új fertőzöttet találtak.

Az olasz karantén hatékonyságáról egyelőre még nincsenek adatok, hiszen a vírus lappangása miatt az új fertőzöttek diagnosztizálásának trendje 4-5 napos csúszással látszik csak,

de azt is hozzá kell tenni, hogy olyan karantén Európában egyelőre sehol sincs, amit a kínaiak Vuhanban bevezettek.
Legalábbis a karanténintézkedések Kínában kezdettől fogva tiltották az indokolatlan tömegközlekedést, szabályozták a boltba járást, stb. Olaszországban egyelőre még csak követelik ezt az emberek, tényleges intézkedések még nem történtek.

Vuhan, tegnap. Kezd visszaállni az élet a normális kerékvágásba a kínai nagyvárosban.

2. Az eddigi adatok szerint nem terjed gyorsabban a járvány Európában, mint Kínában terjedt annak kezdetekor

Ezen a grafikonon az látszik, hogy hogyan teljesítenek a koronavírus elleni küzdelemben az egyes országok az első naptól kezdve.

Jól látható, hogy egy nagyon picivel – talán a kisebb népsűrűség, nagyobb lakossági fegyelmezettség miatt –, egy hajszálnyival, de egyelőre Európa jobban teljesít.

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy kicsit csalóka az ábra, hiszen Kínában jóval több koronavírus-tesztet elvégeztek adott számú lakosságra vetítve, mint Olaszországban, tehát hatékonyabban voltak képesek az enyhébb tüneteket is diagnosztizálni. Ez megnyújthatja a grafikon csíkjait, de a tendencián nem változtat.

Egy vuhani kórházi dolgozó üzeni nekünk, hogy kitartást.

3. A magyar egészségügy nem áll annyira rosszul, mint ahogy azt a közvélemény gondolja

A grafikonon az látszik, hogy 100 ezer lakosra mennyi ágy jut az intenzív osztályon.

Intenzív ágyak száma / 100 ezer fő.

Ez is természetesen olyan adat, ami papíron szépnek tűnik, és tudjuk, hogy a puding próbája az evés, de mindenesetre szerencsére ez a többi állam adatáról is elmondható.

Reméljük, nem kerül rá sor, hogy jelentősen a maximális kapacitásán felül kelljen igénybe venni a kórházi ágyakat, és kiderüljön, hogy ami papíron is létezik, az vajon valóságban is fellelhető-e.

Az mindenesetre megnyugtató, hogy ha csak a helyek fele használható, még akkor is van annyi kórházi ágyunk adott főre vetítve, mint például Finnországnak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére