Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hideg időben használjunk téli gumit!

(X)

2020.08.07. 10:48

A legtöbb ország kitart amellett, hogy a hűvös idő közeledtével cserélni kell a nyári és a téli gumiabroncsokat. A téli gumiabroncsok magasabb természetes gumi-összeállítással rendelkeznek, ami puhább szerkezetet jelent. A gumiabroncsok és az út kölcsönhatása a hőmérséklet növekedésével módosul. Ez hatást gyakorol a gumiabroncsok tapadására. A nyári gumik +7° C alatt elvesztik rugalmasságukat, míg a téli abroncsok speciálisan kifejlesztett összetevője biztosítja a felxibilitást extrém hideg időben is. Milyen a téli gumiabroncs, milyen előnyei és hátrányai vannak?

Miért kötelező a használatuk egyes országokban? A Gumiwebshop.hu szakértői erre adnak most választ.

Téli gumi meghatározása

Nevük szerint téli gumiabroncsok – valójában a hideg időjárásra szánt abroncsok – amelyek képesek teljesíteni esőben, jégen, hóban és száraz, de hideg utakon is. Lágyabb keverékük megkönnyíti számukra az utak tapadását hidegebb környezetben, mint a nyári és a négy évszakos gumiabroncsok, amelyek keményebb összetevőkből készülnek. Apró barázdáik hóban, jégben és iszapba kapaszkodnak, azonnal eloszlatják a vizet, biztosítva a jobb törést és nagyobb tapadást.

Téli gumik előnyei

Kiválóan alkalmasak hideg utak használatára, legyen az nedves, száraz, havas vagy jeges. Nagyobb hó esetén a téli gumiabroncsok hóval töltik fel a futófelület-részeket, amely megfogja a havat miközben vezetjük az autót. Extra mély futófelületük képes több vizet eloszlatni, elősegítve az aquaplaning (vízfüggöny-csúszás) csökkentését és javítva a kezelhetőséget. Ennél a jelenségnél nem szabad pánikolni és hirtelen fékezni! Helyette csak nyugodtan tartsuk a lábunkat a gázpedálon, ha jók a gumik, akkor a tapadás megfelelő lesz. Mindezek mellett a téli gumik nagyobb biztonságot nyújtanak hidegben és megőrzik rugalmasságukat, nehezebben sérülnek, mint a nyári gumiabroncsok, ezért gazdaságosabbak.

Téli gumik hátrányai

Abban az esetben ha a hőmérséklet +7° C fölé emelkedik, akkor téli gumikat ki kell cserélni nyári gumiabroncsokra. Sajnos – ha még egyéb alkatrészeket is változtatni kell – az új gumik vásárlása és tárolása költséges lehet. Ezért számos országban négy évszakos vagy csak egy évszakos abroncsot használnak. Jelentősége függ attól is, hogy adott országban milyenek az időjárási viszonyok. Az Egyesült Királyságban például nagyon ritkán esik a hó, ugyanakkor a szomszédos Ausztriában – főleg a hegyi szakaszokon – már kockázatos nyári gumival közlekedni. A téli gumiabroncs tehát kiváló befektetés, ha szélsőséges időjárási viszonyok közötti országban lakunk. Enyhébb hőmérsékletek esetén, vagy olyan országokban, ahol a téli gumiabroncsok nem kötelezőek, ajánlatos nyári vagy négy évszakos gumit beszerezni.

A megfelelő sebesség használata téli időben

A gumiabroncsok eltérő sebességgel rendelkeznek, amelyeket hozzá kell társítani az autó tempójához. Ezt egy betű jelzi a gumiabroncs oldalfalán. Például a „V” azt mutatja, hogy a gumiabroncs maximális sebessége 240 km / h, feltételezve, hogy a gumi megfelelően fel van töltve és az autónk nem túlterhelt.

Az Uniroyal téli gumiabroncsok Q (160 km / h), T (190 km / h), H (210 km / h) és V (240 km / h) sebességkategóriákban is megvásárolhatók.

(X.)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére