Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Létrehoztak egy Mars szimulációs gyakorlópályát Ománban

Vincze Viktor Attila

2018.02.08. 22:00

A világon több ország is bejelentette már, hogy valamilyen Mars-expedíció elindítását tervezi. A Mars meghódítását tervezõ mérnökök és kutatók számára ezért egy a marsbéli állapotokat imitáló gyakorlóterületet hozott létre egy ausztrál tudóscsoport Omán egyik sivatagos, kietlen részén.

Az ománi kormány létrehozott egy, a Mars-expedíciók körülményeit szimuláló gyakorlóterületet – egy marsi gyakorlópályát és bázist – Omán Szaúd-Arábiához és Jemenhez is közeli egyik sivatagának területén.

A dhofari sivatag végtelennek tűnő homokdűnéinek keleti szélén található gyakorlóterületen még egy Mars Bázist is létrehoztak a marsi körülmények közötti munkavégzést modellezni kívánó tudósok számára. 

A bázis központja egy 2,4 tonnás, levegővel felfújt központi épület, amelyet kisebb labor és raktárépületek vesznek körül. 

Az ománi marsi gyakorlóterületre és bázisra már meg is érkezett az első tudóscsoport.  

Az Ausztriai Ûr Fórum tudósai az ENSZ külső űr békés felhasználását elősegítő programjának részeként érkeztek Ománba.

Az AMADEE-18 nevű kutatási projekt részeként a tudósok 16 marsi feladat szimulációjaként számos tudományos kísérletet hajtanak végre.

Többek között tesztelnek több robot és szállító eszközt, valamint például az Aouda elnevezésű, teljesen új, kifejezetten a marsi viszonyokra tervezett űrruhát is.

A mintegy 50 kilogramm súlyú Aouda űröltözéket a fejlesztők "személyes űrhajónak" is nevezik.

Az új fejlesztésű űrruha a létfenntartás és a védelem megteremtése mellett egyszersmind a laborvizsgálatok elvégzéséhez szükséges technikai háttér, valamint a kommunikáció és tájékozódás szolgáltatásainak biztosítására is alkalmas.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére