Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar fejlesztés hozhat áttörést a prosztatarák azonosításában

888.hu

2021.05.26. 06:30

A 2004-ben alakult magyar orvosi cég egy PET-nyomjelzőt fejlesztett ki, amely az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki.

 

A nyomjelzőt a cég laboratóriumában, egy részecskegyorsítóval állítják elő, a vizsgálatra a régióban az elsők között Magyarországon van lehetőség.

A 2023 februárjában záródó projekt összköltsége 770 millió forint, amelynek az egyik fele saját forrás, a másik pedig támogatás, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által működtetett Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból elnyert 385 millió forint.

A különleges eljárás bevezetése utáni első évben a Pozitron-Diagnosztika Kft. néhány száz prosztatarák-vizsgálatot vállalt, 250-et már eredményesen el is végzett. A következő években ezres vizsgálati számot terveznek, így Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ vezetője szerint a projekt zárását követő

hét-nyolc évben önmagában ebből megtérülhet a befektetés, miközben emberek ezreinek segít a pontosabb diagnózis.

Statisztikai adatok szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiaknál a második leggyakrabban diagnosztizált daganat, és az ötödik a vezető halálokok között.

Hazánkban évente öt-hatezer új prosztatarákos megbetegedést diag­nosztizálnak, a radikális műtéten átesettek egyharmadánál azonban a sebészi beavatkozást vagy a sugárterápiát köve­tően kiújul a betegség. Ennek első jele a PSA-szint emelkedése, ami a fel nem fedezett áttétek jelenlétével magyarázható. A laborvizsgálattal megállapított PSA-szint azonban nem ad információt az áttétek helyéről – mutatott rá Szakáll Szabolcs nukleáris medicinával foglalkozó szakorvos, a Pozitron-Diagnosztika Központ orvos igazgatója.

Az eljárásról elmondta: a vizsgálat egy, a prosztataráksejteken akár többszázszorosan előforduló fehérje kimutatásán alapul. Az ehhez kötődő PET-nyomjelzők eddig soha nem látott kontraszttal képesek kimutatni a prosztatarákot.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére