Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Támad a majomhimlő – mutatjuk, mit kell tudni a kórságról

888.hu

2022.05.23. 13:00

Itt az újabb dolog, amitől rettegni lehet. Egy cikkben szedtük össze a legfontosabb dolgokat a majomhimlő járványról (?).

 

Ez olyasmi, ami miatt mindenkinek aggódnia kell. Keményen dolgozunk rajta, hogy kitaláljuk, mit tegyünk, és milyen vakcina állhat rendelkezésre ellene, ha van egyáltalán. Abban az értelemben aggodalomra ad okot, hogy ha elterjedne, az súlyos következményekkel járna.”

– mondta Joe Biden amerikai elnök a minap Dél-Koreában, amikor a majomhimlőről kérdezték.

De mi az a majomhimlő és mit kell tudni róla?

 

Mi a majomhimlő?

 

A majomhimlő egy, a himlővel azonos családba tartozó vírus által okozott betegség.

A majomhimlő tünetei jellemzően lázzal, izomfájdalommal, duzzadt nyirokcsomókkal és fejfájással kezdődnek. Jellemzően a láz kezdete után egy-három napon belül egy jellegzetes, dudoros kiütés kezd kialakulni – gyakran az arcon kezdődik –, és terjed tovább a kezekre és a lábakra.

 

A majomhimlő azonban kevésbé halálos, mint a himlő. A nyugat-afrikai típus, amelyet a tudósok Európában kimutattak, halálozási aránya alig kevesebb mint 4 százalék. Eddig nem jelentettek halálesetet a közelmúltban kitört európai járványban, de a majomhimlő napokra ágyhoz kötheti a betegeket. A betegség általában két-négy hétig tart.

 

Hol tűntek fel az esetek?

 

A járvány kitörésekor az Egyesült Királyságban észlelték először a majomhimlőt május 6-án. Azóta összesen 20 embernél találták meg a betegséget az országban. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatala szerint ezek az esetek többnyire homoszexuális vagy biszexuális férfiak körében fordultak elő.

A vírust Európában máshol is megtalálták. Portugália 14 majomhimlős esetet jelentett, Spanyolország pedig 30 esetet erősített meg. Olaszországban hárman, Belgiumban ketten betegedtek meg, Franciaországban és Svédországban is regisztráltak eseteket.

 

Németországban Münchenben azonosították az első fertőzöttet.

A kanadai közegészségügyi hivatal két esetet erősített meg az országban. Az Egyesült Államokból is jelentettek egy esetet, a férfi nemrégiben Kanadába utazott, míg más lehetséges eseteket is figyelemmel kísérnek. Ausztráliában és Ausztriában is találtak beteget.

(Photo by Andrew Gal / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

Miért aggódnak a szakértők?

 

Marion Koopmans virológust aggasztja az a tény, hogy a majomhimlős eseteket több különböző országban is kimutatták, ugyanis a betegség általában nem túl fertőző. Koopmans, az Erasmus MC virológiai tanszékének vezetője csütörtökön tweetelt, hogy a járvány „kezd aggasztóvá válni”. Azt mondta, hogy korábban az alkalmanként behozott esetek általában nem terjedtek tovább.

Koopmans szerint elképzelhető, hogy a majomhimlő fertőzőképesebbé vált.

 

Francesco Vaia, az olasz Nemzeti Fertőző Betegségkutató Intézet, a Lazzaro Spallanzani Intézet igazgatója múlt pénteken elmondta, hogy virológiai laboratóriumuk hamarosan izolálja a vírust. Ez lehetővé teszi majd annak vizsgálatát is, hogy a himlő elleni védőoltásból származó antitestek semlegesíthetik-e a vírust.

Aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy ez a vírus úgy fejlődött-e ki, hogy szexuális úton, valamint szoros érintkezés útján is terjedhet.

 

Mit tehetünk?

 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ arra kéri a közegészségügyi csoportokat, hogy

hívják fel a figyelmet a majomhimlőre a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő, több szexuális partnerrel rendelkező vagy alkalmi szexet folytató férfiaknak minősülő emberek közösségeiben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére