Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Az Európai Parlament mindig politikai, ideológiai kérdések miatt támadja Magyarországot”

Schüller Márton Imre

2022.09.20. 11:30

Johannes Hahn, az Európai Bizottság (EB) költségvetési és igazgatási biztosa vasárnap jelentette be, hogy az EB azt javasolja az Európai Tanácsnak, hogy a három kohéziós politikai operatív program keretein belül a kötelezettségvállalások 65 százalékát, vagyis több mint 3000 milliárd forintot függesszen fel. Hahn ugyanakkor elmondta, Magyarország 17 intézkedést fog végrehajtani, amelyek megfelelőek lehetnek arra, hogy a bizottság aggályait eloszlassák, illetve a fennálló problémákat kezeljék. Magyarországnak november 19-ig kell tájékoztatást adnia, ezután a testület pedig újraértékeli a helyzetet és dönteni fog. Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója az üggyel kapcsolatban a 888.hu érdeklődésére elmondta, az Európai Parlament mindig politikai, ideológiai kérdések miatt támadja Magyarországot, így volt ez a gyermekvédelem kapcsán és így van ez a szankciós politika kapcsán is.

 

888.hu: Hogyan értékeli az Európai Bizottság vasárnapi bejelentését, miszerint 3000 milliárd forint EU-forrás elvonását javasolja Magyarországgal szemben?

Kovács Attila: Nagynak tűnik ez a kimondott szám, de azt tudni kell, hogy ez a Magyarországnak az előttünk álló években járó források 15%-a és nem is konkrétan felfüggesztést javasolt az Európai Bizottság, hanem azt mondta, hogy amennyiben hazánk nem teljesíti a már kölcsönösen megállapodott feltételeket, akkor él azzal a javaslattal, hogy felfüggesszék a forrásokat. A konkrét forrásvesztés meglehetősen távolinak tűnik. Mindenféleképpen pozitív az, hogy szakmai, jogi, technika síkon úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság és Magyarország megállapodott egymással.

 

Ilyen értelemben valós, kézzelfogható esély van arra, hogy az év végéig megkötjük a szükséges megállapodásokat és jövő év elején megindulnak az uniós források Magyarországra.

 

888.hu: A lengyelek az elmúlt időszakban gyakorlatilag teljes mértékben befeküdt Brüsszel akarata alá, mégsem kaptak egy eurócentet sem. Mennyire lehet megbízni Brüsszelben?

Kovács Attila: Valóban óvatosságra ad okot, ami Lengyelországgal történt. Nem indították meg ellenük a jogállamisági eljárást. Jóváhagyták a tervüket, de a mai napig nem kaptak egy eurócentet sem, tehát ilyen értelemben sérült mindenképpen a Bizottságnak a szavahihetősége. Most viszont úgy tűnik a magyarok számára, hogy Magyarország vonatkozásában a Bizottság egyenlőre korrekt partner a mostani beszélgetésekben és tárgyalásokban. Sikerült az ideológiai kérdéseket különválasztani a jogi, technikai, szakmai részektől és utóbbit tekintve most egy korrekt, konstruktív párbeszéd zajlik a Bizottság és Magyarország között.

 

888.hu: Az zöldek korábban olyan javaslatot is tettek az EP-ben, amiben azt szeretnék, hogy semmilyen EU-s forrás ne jöjjön Magyarországra. Elképzelhető az uniós pénzek végleges elvonása?

Kovács Attila: Természetes nem. Ez inkább az Európai Parlamentnek a kívánságlistája.

Azt látni kell, hogy az Európai Parlament mindig politikai, ideológiai kérdések miatt támadja Magyarországot. Így volt ez a gyermekvédelem kapcsán és így van ez a szankciós politika kapcsán is.

Magyarország elég határozottan fellép az elhibázott brüsszeli szankciós politikával szemben, lévén, hogy ez az európai vállalkozásokat, családokat tönkreteszi. A parlament valószínűleg fog még akadékoskodni, de most úgy tűnik, hogy érdemi beleszólása nincs ebbe a folyamatba.

 

888.hu: A baloldali magyar EP-képviselők folyamatosan Magyarország megbüntetéséért lobbiztak. A vasárnapi bejelentés alapján elkönyvelhetjük az áskálódásukat kudarcnak?

Kovács Attila: Ők valószínűleg nagyon csalódottak a bizottság vasárnapi döntése miatt. Különösen a Momentum képviselői – akik a LIBE-ben is ott ülnek – minden lehetőséget felhasználtak, hogy Magyarország befeketítsék, lejárassák. Úgy tűnik, hogy nem jött be, a Bizottság e tekintetben képes volt ellenállni a Parlament nyomásgyakorlásának.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére