Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Az olaszok a kampány finisében is felvállalták Magyarország megvédését az Európai Parlamentben”

888.hu

2022.09.25. 09:40

Választásokat rendeznek vasárnap Olaszországban. Este tizenegy óráig több mint 50,8 millió szavazásra jogosult olaszt várnak az urnákhoz, akik eldönthetik, hogy a két nagy koalíció közül, a Giorgia Meloni vezette jobbközépnek vagy az Enrico Letta vezette balközépnek szavaznak bizalmat. Az olaszországi sorsdöntő választásról a 888.hu Rosonczy-Kovács Mihály Lengyelország és Olaszország szakértőt, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatóját kérdezte.

888.hu: Az elmúlt időszakban az olasz jobboldal látványosan előre tört a felmérések szerint. Borítékolható Georgia Meloni győzelme vagy történhet még meglepetés?

Rosonczy-Kovács Mihály: Nem puszta közhely, hogy az olasz politikában semmi sem borítékolható. De igaz, az abszolút többséget jelen állás szerint mind a két házban megszerzik Meloniék. Ehhez 40–45 százalék körüli listás eredmény esetén nagyjából az egyéni körzetek kétharmadát kell megnyerniük, amire minden esélyük megvan a globalista oldal töredezettsége miatt. Ugyanakkor a Giuseppe Conte által vezetett Öt Csillag Mozgalom szerezhet meglepetés mandátumokat délen, és ez különösen a szenátusban számíthat, ahol a választott politikusok mellett helyet foglal hat „életre szóló szenátor”, köztük Giorgio Napolitano volt államfő. A 200 főre csökkentett kamarában ez a hat fő nem elhanyagolható tényező. Ezzel együtt valóban nagy az esélye a jobboldalnak a győzelemre, és kormányt alakítani, igaz, utóbbiba beleszólása lesz Sergio Mattarella államfőnek is.

Rosonczy-Kovács Mihály

888.hu: Milyen állapotban lévő Olaszországot vehet át potenciálisan Meloni?

Rosonczy-Kovács Mihály: Nem véletlen, hogy egyes értelmezések szerint Mario Draghi szinte kiprovokálta saját kormánya bukását, de legalábbis hagyta, hogy eszkalálódjék a Conte által elindított válság. Pontosan látta, hogy mennyire nehéz ősz és tél elé néz az ország.

Az energiaárak az egekben vannak, vállalkozók tömegei kénytelenek felfüggeszteni vagy megszüntetni működésüket a magas energiaárak miatt.

Egy olasz barátom vendéglátós ismerőse a minap mesélte, hogy egyhavi rezsire annyit fizet, mint máskor az egész nyári szezonban. Ha tisztán jobboldali kormány áll fel, akkor számíthat mindezek mellé nagyon erős média- és nemzetközi politikai ellenszélre. Például arra, hogy az Európai Bizottság nem fog konstruktívan állni az olasz helyreállítási terv esetleges módosításának kéréséhez.

888.hu: Az olaszoknál nem jellemző, hogy egy miniszterelnök egy-két évnél tovább marad hatalomban, legutóbb Silvio Berlusconi tudta több mint 3 évig betölteni ezt a tisztséget 2008 és 2011 között. Van rá esély, hogy most megszakad ez a tendencia?

Rosonczy-Kovács Mihály: Ez a szövetség egyik ígérete: stabilitást hozni a politikába, hatékonyabbá tenni az országot kormányozhatóság szempontjából. Az előrebocsátott alkotmány-módosításokhoz továbbra is szükség lesz mind a három párt együttműködésére, ráadásul a két kis párt attól tarthat, hogy a növekvő hatalom a Fratelli köré fog összpontosulni, ez pedig akár a létüket is veszélyeztetheti. A globalista médiumok is mindent meg fognak tenni, hogy konkolyt hintsenek a pártok együttműködésébe, Berlusconira pedig az Európai Néppárt részéről is nyomás fog nehezedni, hogy fékezze a szuverenisták hatalmának bővülését. Ha nem egy holisztikus hatalmi struktúra reform része, a Meloni által előrebocsátott elnöki rendszerre való áttérési kísérlet is elsülhet úgy, hogy a közvetlen választás csak még egy instabilizáló tényező lesz.

A stabilitást segíti majd ugyanakkor, hogy a pártok tudhatják: ha valamelyikük kiszakad a szövetségből, és az ország visszakerül a globalisták kezébe, akár egy újabb évtizedet vagy többet várhatnak hasonló lehetőségre.

(Photo by Riccardo Fabi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

888.hu: Egy júliusi felmérés szerint az olaszok ellenzik a szankciókat és a fegyverszállításokat, Mario Draghi mégis néhány napja azt nyilatkozta, hogy a szankciók működnek. Milyen változás állhat be a jobboldal győzelmével Olaszországban a külpolitika terén?

Rosonczy-Kovács Mihály: A kulcsfontosságú geopolitikai kérdésekben Rómának elég kicsi a mozgástere a Washington által kijelölt fő irányokhoz képest. Leginkább Salvini volt az, aki feszegette a szankciók hatásosságának kérdését, Meloni a kampányban kiállt a szükségességük mellett. Függetlenül attól, hogy mi lesz a következő hónapok olasz álláspontja, jobboldali győzelem esetén arra legalábbis lehet számítani, hogy egyenlő félként hallgatják meg és nem igyekeznek reflexből lesöpörni a magyar véleményt.

888.hu: Georgia Meloni és szövetségesei jó viszonyt ápol az Orbán-kormánnyal. Magyarországra nézve milyen hatásokkal járna az olasz jobboldal kormányra kerülése? Meloniék győzelme Brüsszelben mit jelentene Magyarország számára?

Rosonczy-Kovács Mihály: Láttuk, hogy a Fratelli d’Italia és a Lega még egy olyan kiélezett kampány finisében is bátran felvállalta Magyarország megvédését az Európai Parlamentben.

Pedig a kampányban a választók magyar-szövetséggel való riogatása mindennapos volt a globalisták részéről.

A „magyar” szó szinte szitokszóként szerepelt a Partito Democraticót irányító Enrico Letta kommunikációjában. Ez a karakán kiállás is előrevetíti: akkor is, ha a magyar és az olasz érdekek nem mindenhol esnek egybe, őszinte és nyitott párbeszédre számíthatunk a két ország között. Számos kérdésben pedig jól fog tudni együttműködni a két kormány, például az EU-s bürokráciának a Szerződésekre fittyet hányó túlterjeszkedésének megállításával szemben való fellépésben.

 

 

888.hu: Svédországban is rég nem látott népszerűségnek örvend a jobboldal. Mennyire erősödhetnek a jobboldali erők Európában?

Rosonczy-Kovács Mihály: Egyre inkább azt látjuk, hogy a klasszikus a bal-jobb szembenállást felváltja a globalista-szuverenista dichotómia.

Ha nyer és stabilizálni tudja magát a konzervatív szövetség Olaszországban, és esetlegesen a lengyel kormánypárti erők is hatalmon tudnak maradni jövő ősszel, akkor a Budapest, Róma-Milánó, Varsó háromszög az európai szuverenista reneszánsz stabil alapját képezheti, ahonnan folytatható Európa importált ideológiák alól való felszabadítása.

Máshonnan megragadva: Olaszország összekötőként csatornázhatja a nyugati tagállamok felé a valódi európai értékekre, keresztény kultúrára, klasszikus családra, munkalapú társdalomra épülő közép-európai modellt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére