Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Békés Márton a 888-nak: Ha az identitásválság bekövetkezik, abból nincs kiút

Schüller Márton Imre

2022.04.22. 17:40

Békés Mártonnal, a XXI. Század Intézet igazgatójával beszélgettünk egy nemrég megjelent elemzéséről, amelyben a választás után kialakult politikai helyzetet értékelte. Írásában úgy fogalmazott, hogy a centrális erőtér évtizede után a nemzeti blokk évtizede következik. Erről és a baloldal identitásválságáról kérdeztük.

 

888.hu: Mit jelent az elemzésben említett nemzeti blokk és miben különbözik a korábban fennálló centrális erőtértől?

Békés Márton: A centrális erőtér lényege az volt, hogy középen van a nagyobb kormányzó párt és tőle jobbra is, balra is vannak közepes méretű erők. A mostani parlament látképe viszont úgy fog kinézni, hogy középen megint ott van a nagy párt, amely azonban mandátumszámát és társadalmi támogatottságát tekintve is nagyobb, mint a korábbi ciklusokban. Körülötte szintén vannak jobbra is és balra is pártok, de ezeknek az ereje még összeadva sem akkora, mint ennek erőnek a fele. A másik kérdés talán még fontosabb, hiszen jelentősen kiszélesedett a nemzeti blokk, vagy más szavakkal társadalmi háttér a kormányzás mögött. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar társadalom minden rétegében a Fidesz–KDNP pártszövetség a többségi párt. Ne felejtsük el: az 5,7 millió szavazóból több mint 3 millióan voksoltak egy irányba, ez pedig eldönti a kérdést, hogy kinek van társadalmi többsége. Ez a társadalmi többség az, amit én nemzeti blokknak nevezek. Ez a győzelem viszont nemcsak feljogosít a kormányzásra, hanem nagy felelősséggel is jár, sőt azzal a misszióval, hogy minél szélesebb rétegekre terjedjen ki a nemzeti konszenzus.

888.hu: Jelentheti a nemzeti blokk kialakulása a Gyurcsány-féle baloldal végét?

Békés Márton: A Gyurcsány-féle baloldal mintha nem tudna meghalni, olyan, mint egy zombi-frakció. Márpedig a zombik nehezebben halnak, mint az élők, ezt a róluk szóló filmekből tudjuk. Azt se felejtsük el, hogy harapással szaporodnak: Gyurcsánynak mandátumainak száma választásról választásra nő! 2014-ben a DK-nak volt négy képviselője, aztán kilenc, most pedig tizenöt körül lesz. A Gyurcsány-képlet az elmúlt húsz évben állandó. Ez nyilván kijelöli a nemzeti kormányzat ellenfelét is, de nem a kormányoldalnak, hanem az ellenzéki oldalnak fog gondot jelenteni, hogy a legnagyobb ellenzéki frakció az Apró-kláné lesz.

888.hu: Hol helyezkedik el ebben a képben a parlamentbe első alkalommal bejutó Mi Hazánk Mozgalom?

Békés Márton: A radikális jobboldal szavazóinak száma körülbelül állandó: a MIÉP is, a Jobbik is és most a Mi Hazánk is őket képviselve került be a parlamentbe, frakciójuk mérete persze eltérő volt. A Jobbikkal ellentétben Toroczkai László pártjának van karaktere, üzenete, ideológiája, pártszervezete, sőt szubkulturális hálózata, jelképei, politikai mondanivalója. Azt remélem, hogy egy határozott, de konstruktív nemzeti ellenzék tud lenni. Ez a helyzet nem a Fidesznek, hanem a magyarországi progresszív ellenzéknek lesz a legrosszabb, hiszen most már nem mondhatják, hogy egyedül ők az ellenzék.

888.hu: Visszatérve baloldalra: a mostani válságukon látszik, hogy ez egy nagyon mély identitásválság. Van kiút egy ilyen helyzetből?

Békés Márton: Szerintem nincs. Ha az identitásválság bekövetkezik, abból nincs kiút. Politikai törésvonalakat nem lehet büntetlenül átlépni, a kultúraváltás vége a katasztrófa. Azzal, hogy a Jobbik feladta Gyurcsány-ellenes identitását, a baloldal pedig a Jobbik bevételével feladta az antifasiszta konszenzust, ezeknek a pártoknak az identitása megszűnt. Ha pedig nincs identitás, akkor nincs semmi. Nem teszek javaslatokat, annyit mondok csupán, hogy szerintem csak évtizedes, kitartó munkával lehet új ellenzéket építeni: új emberekkel, új pártokkal. Ezzel a társasággal nem fog menni.

A XXI. Század Intézet igazgatójának írását a nemzeti blokkról itt olvashatja el.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére