Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak: Gyurcsány egy megszűnő MSZP-ben érdekelt

Horváth K. József

2020.03.06. 08:00

Az MSZP továbbra is minden ellenállás nélkül hagyja, hogy a DK újabbnál újabb szavazókat és politikusokat csábítson át tőlük, mondja egyebek mellett Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. 888-interjú.

888: Hihetünk-e Gyurcsány Ferencnek, hogy visszautasította három teljes vidéki MSZP-alapszervezet átlépését a DK-ba, miközben folyamatosan és ellentmondást nem tűrően egy közös miniszterelnökről, egy közös listáról beszél, azaz minél centralizáltabb ellenzék szükségességéről?

Deák Dániel: Gyurcsány Ferenc kommunikációs trükkök százait veti be. Igyekszik a nyilvánosság előtt úgy tenni, mintha neki egyáltalán nem lenne érdeke az MSZP szétesése, miközben valójában ő teszi a legtöbbet azért, hogy egykori pártja végleg megszűnjön. Mindezt a szocialisták, mintha vakságtól szenvednének, minden komolyabb ellenállás nélkül tűrik és reménykednek abban, hogy Gyurcsány Ferenc majd partnerhez méltóan fog velük viselkedni. A közös lista hangoztatása is egy politikai fegyver a DK részéről, hiszen így ők tudják dominálni az ellenzéki párbeszédet, ráadásul elérik azt, hogy a már így is igen megcsappant jobbikos szavazótábor tovább morzsolódjon, illetve újabb politikusok hagyják ott az egykori nemzeti pártot. Összetett küzdelmet folytat tehát Gyurcsány Ferenc, mivel egyszerre több párttal is le akar számolni. Ebbe a küzdelembe illeszkedik bele a hétvégi tisztújító kongresszus is, ahol egy hatalmas erődemonstrációt tartott a DK, amellyel világossá tették, hogy ők az ellenzék vezető ereje, ők akarják diktálni a feltételeket a többi pártnak.

888: Ha ő annyira érdekelt egy erős MSZP-ben, mint mondja, akkor például miért fogadta be a két budapesti polgármestert sorai közé?

Deák Dániel: A valóságban Gyurcsány Ferenc egy megszűnő MSZP-ben érdekelt, időként mintha ezt a szocialisták is felismernék. Egy, az európai parlamenti választás kampányában – tavaly áprilisban – kiszivárgott hangfelvételen például Tóth Bertalan szocialista pártelnök azt mondta: „Megint az a belső indíttatása Gyurcsány Ferencnek, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást.” A csúfos vereséget követően Ujhelyi István szintén Gyurcsány Ferenc pártját vádolta azzal, hogy a „DK elvette az MSZP programját”. Ezeket a szavakat ugyanakkor nem követték tettek, az MSZP továbbra is minden ellenállás nélkül hagyja, hogy a DK újabbnál újabb szavazókat és politikusokat csábítson át tőlük. A most átlépett két szocialista polgármestert megelőzően már számos politikus hagyta ott az MSZP-t és lépett át a DK-ba, Újpesten például már lényegében megszűnt az MSZP az önkormányzati képviselő-testületben az átlépések miatt. Ez a folyamat csak erősödni fog, hiszen a DK megerősödésével nagyon sok szocialista politikus gondolkodik az átlépésen, hiszen a süllyedő hajónak tűnő MSZP-ben már nem látják megvalósíthatónak politikai ambícióikat.

888: Volt-e abban üzenet, hogy Gyurcsány Horváth Csabával való közös ebédjéről készült fotó bekerülhetett a 444 felületére, miközben tagadják, hogy Horváth, aki közismerten jóban van Gyurcsánnyal, szintén a DK-ba készülne. Ha nem akarták volna közhírré tenni a találkozást, akkor összejöhettek volna nem nyilvános helyen is, nem?

Deák Dániel: A találkozó jól rávilágít arra, hogy Gyurcsány Ferenc célja a teljes hatalomátvétel Budapesten. A két átlépett polgármesterrel már elérte azt, hogy Karácsony Gergelyék a DK nélkül semmilyen döntést nem tudnak véghez vinni a fővárosban, a további polgármesterek átcsábításával pedig az a célja, hogy az MSZP az egykori fellegvárában is teljesen eljelentéktelenedjen. Gyurcsánynak vélhetően vannak beépített emberei is az MSZP-ben, akik úgy mozgatják a szálakat a szocialisták háza táján, ahogy az a DK-nak megfelelő.

888: Ha az MSZP megszűnne, elmaradna sok eddigi baloldali szavazó a választásokról?

Deák Dániel: Az MSZP brand teljesen elértéktelenedett az elmúlt években, az egykor több milliós szavazótáborral rendelkező nagypárt mára egy parlamenti bejutási küszöbbel és a széteséssel küzdő kispárt lett. Az ellenzéki együttműködés hangoztatásával ráadásul elérték azt, hogy szinte teljes lett az átszavazási hajlandóság a balliberális pártok között, így a DK könnyedén el tudja szívni a többi párt szavazótáborát. Az MSZP-nek akkor lenne esélye a megmaradásra, ha Botka Lászlóhoz hasonlóan – akit saját párttársai csináltak ki a 2018-as országgyűlési választás előtt – valaki adna egy karaktert a pártnak és képes lenne világos üzeneteket megfogalmazni arról, hogy mi az MSZP célja, víziója.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére