Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak: Gyurcsány két legfontosabb embere jutott be a második fordulóba

888.hu

2021.10.01. 13:20

A baloldali előválasztás, ami főként egy adatgyűjtési kampány, az előre prognosztizálható forgatókönyv szerint alakult: Gyurcsány Ferenc két legfontosabb szövetségese, Dobrev Klára és Karácsony Gergely jutott be a második fordulóba – mondta lapunknak Deák Dániel a XXI. Század Intézet vezető elemzője, akit a baloldal házi versenyéről kérdeztünk.

Hogy fognak alakulni az erőviszonyok Dobrev mostani győzelme után a baloldalon?

A Gyurcsánnyal szemben kritikus Márki-Zay Péter pedig várhatóan visszalép Karácsony javára. Így biztosra mennek: az előre eltervezett forgatókönyvnek megfelelően Karácsony hozzák ki győztesnek.

Az egyéb hangulati elemek, tehát például a visszalépésekről szóló állítólagos tárgyalások vagy az üzengetés csak ennek a showműsornak a része, hogy fenntartsák a látszatot, izgalomban tartsák a balliberális keménymagot.

Attól, hogy Dobrev Klárát hozták ki nyertesnek az első fordulóban azt remélik, hogy a második fordulóban még nagyobb lesz a részvétel, azaz még több személyes adatot tudnak majd összegyűjteni, hiszen a Dobrev Klárával nem szimpatizáló ellenzéki szavazók még inkább elmennek majd voksolni. Ennek a hangulatnak a kialakítását már el is kezdték a Karácsony Gergelyhez hű propagandasajtóban:

amikor még ki sem hirdették a végeredményt, már arról írtak, hogy össze kell fogni Dobrev Klárával szemben és vissza kell lépnie Márki-Zay Péternek.

Ez egy előre eltervezett forgatókönyv, amit pontról-pontra hajtanak végre annak érdekében, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően Karácsony Gergely legyen majd a közös miniszterelnök-jelölt.

Jakab Péter kezét Gyurcsány most végleg elengedte?

Jakab Péter csúfos kudarca várható volt, hiszen a botránypolitizálás a közösségi médiában ugyan hozhat lájkokat, de szavazatokat már sokkal kevésbé. A jelek szerint

Jakabot Gyurcsány nem átejtette, hanem valójában lepaktált vele, közösen árulták el a Jobbikot és a jobbikosokat.

Ezért is vállalta csak úgy el a Jobbik vezetését, hogy kizárólag a választás után tartanak tisztújítást a pártban, így nem tudják már megakadályozni a Jobbik végleges bedarálását, végképp a DK befolyási területévé vált az egykori nemzeti párt.

És mi a helyzet FeGyőrrel?

A legnagyobb kudarc mindenképpen Fekete-Győr Andrásé, akire még a momentumos szavazók többsége sem szavazott.

Egy ilyen csúfos kudarc után mindenképpen le kéne mondania, hiszen csak hátráltatja a továbbiakban a Momentum kampányát ez a népszerűtlen pártelnök.

Gyurcsány sikere egyébként azzal magyarázható, hogy a baloldalon belül látványos intellektuális válságtól szenved, Gyurcsány Ferenc könnyen meg tudja vezetni a többi pártvezetőt, sőt sokszor át is tudta verni. A DK a Jobbik elnökével paktumot kötött, Jakab Péter pedig e paktum keretében játszotta a „bohócot”, amivel azt érte el, hogy még az ellenzéki szimpatizánsokat is elidegenítette magától és a pártjától.

Ennek köszönhetően a DK leszámolt két nagy riválisával: mind a Jobbik, mind a Momentum eljelentéktelenedett, innentől kezdve a DK vezére mellett az ellenzéki oldalon nincsen olyan erős pártelnök, aki mögött egy 10 százalék feletti párt áll.

Magyarán: az előválasztás nyertese Karácsony Gergely lesz, de a győztes valójában Gyurcsány Ferenc.

Mire utal az, hogy Karácsony Márki Zay-nak bármit megígér, csak lépjen vissza?

Márki-Zay harmadik helyezése azt jelzi, hogy még a balliberális keménymagon belül is sokan ellenszenvvel tekintenek a Gyurcsány-féle világra, amelyet Dobrev és Karácsony fémjelez az ellenzéki térfélen. Márki-Zay ugyanis az egyedüli komolyan vehető jelölt, amelyik éles kritikákat fogalmazott meg még az utóbbi időszakban is a DK vezérével kapcsolatosan. Nem meglepő, hogy éppen őt akarják most visszaléptetni, semmit sem bíznak a véletlenre, mindenképpen valamelyik Gyurcsány-szövetséges nyer.

Mik az esélyei a baloldalnak 2022-ben?

A baloldal támogatottsága fejnehéz, ez a mostani adatokból is jól látszik: Budapestre és a nagyobb városokra összpontosul, a vidéki Magyarországot továbbra sem tudják maguk mögé állítani. Ez azt jelzi, hogy a Fidesz számára akár egy kiegyenlített küzdelem esetén is reményteli lehet a 22-es választás, hiszen az egyéni körzetek többségét meg tudja nyerni, így jelen állás szerint kényelmes parlamenti többségre számíthat a jobboldal.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére