Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak: Gyurcsány két legfontosabb embere jutott be a második fordulóba

888.hu

2021.10.01. 13:20

A baloldali előválasztás, ami főként egy adatgyűjtési kampány, az előre prognosztizálható forgatókönyv szerint alakult: Gyurcsány Ferenc két legfontosabb szövetségese, Dobrev Klára és Karácsony Gergely jutott be a második fordulóba – mondta lapunknak Deák Dániel a XXI. Század Intézet vezető elemzője, akit a baloldal házi versenyéről kérdeztünk.

Hogy fognak alakulni az erőviszonyok Dobrev mostani győzelme után a baloldalon?

A Gyurcsánnyal szemben kritikus Márki-Zay Péter pedig várhatóan visszalép Karácsony javára. Így biztosra mennek: az előre eltervezett forgatókönyvnek megfelelően Karácsony hozzák ki győztesnek.

Az egyéb hangulati elemek, tehát például a visszalépésekről szóló állítólagos tárgyalások vagy az üzengetés csak ennek a showműsornak a része, hogy fenntartsák a látszatot, izgalomban tartsák a balliberális keménymagot.

Attól, hogy Dobrev Klárát hozták ki nyertesnek az első fordulóban azt remélik, hogy a második fordulóban még nagyobb lesz a részvétel, azaz még több személyes adatot tudnak majd összegyűjteni, hiszen a Dobrev Klárával nem szimpatizáló ellenzéki szavazók még inkább elmennek majd voksolni. Ennek a hangulatnak a kialakítását már el is kezdték a Karácsony Gergelyhez hű propagandasajtóban:

amikor még ki sem hirdették a végeredményt, már arról írtak, hogy össze kell fogni Dobrev Klárával szemben és vissza kell lépnie Márki-Zay Péternek.

Ez egy előre eltervezett forgatókönyv, amit pontról-pontra hajtanak végre annak érdekében, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően Karácsony Gergely legyen majd a közös miniszterelnök-jelölt.

Jakab Péter kezét Gyurcsány most végleg elengedte?

Jakab Péter csúfos kudarca várható volt, hiszen a botránypolitizálás a közösségi médiában ugyan hozhat lájkokat, de szavazatokat már sokkal kevésbé. A jelek szerint

Jakabot Gyurcsány nem átejtette, hanem valójában lepaktált vele, közösen árulták el a Jobbikot és a jobbikosokat.

Ezért is vállalta csak úgy el a Jobbik vezetését, hogy kizárólag a választás után tartanak tisztújítást a pártban, így nem tudják már megakadályozni a Jobbik végleges bedarálását, végképp a DK befolyási területévé vált az egykori nemzeti párt.

És mi a helyzet FeGyőrrel?

A legnagyobb kudarc mindenképpen Fekete-Győr Andrásé, akire még a momentumos szavazók többsége sem szavazott.

Egy ilyen csúfos kudarc után mindenképpen le kéne mondania, hiszen csak hátráltatja a továbbiakban a Momentum kampányát ez a népszerűtlen pártelnök.

Gyurcsány sikere egyébként azzal magyarázható, hogy a baloldalon belül látványos intellektuális válságtól szenved, Gyurcsány Ferenc könnyen meg tudja vezetni a többi pártvezetőt, sőt sokszor át is tudta verni. A DK a Jobbik elnökével paktumot kötött, Jakab Péter pedig e paktum keretében játszotta a „bohócot”, amivel azt érte el, hogy még az ellenzéki szimpatizánsokat is elidegenítette magától és a pártjától.

Ennek köszönhetően a DK leszámolt két nagy riválisával: mind a Jobbik, mind a Momentum eljelentéktelenedett, innentől kezdve a DK vezére mellett az ellenzéki oldalon nincsen olyan erős pártelnök, aki mögött egy 10 százalék feletti párt áll.

Magyarán: az előválasztás nyertese Karácsony Gergely lesz, de a győztes valójában Gyurcsány Ferenc.

Mire utal az, hogy Karácsony Márki Zay-nak bármit megígér, csak lépjen vissza?

Márki-Zay harmadik helyezése azt jelzi, hogy még a balliberális keménymagon belül is sokan ellenszenvvel tekintenek a Gyurcsány-féle világra, amelyet Dobrev és Karácsony fémjelez az ellenzéki térfélen. Márki-Zay ugyanis az egyedüli komolyan vehető jelölt, amelyik éles kritikákat fogalmazott meg még az utóbbi időszakban is a DK vezérével kapcsolatosan. Nem meglepő, hogy éppen őt akarják most visszaléptetni, semmit sem bíznak a véletlenre, mindenképpen valamelyik Gyurcsány-szövetséges nyer.

Mik az esélyei a baloldalnak 2022-ben?

A baloldal támogatottsága fejnehéz, ez a mostani adatokból is jól látszik: Budapestre és a nagyobb városokra összpontosul, a vidéki Magyarországot továbbra sem tudják maguk mögé állítani. Ez azt jelzi, hogy a Fidesz számára akár egy kiegyenlített küzdelem esetén is reményteli lehet a 22-es választás, hiszen az egyéni körzetek többségét meg tudja nyerni, így jelen állás szerint kényelmes parlamenti többségre számíthat a jobboldal.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére