Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deutsch Tamás a 888-nak: A magyar emberek érdekei mellett kell kiállni

888.hu

2022.08.28. 11:00

Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti képviselő a tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondoklatexpón adott mini-interjút a 888.hu-nak.

 

888.hu: A migráció, a gender és a szankciók témájában az EP baloldali szárnya támadja Magyarországot már egy ideje. Mire számíthatunk a jövőben az Unió és Magyarország kapcsolatában?

Deutsch Tamás: Nem ördögtől való, ha van vita uniós intézmények és tagállamok között. Az viszont már önmagában helytelen, hogy Brüsszelben azt rossz dolognak minősítik, hogy az általuk megfogalmazott elképzelésekkel, javaslatokkal kapcsolatban egyes tagállamoknak eltérő álláspontjai vannak és helytelenítik a vita tényét. Ez nem jó. Sokrétűek a véleményeltérések különböző tagállamok és Brüsszel között. Magyarország esetében is így van. Az ön által említett témák értékválasztási kérdések, amelyekkel kapcsolatban az a baj, hogy az EU a különböző kulturális, történelmi, alkotmányos értékek sokszínűségére épül. A működésének az a logikája, hogy nincs értékhegemónia, nem létezik brüsszeli értékdiktátum.

Nem alapvető, senki által meg nem kérdőjelezhető, humanista alapértékekről beszélek, hanem például a hagyományos család intézményéről, vagy az azonos neműek házasságának kérdéséről, genderideológia ügyek. Ezzel kapcsolatban pontosan az a baj, hogy van egy egyre intenzívebb értékhegemónia törekvése Brüsszelnek. Ennek mi nem fogunk engedni, ebben a tekintetben az értékviták fent fognak maradni Magyarország és Brüsszel között.

 

888.hu: Nyugati politikusoktól egy dolog a támadásokat látni, de a magyar baloldali EP-képviselők tevékenysége sem feltétlenül a magyar érdekek mellett történik. Ön ezt hogy látja?

Deutsch Tamás: Az a kérdés, hogy a politikai aktivitásuk, lépéseik a magyar érdekek melletti kiállást vagy a magyar érdekekkel szemben fellépő törekvések támogatását jelenti. Az egy dolog, hogy velünk szemben kritikusak, hiszen különböző politikai oldalhoz tartozunk. Ami egy világos fokmérő, egy vörös vonal: a magyar nemzeti érdekek, a magyar emberek érdekei mellett kell kiállni és a magyarok érdekeivel ellentétes törekvésekkel szemben. A baj sajnos az, hogy a baloldaliak a magyar emberek törekvéseivel szembeni fellépéseket támogatják az európai politikában.

 


 

Az Európai Unió (EU) jövőjét Deutsch Tamás (Fidesz) nemzetek Európájaként, Ujhelyi István (MSZP) gyermekeink Európájaként határozta meg szombaton az tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón az európai parlamenti képviselők eszmecseréjén.

Ujhelyi István kifejtette, hogy erősen uniópárti politikus, erre reagálva Deutsch Tamás azt kérte tőle, európai parlamenti képviselőként legyen magyar párti is, és sorolta azokat az eseteket, amikor másként szavazott.

A vitában a szocialista politikus felvetésére Deutsch Tamás kijelentette: mértékadó fideszes politikusoktól nem hangzott el az Európai Unióból való kilépés szándéka.

Az Európai Unió közös védelmi politikát érintve Újhelyi István elmondta, hogy a közös európai haderő létrehozását támogatják és ebben osztja a Fidesz véleményét. Deutsch Tamás pedig rámutatott arra, hogy az EU a védelempolitikai szuverenitás megteremtése érdekében szinte semmit sem tesz, kiszolgáltatott Európán kívüli katonai hatalomnak.

A vitában Ujhelyi István többször is feszegette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megszavazta az uniós szankciókat Oroszországgal szemben. Deutsch Tamás ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök határozott fellépésének köszönhetően az energetikai szankciók nem vonatkoznak Magyarországra, Szlovákiára, Csehországra, Ciprusra és Máltára.

Szerinte az uniós szankciópolitika logikája helytelen, mert ennek az lesz a következménye, hogy Oroszországot nem fogja gyengíteni az Ukrajna elleni háborúban, ellenben Európa „megissza a levét” az intézkedéseknek.

Arra kérdésre, hogy két év múlva az ott lesznek-e az európai parlamenti választási listán, Ujhelyi István elmondta, előtte fél évvel dönti el, Deutsch Tamás pedig úgy válaszolt, ha a Fidesz országos választmánya jelöli, akkor folytatná az európai parlamenti képviselői munkáját.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett négynapos Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó „közös gondolkodás Magyarország jövőjéről” több tucat előadással és vitával, csaknem száz előadóval és több ezer résztvevővel. Az eseményen minden meghatározó jobboldali, konzervatív közösség képviselteti magát, de a rendezvény hagyományosan a jobb és baloldal közötti érdemi vita színtere is.

 

A Deutsch vs Ujhelyi vita itt nézhető meg:

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére