Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Félidős választások 2022: „Ha a jobboldal győzelmet arat, akkor kevesebb pénzt fordítanak majd Ukrajna támogatására”

Prokaj Dávid

2022.11.08. 13:00

Az Egyesült Államokban november 8-án, kedden tartanak kongresszusi választásokat, amelyeken az alsóház, a Képviselőház 435 tagjáról, és a 100-tagú felsőház, a Szenátus 35 helyéről döntenek a szavazók. A félidős választásokról a 888.hu Szikra Leventét, Alapjogokért Központ elemzőjét kérdezte, aki elmondta: a Képviselőházban szinte biztosan, a Szenátusban pedig valószínűleg republikánus többség alakul majd ki

888.hu: November 8-án félidős választásokat Amerikában. Mi a valódi tétje a választásoknak? Miért fontosak a jelenlegi félidős választások?

Szikra Levente: A választás közvetlen politikai tétje az, hogy mekkora mozgástere marad Joe Biden elnöknek hivatali ideje hátralévő két évére.

Tekintettel arra, hogy a Képviselőházban szinte biztosan, a Szenátusban pedig valószínűleg republikánus többség alakul majd ki, jó esély van arra, hogy az elnök szinte semmilyen elképzelését nem tudja majd keresztülvinni, illetve érdemi kompromisszumokra kényszerül majd.

A két kamara közül a szenátusi többségnek van nagyobb jelentősége, különösen amiatt, hogy e testület jóváhagyása szükséges az elnök legtöbb személyi kinevezéséhez (pl. miniszterek, nagykövetek, a Legfelső Bíróság tagjai). Ugyanakkor a Képviselőház elvesztése is komoly érvágás lenne, hiszen mindkét kamarában el kell fogadni a törvényjavaslatokat, hogy azok életbe léphessenek. Ezen felül egyes pénzügyi, adópolitikai döntéseket csak a Képviselőház kezdeményezhet. Ha a demokraták mindkét házban kisebbségbe kerülnek, akkor Biden belpolitikai mozgástere minimálisra csökken, és a külpolitikában sem tud majd mindent az elképzelései szerint alakítani.

888.hu: A demokraták valóságosan démonizálják a konzervatív amerikaiakat, és féltik tőlük a demokráciát is. Ez azonban a hazai baloldalnak se vált be. Mennyire tekinthető ez sikeres stratégiának?

Szikra Levente: Ez a stratégia legfeljebb arra lehet jó, hogy a demokrata bázis elkötelezett keménymagját mozgósítsa. A középen álló és a republikánus szavazók számára ugyanakkor kifejezetten ellenszenves dolog politikai szimpátia alapján a demokrácia ellenségének beállítani valakit. Arra hivatkoznak a baloldalon, hogy a jobboldali tábor jelentős része megkérdőjelezi a 2020-as elnökválasztások tisztaságát. Fontos azonban, hogy valóban vannak gyanús körülmények, melyek a kételyeket indokolják, hiszen a levélszavazás széles körű lehetővé tétele, illetve az a tény, hogy számos államban nem kötelező igazolni a személyazonosságot a szavazás előtt, felvetik a visszaélések lehetőségét. Ezen felül nem hitelesek a demokraták ebben a témában azért sem, mert a 2016-os elnökválasztás legitimitását éppen ők vonták kétségbe.

888.hu: Előfordulhatnak a választások végén ismét olyan hangok, melyek kétségbe vonják a győztes legitimációját?

Szikra Levente: Minél szorosabb eredmény születik, annál inkább van esély erre. Egy jelentős, egyértelmű különbség visszafoghatja az ilyen kritikákat. Azonban megjegyzem, hogy az amerikai politikai élet rég nem látott megosztottsággal küzd, ezért bizonyos tekintetben mindegyik párt megkérdőjelezi az ellenoldal sikereit.

A polarizáció nemcsak hazánkban, de a tengerentúlon is nagy mértéket öltött.

888.hu: Mik a legfőbb különbségek a republikánusok és a demokraták külpolitikájában? Fordulat állhat be az előbbiek nagy győzelme esetén a háborút tekintve?

Szikra Levente: A külpolitikai eltérések nem elsősorban pártvonalak szerint alakulnak, ugyanis minden párton belül több irány vetekszik egymással.

A hagyományos pártelitek mindkét oldalon hajlamosak héja külpolitikát folytatni, azaz beavatkoznának a világ más pontjainak konfliktusaiba.

Ezzel szemben például a republikánusok Donald Trump volt elnökhöz közeli szárnya ellenzi ezt az aktív beavatkozó politikát, és a tárgyalásokat, egyezségeket részesíti előnyben. A demokraták között is akadnak az amerikai kormány háborús politikáját ellenző hangok, gondoljunk csak arra, hogy nemrég egy részük levélben szólította fel Biden elnököt a béketárgyalásokra az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. Más kérdés, hogy gyorsan vissza is vonták a levelet, és ugyanezek a demokrata képviselők gond nélkül megszavazták az eddigi pénzügyi támogatásokat Ukrajnának.

Hitelesen ezért inkább a republikánusok trumpista csoportja képvisel tárgyaláspárti álláspontot.

Ha a jobboldal egyértelmű győzelmet arat, akkor minden bizonnyal kevesebb pénzt fognak fordítani Ukrajna támogatására, hiszen több nyilatkozat is elhangzott, amely ebbe az irányba mutat.

 

888.hu: Mi lehet a következménye egy esetleges demokrata kudarcnak? Mekkora lesz a mozgástere Joe Bidennek? Elindíthatják 2024-ben újra elnöknek?

Szikra Levente: Ahogy már jeleztem, a demokraták esetleges veresége megnehezíti majd Biden kormányzását, minden fontos kérdésben egyeztetnie kell majd a republikánusokkal. A saját pártján belül sem könnyíti meg a helyzetét, ha valóban ilyen eredmény születik. Az elnökjelölteket mindkét pártban előválasztásokon választják meg, így könnyen előfordulhat, hogy lesz belső kihívója Bidennek. Hagyományosan a hivatalban lévő és újrainduló elnök ellen nem szoktak ellenjelöltet állítani a pártján belül, ugyanakkor figyelemmel az elnök idős korára és a rossz népszerűségi mutatóira, nem lennék meglepve, ha ez kivételesen mégis megtörténne. Azt a forgatókönyvet sem lehet teljesen kizárni, hogy Biden nem indul újra, ugyanakkor eddigi nyilatkozatai ennek ellentmondanak.

(Photo by JIM WATSON / POOL / AFP)

888.hu: Közvélemény-kutatások szerint is nagy népszerűség-romláson mennek keresztül a demokraták. Mi ennek a legfőbb okai?

Szikra Levente: Az amerikai választási kampányokban szinte mindig a gazdasági helyzet a legfontosabb tényező. Most sincs ez másképp, és az elmúlt hónapokban ott is jelentősen romlottak az életkörülmények. Nagyon magas az infláció, emelkednek az üzemanyagárak, utóbbi pedig az autós nemzet amerikaiak körében elég fontos körülmény. A népszerűségvesztés mögött tehát elsősorban a rossz gazdaság helyzet áll, de nem segített például a súlyos külpolitikai kudarcnak tekinthető afganisztáni kivonulás sem, illetve az elnök fizikai és mentális alkalmasságát firtató kérdések is szerepet játszottak.

888.hu: Bármi is legyen a végeredmény, milyen hatással lesz az amerikai-magyar kapcsolatokra?

Szikra Levente:

Politikai hagyomány, hogy az elnökök a külpolitika felé fordulnak, ha elvesztik a kongresszusi többségüket.

Ez tekinthető rossz hírnek is magyar szempontból, ugyanakkor a republikánusok esetleges többsége mégiscsak azt jelentené, hogy hazánkkal szimpatizáló, és az ukrajnai háború tekintetében is a mi álláspontunkhoz közelebb álló törvényhozási többség jönne létre. Ennek pozitív következményei lehetnek a kétoldalú kapcsolatokra nézve. Ha a várakozásokkal szemben mégis demokrata győzelem születik, az a jelenlegi hűvös viszony fennmaradását eredményezné.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére