Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ferencz Orsolya a 888-nak: A Békemeneten részt vevők a nemzetért, így a magyar tudományért, űrkutatásért is kiálltak

Horváth K. József

2022.03.17. 11:40

Amikor baloldali kormány volt Magyarországon, akkor mindig leépítette a tudomány világát, így ártott az hazai űrkutatásnak is. Ezek a területek a baloldali kormányoktól nem kaptak érdemi segítséget – hangsúlyozta portálunknak Ferencz Orsolya űrkutató, politikus. Hozzátette: eddig is azt láttuk, hogy kizárólag a jobboldali kormányok viselték a magyar tudományos tevékenységet úgy a szívükön, hogy valóban előre tudott haladni az ország ezeken a területeken.

 

888.hu: Elsőre talán furcsa a kérdés, de van-e hatása a Békemenetnek a magyar űrkutatásra?

Ferencz Orsolya: A teljes magyar társadalomra, így a hazai űrkutató-, űrmérnök-társadalomra is hatással van. Azt üzeni, hogy minden téren ki kell állnunk a magyar nemzet érdekei mellett. Egyébiránt, ha már „Békemenet”; ha valahol az emberiségnek együtt kell működnie, az a világűr. Eddig még az űrtevékenység alapvetően az emberi együttműködésről szólt, persze voltak nehezebb időszakok is. Azt az űrkutatással foglalkozó szakemberek mindannyian tudják, hogy egymásra vagyunk utalva, egyetlen Földünk van és ezen élünk mi mindannyian, az összes ember és minden más élőlény. A Föld globális problémáit csak együtt tudjuk megoldani. A hidegháború egy-két sötétebb éve alatt volt talán csak ennyire feszült és nehéz a helyzet, mint ma. Nagy baj, ha az űrtevékenység részévé válik egy olyan feszültségnek, amely a földfelszínen kirobbant. Ez megengedhetetlen luxus. Főleg akkor, amikor a klímaváltozás és az összes többi környezeti probléma miatt a legnagyobb szükségünk lenne az emberek és nemzetek közötti békés együttműködésre.

 

888.hu: Az esetleges kormányváltás visszavetné az űrkutatási programot?

FO: Amikor baloldali kormány volt Magyarországon, akkor mindig leépítette a tudomány világát, így ártott az hazai űrkutatásnak is. Ezek a területek a baloldali kormányoktól nem kaptak érdemi segítséget. Eddig is azt láttuk, hogy kizárólag a jobboldali kormányok viselték a magyar tudományos tevékenységet úgy a szívükön, hogy valóban előre tudott haladni az ország ezeken a területeken. Nagyon jó volna, ha végre általános lenne a teljes magyar politikai osztályon belül az a felfogás, hogy a magyar tudománynak és innovációnak prioritást kell élveznie, hiszen ez viszi előre az egész országot. Csak azok lehetnek sikeres nemzetek a XXI. században, amelyek sok-sok magas hozzáadott értéket előállító ipari és kutatás-fejlesztési szolgáltatást nyújtó vállalattal és pezsgő tudományos élettel rendelkeznek.

 

888.hu: A magyar űrhajósjelöltek számából lehet arra következtetni, hogy a magyarok nagyon is érdeklődnek az űrhajózás iránt?

FO: Nagyon komoly az érdeklődés. Az űrhajós-jelöltek pályázataiból látható volt, hogy nagyon sok fantasztikus tehetség van a magyarok között. Biztos vagyok abban, hogy igazi sikertörténetté válik a Hungarian to Orbit, azaz a HUNOR-program. A magyar űrhajós a jelenlegi tervek szerint 2024 első felében fog startolni az amerikai, floridai Kennedy Űrközpontból.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére