Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Incze Béla a 888-nak: „a Hír TV nem tett semmi mást, csak tényeket közölt”

888.hu

2020.02.10. 20:20

A mögöttünk hagyott hétvégén a kitörés napi megemlékezésekkel és az antifasiszták ellentüntetéseivel volt tele a média. A témában még Karácsony Gergely is megszólalt, az általa megfogalmazott vádakról és egyéb, a városmajori megemlékezéssel kapcsolatos anomáliákról Incze Bélát, a rendezvény egyik főszervezőjét kérdeztük.

888.hu: Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és a balliberális médiumok neonáci rendezvényként hivatkoznak mind a Kitörés 60 emléktúrára, mind pedig az Önök által szervezett Festung Budapest megemlékezésre. Igazuk van?

Incze Béla: A Festung Budapest egy kegyeleti megemlékezés, melynek szervezői közössége vállaltan nacionalista személyekből és szervezetekből áll. Biztos vagyok benne, hogy ez Karácsony Gergelyt mélységesen felháborítja, de nem tudok olyan törvényről, ami azt írná elő, hogy csak olyan közösségek tarthatnak közterületi eseményeket, amelyek megegyeznek Karácsony ízlésvilágával. A Kitörés 60 emlék- és teljesítménytúra szervezőinek nevében nem nyilatkozhatok, de valószínűsítem, hogy nekik sincsenek álmatlan éjszakáik, amiért Karácsony nem kedveli őket. Sem a főpolgármesternek, sem egyes kerületek vezetőinek nincs vétójoga közterületi események kapcsán. A túra ráadásul nem is esik a gyülekezési törvény hatálya alá, tehát jogi értelemben nincs is mit betiltani.

888.hu: A kitörés során elesett magyar és német katonákról az idén a Városmajorban emlékeztek meg egy bejelentett tüntetés keretei között. Miért tartják fontosnak, hogy évről évre utcára vonuljanak február 11-e körül?

Incze Béla: Azért, mert ha mi nem szervezzük meg ezt az eseményt, akkor gyakorlatilag Magyarország úgy ballagna el a dátum mellett, mintha egy teljesen jelentéktelen keddi nap lenne (2020-ban a kitörés évfordulója, azaz február 11-e keddre esik – a szerk.). Azt a társadalmi vitát, ami tapasztalható, a Becsület Napja mindenkori szervezői váltották ki. Annak idején a trianoni tragédia témaköre hasonlóan lett beinjekciózva a társadalom véráramába. Nem mondom, hogy a 100. évfordulóra sikerült elérni azt a hozzáállást, amit egyébként az ügy súlya indokolna, de össze sem lehet hasonlítani a ’90-es éveket napjainkkal ezen a téren, tehát a korábbi, működőképes gyakorlat alapján megyünk tovább. Ahogy köreinkben mondani szokás: A holnap már a miénk!

888.hu: A balliberális oldal leggyakoribb érve a kitörés napi megemlékezések ellen, hogy ezeken a rendezvényeken tiltott, önkényuralmi jelképek is feltűnnek. Az idei rendezvényen szembesültek ilyennel?

Incze Béla: 2017 óta szervezzük az eseményt Festung Budapest címszó alatt, így én erről az időszakról tudok nyilatkozni. Az elmúlt három évben egyetlen esetben sem került sor semmilyen törvénysértésre. Nem kivétel ez alól a tiltott jelképek kérdésköre sem. Ez egészen egyszerűen tehát hazugság.

Incze Béla, a Festung Budapest egyik főszervezője

888.hu: Karácsony Gergely mindaddig bojkottálja a Hír TV-t, amíg a televízió vezetése nem kér elnézést azért, hogy a csatorna erőszakos antifasisztákat említett a rendezvényről szóló riportban. Önök a helyszínen tapasztaltak bármiféle agressziót az ellentüntetők részéről?

Incze Béla: Mivel előre tudtunk az ellentüntetésekről, a hangosítás telepítését úgy terveztük meg, hogy gyakorlatilag lehetetlen volt teljesen tönkretenni a megemlékezés méltóságteljes hangulatát. Ahogy beszédemben utaltam is rá, az antifasiszták által szolgáltatott háttérzaj kifejezetten segítségünkre is volt abban, hogy megidézhessük a 75 évvel ezelőtti hangulatot. Egy fegyelmezett sereg az erődben, miközben szintalatti állapotok uralkodnak odakint…

Persze éreztük a füstbombák illatát, láttuk, ahogy a rendőrség csapaterőket csoportosít át időközönként, tehát egyértelmű volt, hogy odakint zajlik az élet. A konkrétumokat már csak utólag tudtuk meg a híradásokból. Ezek alapján ki lehet jelenteni,

hogy a Hír TV semmi mást nem tett, csak objektív módon tényeket közölt.

Mi megemlékeztünk, az antifa pedig törvényt sértett. A pirotechnika ilyen formában illegális, az arc eltakarása a gyülekezési törvény hatálya alá eső rendezvényeken illegális, demonstratív jelleggel olyan helyre vonulni, ami nem szerepelt a bejelentésben illegális. Azt gondolom, külön nem kell kiemelnem, hogy harminc fővel megtámadni három embert illegális. A felvételek alapján ráadásul ők mindezt felfegyverkezve tették, ez egy újabb minősítő körülmény, a motivációjukról nem is beszélve, hiszen a túrázókat csoporthoz való tartozásuk miatt rohanták le, így ez bizony már közösség tagja elleni erőszak.

Budán randalírozott az Antifa

„Becsület napja„ elnevezéssel, azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek szombaton a budai Városmajorban, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból – írja az MTI. A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték.

Természetesen olvastam Karácsony reakcióját is. Tudomásom szerint Magyarországon ez az első eset, amikor egy politikus védelmébe veszi az agresszív antifa mozgalmat. Nyugaton ez bevett gyakorlat, csak ott már éppen autók felgyújtásánál, nacionalista aktivisták lakásának feldúlásánál járnak. Mi természetesen ezt nem fogjuk hagyni.

888.hu: Mit gondol, lesz valaha konszenzus Magyarországon Budapest védőinek megítélésében?

Incze Béla: Fentebb példaként hoztam fel Trianont. Ha ebből indulunk ki, akkor kevéssé tűnik valószínűnek. Azonban a mi küldetéstudatunkat nem csorbítja, hogy mik az esélyeink. Ugyanazzal az elszántsággal megyünk tovább, ahogy eddig is tettük. Ez az a mentalitás, amire 75 év távlatában tanítanak minket a kitörők!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére