Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kocsis Máté a 888-nak: A magyarok által képviselt és követett politika nem múlik el nyom nélkül

Prokaj Dávid

2022.10.06. 13:40

Meddig lehet fenntartani a szankciós politikát? Mit gondolt először, amikor meghallotta, hogy Dobrev Klára árnyékkormányt alakít? Mit gondol arról, hogy a baloldal nem szavazta meg az uniós megállapodáshoz szükséges törvényeket? 888-interjú Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével.

 

888.hu: Mi az oka annak, hogy Magyarországon kívül gyakorlatilag egy nyugat-európai vezető sem beszél a béke elősegítéséről, helyette a szankciókat erőltetik? Elemzések és előrejelzések szerint az európai gazdaság recesszió felé menetel, többek között a szankciózgatás miatt. Meddig lehet ezt a fajta politikát fenntartani?

Kocsis Máté: Csak egy klasszikus idézet: ha észreveszed, hogy döglött a lovad, akkor szállj le róla! Az is vitakérdés, hogy megvolt-e a brüsszeli elitben a jószándék amikor az energiaszankciót meghoztuk. De ha meg is volt, mára minden bizonnyal azt észrevették, hogy ezek nem hogy nem segítették Európát, de gyengítették. Oroszország sokkal gazdagabb lett az energiaszankcióktól, Európa pedig szegényebb. Mi, európaiak kifejezetten nagy energia- és pénzügyi krízis előtt állunk. Ha van Európának egy vezetése, akkor most még tudna változtatni, és ki tudná javítani azt a hibát, amit elkövettek.

 

888.hu: Mi volt az első gondolata, amikor bejelentették az árnyékkormány megalakulását? Mi lehet a célja ezzel Gyurcsányéknak?

Kocsis Máté: GyurcsÁRNYÉKormány (nevet).

Kétféleképpen lehet ehhez a dologhoz viszonyulni: cinikusan és lekezelően. Mégiscsak vicces, hogy 4 hónappal egy történelmi vereség után egy 10 százalék körüli pártból alakít egy árnyékkormányt. Tudom, hogy egy brit mintát akartak, de ott sokszor van egy fej-fej melletti, vagy ahhoz közeli eredmény, és ez legitim dolog, hiszen csinálják 200 éve. Ez nálunk inkább egy vicc kategória. Ami miatt viszont nem vicces a dolog, hogy tulajdonképpen az egész úgy néz ki, hogyha nem Orbán Viktor és kormánya vezeti az országot, hanem valami miatt megy a mostani kormány, akkor egy Gyurcsány-kormány lesz. Minden cinizmus nélkül 2022-ben tényleg ott tartunk, hogy reálisan vagy Orbán kormány van, vagy Gyurcsány kormány van.

 

888.hu: Lát arra esélyt, hogy belátható időn belül nem ő lesz a baloldal vezéralakja?

Kocsis Máté: Gyurcsány Ferenc mindig azt mondja, hogy nem vállalna egy baloldali kormányban szerepet, ahogyan az árnyékkormányában sem vállal. De itt nem is az a kérdés, hogy vállal-e, hanem hogy ki csinálja a politikát. Lehet, hogy nem vállal szerepet, de ettől még senki nem gondolja, hogy ne ő lenne a főnöke az Arató Gergelynek, a Vadai Ágnesnek, a Varju Lászlónak. Teljesen mindegy, hogy vállal-e, mert ő ott a góré. Tényleg ott tartunk, hogy nincs a baloldalon egy olyan aktor, aki miniszterelnök-jelölt tudna lenni a Gyurcsányékkal szemben. Ez eddig nem mindenkinek volt világos, de valójában ez a helyzet.

 

888.hu: Szeptember 26-án a következő posztot tette közzé a Facebook-oldalán: „fogadjunk, hogy a baloldal nem fogja megszavazni az uniós megállapodáshoz szükséges törvényeket”. Bejött. Hogyan értékeli ezt a magatartást?

Kocsis Máté: Majdnem biztosra fogadtam. Azt, hogy a baloldal nem a maga ura, hanem a külföldről kapott milliárdokért ígértek valamit cserébe, azt talán már mindenki tudja, mióta Márki-Zay Péter volt olyan kedves és elárulta. Miután a külföldi érdek nem amellett szól, hogy Magyarországon a politikai elit az országot egységesen képviselje, hanem megosztottság legyen, hogy Magyarország ne jusson hozzá a forrásaihoz, Magyarország büntetőpályára kerüljön az unióban, hogy még a neki járó pénzeket se kapja meg, így ezért majdnem biztosra fogadtam. Nem volt szép dolog tőlem.

 

888.hu: Az elmúlt időszakban több európai országban is a jobboldal erősödését láthatjuk, sok helyen hatalomra is kerültek. Szoktuk mondani, hogy a magyar példa ragadós. Most érett be ez a mondás?

Kocsis Máté: A magyarok által képviselt és követett politika nem múlik el nyom nélkül. Így vagy úgy, de nyomot hagy minden európai államban.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére