Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lánczi Tamás: a Jobbik sorsa fél éven belül eldõl

Vincze Viktor Attila

2017.01.18. 19:28

A fideszes jelölt gyõzelme a szentendrei idõközi választáson azt mutatja, hogy nem mûködik a Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc által matematikai alapon eltervezett, ellenzéki választási együttmûködés stratégiája - mondta el a 888.hu számára Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezetõ elemzõje. A Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ha a Jobbik vezetõi tovább folytatják a párt irányvonalának balra tolását, akkor fél éven belül robbanhat a feszültség a hajdani radikális pártban.

888.hu: Az, hogy a múlt vasárnapi időközi önkormányzati választást Szentendrén Négyessy Katalin, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg, az az ellenzéki összefogás, a Jobbik, az MSZP és a DK közötti választási együttműködés kudarcát jelenti?

Lánczi Tamás: Ha az eredményeket nézzük, az nem túl kecsegtető az ellenzéki pártok számára. A szentendrei időközi választásnak – mint laboratóriumi kísérletnek – az eredménye egyértelműen negatív lett az ellenzéki választási összefogás szempontjából. Azonban a szentendrei választás ellenzéki sikertelensége ellenére sem jelenthető az ki, hogy a Jobbik és a baloldali ellenzéki pártok felhagynának ezek után a választási együttműködésükkel összefüggő kísérletezéssel. Elsősorban azért, mert látszik, hogy az az eltökélt szándékuk, hogy mindenáron ki akarnak alakítani valamilyen ellenzéki választási együttműködést. A jelenlegi párttámogatottsági adatok alapján az látszik, hogy nem nagyon van esélyük arra, hogy leváltsák a Fideszt. Vélhetően ez lehet az oka annak, amiért ezek a pártok úgy okoskodtak, hogy csak egy összefogással teremthető meg a kormányváltó többség. Viszont a szentendrei időközi választás megmutatta, hogy ennek az okoskodásnak vannak korlátai. Alapvetően azért, mert a Jobbik és a baloldali ellenzéki pártok mögött meglevő szavazói támogatottság számadatait nem lehet egy egyszerű matematikai művelettel összeadni a szavazások során. Jól látható, hogy Szentendrén az ellenzéki szavazók nem szavaztak akkora arányban a közös ellenzéki jelöltre, mint ahogy ezt az ellenzéki pártok vezetői szerették volna. Az ellenzéki összefogás sikertelenségét mutatja az is, hogy a majdnem három évvel ezelőtti önkormányzati választáson az ellenzéki pártok a mostani szentendrei szereplésüknél jobb eredményt értek el.

888.hu: Ezen a szentendrei választáson mintha eltűntek volna a pártok. Az ellenzéki választási összefogás sikertelenségének milyen hatása lehet a pártokra és a helyi szervezetekre?

Lánczi Tamás: Mindenképpen rendkívül demotiváló ez a stratégia és az ebből következő választási eredmény is, mind a pártok szavazói, mind pedig a helyi pártszervezetek tagsága számára. A szentendrei helyzet érdekessége, hogy itt a Jobbik úgy támogatta az ellenzéki együttműködést, hogy nem indított jelöltet. Hivatalosan a független civilként induló Helyes Imrét támogatta az ellenzéki pártok összefogása. A Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) jelöltje pedig valójában egy veterán baloldalinak számító, nyilvánvalóan szocialista jelölt volt. A civil álca csak azt a célt szolgálta, hogy a jobbikos szavazók is a közös ellenzéki jelöltre szavazzanak. Azonban ez a színjáték nem működött, mert a szavazók nyilvánvalóan átláttak a megtévesztési szándékon, akik feltehetően nagyon is jól tudták, hogy ki is valójában az ellenzék által támogatott független jelölt.

 

888.hu: A Jobbik országos választmánya az előző szombaton meglehetősen ellentmondásos módon egy olyan határozatot hozott, amelyben kimondta, hogy a Jobbik senkivel sem fog választási koalícióra lépni. Eközben a párt vezető politikusai a sajtónak nyilatkozva az ellenzéki összefogás mellett érveltek. Készül-e, és ha igen, akkor milyen együttműködésre készül a Jobbik a baloldali ellenzéki pártokkal, az MSZP-vel és a DK-val?

Lánczi Tamás: A baloldali ellenzékkel való összefogást cáfoló nyilatkozatoknak nincs nagy jelentősége, mert sem a baloldali pártoknak, sem a Jobbiknak nem érdeke a közöttük létrejövő választási összefogásnak, vagy együttműködésnek a nyilvánosságra hozása. Ez a választási együttműködés annál működőképesebb, minél jobban el tudják ezt rejteni a saját szavazóik elől. Ezért egy ilyen, a háttérben működő együttműködést csak a színfalak mögött köthetnek meg. Az is biztos, hogy egy ilyen együttműködésnek a létezését az utolsó pillanatig mindenki tagadni fogja, a Jobbik és a baloldali pártok is.

888.hu: A Vona Gábor által elindított, a Jobbik baloldali politikai irányváltása számos jel szerint robbanásközeli állapotot okozott a hajdan radikális pártban. Széteshet a Jobbik?

Lánczi Tamás: Úgy látszik, hogy a Jobbik egyre rosszabb állapotban van, de egyelőre még kitart a hit a párt szervezeteiben azzal kapcsolatban, hogy valamilyen módon még sikerülhet a pártban véghez vitt változtatásokkal a szavazói támogatottság növelését elérni. Ez a remény még összetartja a pártot. Ugyanakkor Vona Gábor stratégiája következtében egyre nagyobb repedések látszanak a pártban. Ha a most következő félévben nem sikerül a Jobbiknak ugrásszerű növekedést elérnie a támogatottságát tekintve, akkor ez a hit látványosan meg fog fogyatkozni, és ősszel el fognak indulni a belharcok a párton belül. Azok, akik úgy érzik, hogy a balra húzódással a Jobbik elárulta saját magát, a saját identitását, és azok, akik emiatt kiszorultak a párt vezetéséből, illetve akik ennek az irányváltásnak  a kárvallottjainak érzik magukat, azok mind megpróbálnak majd revansot venni Vona Gáboron, a vele tartó elnökségen és a Jobbik parlamenti frakcióján. A problémák folyamatosan jelentkezni fognak, mert a Jobbik nagyon messze került attól az irányvonaltól, amiért a tagsága belépett a párt szervezetébe. A párton belül spontán módon is kialakulnak majd ilyen helyzetek, úgy mint ahogy ez például nemrég már meg is történt például a vecsési alapszervezetnél.

 

888.hu: A Jobbik szétrobbanása eredményezhet-e olyan pártszakadást, ami egy új jobboldali radikális párt alapítását eredményezi?

Lánczi Tamás: Elképzelhető a további mélyrepülés mellett egy folyamatos lemorzsolódás, de lehetséges a párt szakadása, és akár egy új párt létrejötte is. Ha beindul az erjedési folyamat, akkor bármi lehetséges. Most nem lehet megjósolni, hogy mi fog történni. Még az is előfordulhat, hogy szélsőséges esetben a párt fölmorzsolja saját magát, mert annyira rossz döntéseket hoz a párt vezetése.

888.hu: Az LMP a hétvégi tisztújító küldöttgyűlésén újraválasztotta vezetőit és határozatban deklarálta, hogy nem akar egyetlen másik ellenzéki erővel sem választási együttműködést. Van még esélye ennek a pártnak a sikerre? Az LMP által megcélzott szavazóbázis megszerzésére érdemes lehet új pártot létrehozni?

Lánczi Tamás: Azt sohasem szabad kizárni, hogy új politikai pártok indulnak. Ezt igazolja például az a tény is, hogy éppen most indult el az a Momentum nevű új párt, amelyben mintha a hajdani SZDSZ ifjúsági szárnya kelne most ismét életre. Az LMP esetében komoly problémát jelent, hogy a tisztújítással sem sikerült dinamizálni a pártot. Minden maradt a régiben. Ráadásul egy komoly stratégiai hibát is elkövetett az LMP. Miközben látható, hogy a baloldalon hatalmas űr, hitelességi válság és ötlethiány van, addig az LMP is belesodródott a baloldalnak a mindig ugyanazt ismételgető, csak a korrupciót és Orbán Viktort emlegető tematikájába. Ez a tematika pedig az LMP-t semmiben nem különbözteti meg az összes többi ellenzéki párttól. Ez borzasztóan unalmas, de ezzel még azt a lehetőséget is elszalasztják, hogy olyasmiről beszéljenek, ami ennek a pártnak a szexepilje lehetne, például ami a párt nevében is benne van, hogy lehetne más a politika. Az LMP a saját üzeneteit elhagyta, és helyette belépett a többi ellenzéki tucatpárt sorába – az Együtt és a Párbeszéd közé –, ahol észrevehetetlenné vált. A pártnak a baloldali pártokéval azonos retorikája egyébként abban a tekintetben is furcsa, hogy ezzel az üzenettel az LMP biztosan nem érheti el azt a deklarált célját, hogy kormánypárti szavazókat is megnyerjen. Az elmúlt fél-egy év azt mutatja, hogy az LMP nem volt képes elérni a céljait.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére