Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lánczi: Trump gyõzelme meggyengíti a migrációpárti baloldalt az EU-ban

Vincze Viktor Attila

2016.11.12. 17:58

A migránspárti európai baloldal Donald Trump elnökké választásával elveszítette eddigi legbefolyásosabb támogatóját, ezért el fog bizonytalanodni, ami pedig újra rendezi majd az európai belpolitikai viszonyokat - mondta Lánczi Tamás, a Századvég vezetõ elemzõje a 888.hu-nak.

A migránspárti európai baloldal Donald Trump elnökké választásával elveszítette eddigi legbefolyásosabb támogatóját, ezért el fog bizonytalanodni, ami pedig újra rendezi majd az európai belpolitikai viszonyokat  - mondta Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője a 888.hu-nak arra a kérdésére válaszolva, hogy befolyásolhatja-e a kvótaellenes magyar törekvéseket az új amerikai elnök színre lépése. A politológus szerint nem igaz, hogy csak az iskolázatlan fehér szavazóknak köszönhetné győzelmét Trump. A kutató emellett emlékeztet arra is, hogy a baloldal Amerikában és Európában is ma már nyíltan azért támogatja a migránsokat, mert azok az ő kizárólagos szavazói lesznek.

888.hu: Donald Trump meglepetésszerű amerikai elnökválasztási győzelme miért különleges és milyen vonatkozásban tekinthető egy új korszak kezdetének?

Lánczi Tamás.: Rendhagyó volt ez az amerikai elnökválasztás abból a szempontból, hogy még nem fordult elő, hogy valaki a saját pártjával szemben nyerjen meg egy választást. Donald Trump a Republikánus párt ellenében nyerte meg az elnökválasztást. De Trump győzelme azért is különleges, mert senki sem számított arra, hogy nyerhet egy olyan elnökjelölt, aki a választási kampányok minden írott és íratlan szabályát felrúgta. Az pedig már most látható, hogy egy új korszak nyitánya lesz Trump elnöksége, hiszen a milliárdos elnökválasztási győzelme nyilvánvalóan a magyar népszavazás, a Brexit, a holland népszavazás és az osztrák köztársasági elnökválasztás sorozatának folytatása egyértelműen az eddig regnáló liberális elittel és dogmákkal szembeni népakaratot kifejezve. Az amerikai elnökválasztástól azért is várható, egy új, globális korszak eljövetele, mert az Egyesült Államok, szuperhatalomként most egy olyan embert választott elnöknek, aki az eddig uralkodó liberális tabukat, valamint dogmákat szemmel láthatóan föl akarja és föl is fogja rúgni.

888.hu: Mit és mennyire lehet majd képes megvalósítani kampányígéreteiből Donald Trump, aki a professzionális amerikai politikai világon kívülről érkezve lett az USA vezetője?

L.T.: Trumpnak három ellensége lesz. Ezek sorrendben: a saját pártja, a liberális szellemi elit (a média, az egyetemek és az értelmiségiek), valamint a demokrata párt. Nem lesz egyszerű feladat a saját pártjával megküzdenie sem, mivel sok az olyan pozícióját féltő republikánus vezető, akik alapvetően nem számítottak arra, hogy Trump befuthat. Ezek a republikánusok, akik inkább Hillary győzelmére játszottak, most hoppon maradtak és ezért foggal körömmel fognak küzdeni saját pozícióikért. Azt még nem lehet tudni, hogy velük milyen gyorsan sikerül majd valamilyen megállapodásra, alkura jutnia az új elnöknek. Nyilván Trump az üzleti életből érkezett, tehát nincs nagy beágyazottsága a politikai életben, nincs nagy saját káderállománya, ezért megállapodásra kell jutnia a republikánusokkal ahhoz, hogy kormányozni tudjon. Ha és amennyiben ez az egyezség megszületik, az kivételesen jó feltételeket biztosíthat Trump kormányzásához, mivel többsége lesz a Kongresszusban, mind a képviselőház, mind a szenátus tekintetében. Ez olyan optimális munkalégkört teremthet, ami már régen nem adatott meg az Egyesült Államok elnökének. Obama az utolsó éveit úgy kormányozta végig, hogy republikánus többség volt mindkét házban.

888.hu: Ha Donald Trump valóra váltja bevándorlás ellenes kampányígéreteit, akkor az befolyásolhatja Magyarországnak az európai uniós betelepítési kvóták elleni küzdelmét?

L.T.: Biztos, hogy változtatni fog a bevándorlással kapcsolatos álláspontján Amerika. Ez pedig biztos, hogy változásokat fog indukálni az Európai bevándorlási politikában is. Közvetlenül a magyar politikára viszont nem lesz hatással, hiszen mi már régóta azt mondjuk, amit most Trump is mond. Egyébként igazából Trump sem mondott semmi újat, hiszen a republikánusok is már régen azt mondják, amit Trump, csak ezt ő radikálisabban fogalmazza meg. A fal például, amit Trump megígért a kampányban, az már most is ott áll például a mexikói-amerikai határon. Ami az amerikai migrációs politikában az igazi újdonságot jelentheti majd az eddigiekhez képest, az a kilátásba helyezett intézkedések esetleges radikalizmusa. Magyarország kvóta ellenes küzdelmére közvetett módon, de hatással lesznek Trump radikális bevándorlás ellenes kijelentései. Akik eddig az amerikai demokrata párti kormányzat kegyeit keresték Európában, azok a liberális bevándorláspárti politika nagyhatalmi támogatójának az eltűnése miatt el fognak bizonytalanodni. Ez pedig nyilvánvalóan újra rendezi majd az európai belpolitikai viszonyokat.

888.hu: Igaz-e, a baloldali sajtónak az a magyarázata, miszerint csak az iskolázatlan fehér munkások szavazataival nyert Donald Trump, miközben a magasabb iskolai végzettségűek, együtt a latin és fekete szavazók döntő többségével pedig mind a demokrata elnökjelöltre szavaztak?

L.T.: Ezek az állítások nem teljesen igazak, mivel a republikánus párt hagyományos szavazóbázisa az mindig is az iskolázott, középosztálybeli fehér szavazókból állt. Trump ügyesen felismerte, hogy ezek a középosztálybeli emberek akkor is rá fognak szavazni, ha ő az alacsonyabb iskolázottságú fehér szavazókat szólítja meg. A fehér középosztály szavazói annyira gyűlölték a demokratákat, hogy bár befogott orral, de megszavazták Trump elnökségét. A republikánusok elnökjelöltjének a szokatlanul éles retorikájával sikerült most megszólítania azokat az alsóbb néprétegeket is, akik máskor általában vagy nem politizálnak, vagy pedig a demokrata párt szavazói voltak eddig. Az iskolázottság kérdését egyébként érdemes tisztázni azzal kapcsolatban is, hogy a színes bőrű szavazó polgárok többsége a demokratákra adta le szavazatát. A fekete szavazókat, akiknek a 90 százaléka a demokratákra szavazott, nem lehet azzal vádolni, hogy túlképzettek lennének. Ugyanezt lehet elmondni a hispánokról (a spanyol anyanyelvűekről) is, akiknek túlnyomó része, 60-70 százaléka szintén a demokrata jelöltet támogatta, és akik finoman szólva ugyancsak nem túl iskolázottak. Ez tehát a valóság szemben az arra vonatkozó hamis liberális médiavéleményről, hogy kire is szavaztak Amerikában az intelligens szavazópolgárok. Fontos még azt is megjegyezni, hogy egyébként a demokraták valójában azért veszítették el ezt az elnökválasztást, mert Hillary Clintonnak nem sikerült abban az arányban megszólítania a fekete és latin szavazókat, mint, ahogy azt Obama tette az előző két választáson. Obama korábbi eredményeihez képest mindkét szavazói rétegben 5-7 százalékot veszített Hillary Clinton, ami a kulcsállamok elvesztésének döntő tényezője volt.
 

888.hu: Mi a jelentősége annak, hogy a demokrata párt szavazóbázisának döntő részét, egyértelműen etnikai alapon a fekete és spanyol ajkú szavazók adják?

L.T.: Ez egy közismert, tudományosan pontosan leírt jelenség. Persze amikor Magyarországon ezt én és mások először fölvetettük, elmondva, hogy a bevándorlás Európában és Magyarországon is azért kedves a baloldal számára mert ebben látja az új szavazóit, akkor sokan fölháborodtak ezen, nehezményezve, ennek az összefüggésnek a kimondását. Pedig ez mára már egy közismert és széles körben használt gyakorlati eszköze a politikának. Barack Obama, elnöki kormányzásának az utolsó hónapjaiban például arra tett ígéretet a főként mexikói származású, latin szavazók számára, hogy fel fogja gyorsítani az Egyesült Államokban tartózkodó illegális migránsok állampolgársághoz jutását. A demokrata párt ezeknek az embereknek az állampolgársághoz juttatásával nem egyszerűen jót akar tenni velük, hanem pusztán szavazókat akar magának gyártani belőlük. Ez nem véletlen, hiszen az amerikai választási statisztikai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a demokrata pártnak a hispán és a fekete szavazók voksai nélkül soha, de soha semmi esélye sem lenne kormányra kerülnie. Az amerikai demokrata párt önös érdek vezérelte migráció támogató politikájának gyakorlatát az európai baloldal is átvette. Ennek megfelelően Németországban ma már például jól mérhetően a baloldali pártok szívják magukba a másod, harmad generációs, főleg muszlim gyökerű bevándorlók szavazatainak a döntő többségét.
 

888.hu: A Századvég kutatói csoportjának tagjaként, megfigyelőként ön is személyesen ott volt az elnökválasztási küzdelem véghajrájában. Mik voltak a legérdekesebb helyszíni tapasztalatok, tanulságok az amerikai elnökválasztással kapcsolatban?

L.T.: Talán az, hogy a technikai profizmus, és a média túlsúly ma már együtt sem eredményezi napjaink világában az automatikus választási győzelmet. De érdekes volt szembesülni azzal is, hogy a közvélemény kutatások készítésének amerikai gyakorlata számos esetben egész egyszerűen nevetséges, szakmai szempontból.

888.hu: Az amerikai választások hagyományos rendjében megszokottakhoz képest, most nem ért véget a választási eredmény kihirdetésével a politikai küzdelem. Mi lehet a fizikai erőszaktól sem mentes Donald Trump ellenes utcai demonstrációk oka és célja?

L.T.: Ez egy olyan gyászmunka, ami azt a célt szolgálja, hogy a sok felgyülemlett indulat és feszültség valahogy levezetődjön. A média olyan szinten felkorbácsolta a Donald Trump ellenes demokrata párti érzelmeket, hogy most meg kell valamilyen levezetését találni annak, hogy ez az eredmény született. Azok akik tiltakoznak az utcákon, ők annak a fiatal amerikai generációnak a tagjai, akiket ott a millenniumi szavazóknak hívnak. Ezek az ezredforduló előtt született gyerekek, nagyon magas szinten el vannak szakadva a valóságtól. Annyira egy nagyon szélsőséges és belterjes egyetemi szubkultúrában élnek, hogy a legegyszerűbb, nyers tényeket sem hajlandóak tudomásul venni. Képtelenek elviselni minden velük ellenkező véleményt csakúgy, mint a valóság tényeit. Egy virtuális világban élnek, mivel anyagilag és fizikailag is extrém módon védett környezetben élnek, ami teljes egészében elszakítja őket az amerikai valóságtól. Egyébként az ország fővárosában, Washingtonban egy a milleniumi csoport különlegességéhez  nagyban hasonlító, másik ilyen társadalmi buborékot is felfedeztünk. A főváros, Washington DC szavazóinak 93 százaláka Clintonra adta voksát, míg Trumpra összesen csak 4 százalék szavazott. Ez a döbbenetes arány tehát azt jelenti, hogy Washingtonban szinte nincs olyan ember aki Trumpra szavazott volna. Ezek szerint a Washingtonban élők, akik a kormányzás munkáját végzik, azok gyakorlatilag egy olyan homogén csoportot alkotnak, akik nem találkoznak soha ellenvéleménnyel. Talán egyébként részben ez a helyzet is lehet a magyarázat arra, hogy a demokrata pártiak, hogyan szakadhattak el annyira a valóságtól, hogy kialakult bennük egy olyan minden kétely nélküli tudat, amely szerint csakis Hillary Clinton nyerhette volna az elnökválasztást, miközben pedig a valóságban, a Clinton családot finoman szólva nem szerették a szavazópolgárok. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére