Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németh Zsolt: Az az érdekünk, hogy minél előbb béke legyen, mi a béke pártján állunk!

Ányos Miklós

2022.03.11. 15:00

Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, az Európa Tanács magyar küldöttségének vezetője, a NATO Parlamenti Közgyűlésének tagja és nem utolsósorban az áprilisi választáson a budapesti 18-as választókerület (Budafok-Tétény) országgyűlési képviselő-jelöltje. Vele beszélgettünk az ukrajnai háborúról, annak hatásairól.

 

888.hu: Valóban nem volt előre látható, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát?

Németh Zsolt: Minden érv a háború ellen szólt. Oroszország mind rövid-, különösen pedig hosszútávon sokkal jelentősebb bevételekre tehetett volna szert a szénhidrogén-exportból, ezektől a bevételektől most elesett, és nagyon hosszú időre teljesen elszigetelte magát, politikailag és gazdaságilag egyaránt. Ki gondolta ,hogy Oroszország fel kívánja számolni komplett nyugati kapcsolatrendszerét? Ha a támadás ténye nem is, de annak léptéke mindenkit meglepett.

 

888.hu: A baloldali politikusok folyamatosan ócsárolják Orbán Viktort az Oroszországgal kialakított gazdasági kapcsolatok miatt, illetve Putyin kebelbarátjaként aposztrofálják. Eközben elfelejtik, hogy szinte az összes EU-tagország kormányfői, illetve államfői is rendszeresen találkoztak/egyeztettek az orosz elnökkel. Mi ez, ha nem kettős mérce?

Németh Zsolt: Ezek a politikusok azt is elfelejtik, hogy a főnökük, Gyurcsány Ferenc volt az, aki kiskutyát ajándékozott Vlagyimir Putyinnak, vendégül látta az Apró-villában, majd, amikor már miniszterelnökként és pártelnökként is megbukott, még akkor is családi vacsorára utazott Moszkvába az orosz elnökhöz.

Ezek a baloldali politikusok voltak azok is, akik az orosz titkosszolgálattal világíttatták át az akkori magyar kémelhárítást, a Nemzetbiztonsági Hivatalt.

Ez nem kettős mérce, hanem kétszínűség.

Orbán Viktor kormánya nem orosz- vagy ukránbarát, hanem magyarbarát kormány. Ez az, amit a baloldal nem tud értelmezni, mert számára idegen az a gondolat, hogy nem valaki másnak a nyomában kell haladni, hanem a saját utunkat követni. A magyar–orosz kapcsolatok főként az energetika területén erősek, de semmivel nem erősebbek, mint a nagy nyugat-európai országok orosz kapcsolatai, vagy mint amit a földrajzi körülmények indokolnak. Európa gazdaságának kiszámítható és megfizethető olaj -és földgázellátásra lenne a jövőben is szüksége.

 

888.hu: Mit gondol a baloldali politikusok által javasolt magyar katonai erő ukrajnai bevetéséről?

Németh Zsolt: Nagyon komoly veszélynek látom, hogy erre éppen egy választási kampányban kerül sor, mert ez azt is jelenti, hogy ez a társaság esetleg a kormányzás közelébe kerülhet. Ez katasztrófa lenne Magyarországnak.

Nyilvánvaló, hogy nem képesek felmérni a helyzet komolyságát, nem értik, hogy mit jelent egy háború. Csak a saját kampányszempontjaikat tartják szem előtt, nem törődnek a magyar emberek biztonságával.

Nem érdekli őket, hogy mi lesz az országgal, csakis az, hogy hatalomra kerüljenek, még ha ennek az is az ára, hogy Magyarország belesodródik a háborúba.

 

888.hu: Mi a tapasztalata a határon végzett segítségnyújtásról?

Németh Zsolt: Szívet melengető az az összefogás, ami a határon tapasztalható. Magánszemélyek százai, ezrei jelennek meg minden nap spontán a határon azzal, hogy hoztak egy csomagtartónyi segélyszállítmányt, vagy hogy fuvart, szállást ajánljanak a menekülteknek. Tucatnyi karitatív szervezet dolgozik összehangoltan, a kormány és a környékbéli önkormányzatok támogatásával. Magyarország mindenkit befogad, legyen magyar, ukrán, vagy bármilyen más nemzetiségű. Mi vagyunk az első biztonságos ország, szomszédként ez a kötelességünk. Na így néz ki az igazi menekültkérdés!

 

888.hu: Hogyan érintheti egy elhúzódó háború a magyar gazdaságot, az emberek mindennapjait?

Németh Zsolt: Ennek a háborúnak máris súlyos globális politikai és gazdasági hatásai vannak, amelyek messze túlmutatnak Oroszországon és Ukrajnán. Nekünk az az érdekünk, hogy minél előbb béke legyen, mi a béke pártján állunk.

 

888.hu: Hány kárpátaljai honfitársunk érkezett eddig az anyaországba és milyen esélyeik/lehetőségeik vannak a boldogulásra és a későbbi visszatérésre?

Németh Zsolt: A határon átkelő menekültek nagyjából ötöde magyar. A szerencse az, hogy szinte minden kárpátaljai családnak van valamilyen anyaországi kapcsolata, rokonsága, barátai, ami most nagyon nagy segítséget jelent. Ugyanakkor ez természetesen felgyorsítja az amúgy is erős elvándorlást és Kárpátalja magyarságának gyengülésével fenyeget. Minél tovább elhúzódik a háború, annál nehezebb lesz a hazatérés. Egy háborút mindenki megszenved, de a kisebbségek különösen.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére