Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi György a 888-nak: Aki az érdemi tárgyalást javasolja, azt lesöprik

Prokaj Dávid

2022.10.11. 14:30

Mind az oroszok, mind az ukránok az eszkaláció irányába mennek – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a 888.hu-nak adott interjújában.

 

888.hu: Ukrajna robbantott a Kercsi-hídnál? Ha az ukránok tették, mi lehetett a cél?

Nógrádi György: Az, hogy a politikusok mit mondanak, az mindig egy politikai érdeket tükröz. Teljesen nyilvánvaló, hogy az orosz vezetés szerint terrorcselekmény volt, ez valószínűleg igaz. Ki követte el? Putyin 24 óra után kijelentette, hogy az ukrán titkosszolgálat. Lehet, hogy igaz, de Putyin bizonyítékkal nem állt elő. Tény, hogy Oroszországban jobbról óriási támadás volt Putyinnal szemben, elvárják hogy keménykezű legyen, nem hajlandóak tűrni tovább, hogy nem reagál, ezért 24 órán belül az ukrán nagyvárosok zömét rakétatámadás érte, de ezek a háborút érdemben nem befolyásolták. Érdemben az adott városok működését szintén nem befolyásolták. Ez inkább jelzésértékű volt arra, hogy Oroszország nem tűr el hasonló támadást. Ez ugyanakkor nem bizonyíték, ahogyan nem lehet egyértelműen bizonyítani azt sem, hogy kik robbantották föl az Északi Áramlat-1 és Északi Áramla-2 vezetékeket.

Az érdekes, hogy a németek tegnap bejelentették, hogy megvizsgálták a robbantásokat, és erről dokumentumokat fognak nyilvánosságra hozni, de ezt még nem tették meg.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a Kercsi-hídon történt robbantásból az oroszok nem hozhatnak ki mást felelősnek, mint Ukrajnát. Az is nyilvánvaló, hogy az oroszoknak elege van abból, hogy elképesztő mennyiségű nyugati hadianyag (fegyver, pénz és élőanyag) megy Ukrajnába. Ezt az oroszok a jövőben próbálják megakadályozni. De a Kercsi-hídnál most feltételezések vannak, és nem több.

Az oroszok nem akarják, hogy Ukrajnába dőljön a nyugati hadianyag és pénz. A céljuk, hogy ezt a háborút minél előbb befejezzék. Ez utóbbi ma Európa jelentős részének érdekeivel találkozik, de nem találkozik az amerikai, a kanadai, a brit, a lengyel, a balti és a skandináv vezetés érdekeivel.

 

 

888.hu: Mi alapján választották ki az oroszok, hogy hova lövik ki a rakétákat?

Nógrádi György: Gyakorlatilag a legnagyobb ukrán városokat ide sorolták, és kijelölték azokat a pontokat amelyek a városokat befolyásolják, amelyek stratégiai, pszichikai, pszichológiai értelme van, de ezzel együtt a háború menetét alapvetően nem voltak képesek befolyásolni, szerintem nem is ez volt a cél, hanem az, hogy Oroszország képes bármikor-bárhol megtorlást alkalmazni, ha vele szemben terrorakciókat folytatnak. Jelenleg két olyan pont van Oroszországban, ahonnét Európa bármely pontja belőhető: az egyik a Krím-félsziget, a másik pedig Kalinyingrád.

 

888.hu: Amerikai és német légvédelmi rendszerek érkezhetnek a jövőben Ukrajnába. Mikorra érkezhetnek meg és ez mennyiben segítheti a védelmüket az oroszok támadásaival szemben?

Nógrádi György: Christine Lambrecht német védelmi miniszter kijelentette, hogy szállítanak új eszközöket, de nem a legújabb technikát. Az ukránok a németektől állandóan a Leopard 2 legújabb változatát kérik, ezt Németország azonban nem hajlandó leszállítani. A szociáldemokrata Lambrecht közölte, hogy azért nem, mert amíg az amerikaiak nem adják oda a legmodernebb harckocsit, az Abrams-t, amíg a franciák nem adják oda a legmodernebb francia harckocsit, a Leclerc-t, addig Németország sem hajlandó odaadni a Leopard 2-t. Tehát szállítanak modern fegyvereket, de a legújabbakat több ok miatt senki nem halandóak átadni Ukrajnának. Egyrészt félnek attól, hogy tovább értékesítik, másrészt hogy nem tudják használni. Tegnap jelentette be az Európai Unió, hogy eljövendő két évben 150 ezer ukrán katonát fog kiképezni, ami számomra szörnyű, mert ez azt jelenti, hogy uniós megállapítás szerint a háború még legalább két évig folyni fog, amibe Európa bele fog dögleni.

 

888.hu: Több száz település maradt több órára elektromosság nélkül, Ukrajna hétfőtől már nem is szállít Európába áramot. Mikorra és hogyan oldódhat meg ez a probléma?

Nógrádi György: Gyakorlatilag Ukrajna számára jelenleg a pénzbevétel élet-halál kérdés. A legfrissebb ukrán GDP adat szerint a háború menete alatt, február 24-től 30 százalékkal csökkent. Az egyik legfontosabb bevételi forrásuk az volt, hogy Ukrajnán keresztül jött az orosz gáz, de ezt leállították. A másik bevételi forrásuk az ukrán energia exportja volt, ezt ideiglenesen leállították. Mivel az ukrán vezetés sem tudja pontosan megmondani, hogy ez mennyi ideig tart, erre ma pontos, adekvát válasz nincsen.

 

888.hu: Közelebb vagy távolabb kerültünk a békekötéstől vagy akár a tűzszünettől?

Nógrádi György: Egyértelműen távolabb. Bármelyik fél bármit csinál, azt a másik félreérti. Az orosz lépéseket a Nyugat úgy értelmezi, hogy a háborút eszkalálják. Az ENSZ-ben ma lesz egy szavazás arról, hogy elítélik-e Oroszországot, nyilván a közgyűlés el fogja ítélni, ennek jogi következménye nincs, csak morális. Az ukrán képviselő az ENSZ-ben már agresszor államként jellemezte Oroszországot. Tehát sajnos mind az oroszok, mind az ukránok az eszkaláció irányába mennek. Egyik fél sem hajlandó érdemi tárgyalásra, aki pedig ilyen javaslattal előáll, azt lesöprik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére