Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi György a 888-nak Putyin bejelentéséről: A háború eszkalálódik

888.hu

2022.09.21. 17:40

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnali mozgósítást rendelt el „Oroszország és az orosz nép védelmének érdekében”. Ezzel a döntéssel a háború egy új szakaszba léphet. A következményekről a 888.hu Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérdezte. 

 

888.hu: Mi a jelentősége ennek a mozgósításnak?

Nógrádi György: Jelenleg az ukrán-orosz fronton az ukrán hadsereg létszáma magasabb, mint az orosz, ezért élő erőre van szükség. Az egyik probléma az, hogy az orosz hadsereg a világ különböző pontjain állomásozik, Líbiában, Szíriában – csak hogy néhányat említsek. Szíriában az oroszok és törökök a két egymással szemben álló felet támogatják. Nagyon sok helyen vannak orosz csapatok az orosz déli határokon. A volt szovjet ázsiai köztársaságok kőkeményen szembenéznek egymással.

A jelenlegi orosz elképzelés az, hogy technika van, élő erő nincs, és olyan háromszázezer embert szeretnének behívni, akik képesek arra, hogy legalább a múlt orosz technikáját kezeljék, és nem kell őket kiképezni.

 

Az ukránok a frontokon elérték a harmadik sikert. Az első az volt, hogy a háború kezdetekor Putyin úgy határozott, hogy a háború kilenc napig tart, kettő nap alatt kell elfoglalni Kijevet, négy fő irányból kell támadni, ebből semmi nem jött be.

A második jelentős orosz vereség a Moszkva hajó elsüllyesztése volt, a harmadik a mostani.

A nyugati világ jó húsz országa támogatja Ukrajnát, ezek közül kőkeményen oroszellenesek az amerikaiak, a kanadaiak, a britek, a lengyelek, a baltiak és a skandinávok. Most Oroszország úgy érzi, hogy élő erőre van szüksége. A brit miniszterelnök asszony – aki eddig külügyminiszter volt – többször bejelentette, hogy amennyiben kell, ő megnyomatja a vörös gombot. Putyin bejelentette, hogy Oroszország hajlandó atomcsapást intézni másodikként. Ebben semmi nincs, mivel évtizedek óta ugyanezt mondják, sőt, volt olyan orosz doktrína, amely azt mondta, hogy ha kell, elsőként alkalmazzák. Tehát ez egy hosszú folyamat, amelynek ez az egyik állomása, hogy élő erő kell a frontra ahhoz, hogy az ukránok ne érjenek el komolyabb katonai sikereket.

 

 

888.hu: Hány embert érinthet ez a mozgósítás?

Nógrádi György: Elvileg az oroszok azt mondták, hogy háromszázezret, de ez nyilván egy keretszám, ennél valószínűleg alacsonyabban lesz a behívottak száma. Tegnap kiadtak egy rendelkezést, amelyik azt mondja, hogy aki megtagadja a katonai szolgálatot, az három év börtönbüntetést kap, aki megadja magát az ukránoknak, az tizenöt év börtönbüntetést kap. Ezek nem növelik a fiatalokban a készséget, hogy a frontra menjenek.

 

888.hu: Miért most hozta meg ezt a döntést Putyin? Miért halogatta eddig?

Nógrádi György: Nyilvánvalóan egy rendkívül komoly vita volt orosz vezetésen belül erről. Eddig akiket a frontra vittek, azok döntően olyan távoli területekről valók voltak, hogy a haláluk a nagyvárosokat különösebben nem rengette meg. Az orosz propaganda – ugyanúgy, ahogy az ukrán propaganda – köszönőviszonyban sincs a valósággal. Naponta többször olvasom az orosz és ukrán vezérkari jelentéseket, iszonyatos módon hazudik mind a két fél.

Egyértelmű az, hogy most létrejött egy olyan megállapodás az orosz eliten belül, hogy ezt kell megtenni.

Sem a fronton, sem a politikában semmi nem fehér vagy fekete. Rendkívül komoly bázisa van Putyinnak, akinek mindössze egy dologtól kell félnie: az orosz katonai, politikai vagy gazdasági elit ellene történő összefogásától és a félreállítástól. A félreállítás ebben az esetben csak halál lehet, mert egyébként lehetetlen megoldani. Nyilvánvalóan a nyugati titkosszolgálatok ehhez minden segítséget megadnak.

 

(Photo by Kremlin Press Office / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

888.hu: A háború kimenetelét ez a lépés hogyan befolyásolja?

Nógrádi György:

Úgy, hogy a háború eszkalálódik.

 

A britek bejelentették pár órával ezelőtt, hogy közel hárommilliárd fontnyi hadianyagot küldenek a frontra. Lukasenka bejelentette az általános mozgósítást. Tehát itt az eszkaláció irányába megyünk és nekem meggyőződésem, hogy itt csak a fegyverszünet és a béke lehet a megoldás. Mi az orosz elképzelés? Hogy várunk november elejéig, hogy az amerikai félidős választásokon mekkora vereséget fog elszenvedni a mai vezetés. Amennyiben ez nem elég, várnak két évig, amikor megbukik Biden.

Ezzel az a probléma, hogy Európa nem bír ki két évet gáz nélkül.

Tíz nappal ezelőtt tíz mecklenburgi polgármester, illetve a a tartományi miniszterelnök kérte, hogy nyissák meg az Északi Áramlat 2-t. Az oroszok azt mondták, hogy ők szállítják a gázt, csak nyissák meg a vezetéket. Itt nem a megállapodás és a megoldás irányába megyünk sajnos.

 

888.hu: A német kancellár szerint Putyinnak fel kell ismernie, hogy nem nyerheti meg a háborút. Biztos, hogy jól értékeli a helyzetet Olaf Scholz?

Nógrádi György: A hatvanas évek óta először van Németországban hárompárti kormány. Ez baromi nehéz. Olaf Scholz azt nem tudta elérni, hogy a pártjában ő legyen a párt elnöke, nem tudott befutni. Scholz egy kiváló szakértő, de nem egy karizmatikus politikus. Miután az amerikai elnök és a NATO főtitkára azt mondták, hogy Oroszország ezt a háborút nem nyerheti meg, a német kancellár nem mondhat mást. Annyit látni kell, hogy Macron és Scolz próbálnak közvetíteni és ezt a háborút befejezetté tenni, de persze nem tudják. Ez egy orosz-amerikai háború, amely ukrán területen folyik, ezért itt csak egy orosz-amerikai megállapodás jöhet szóba és ez ma rendkívül nehéz, mert a Biden-adminisztráció döntően sajnos alkalmatlan. Nehéz ilyet mondani, mert az elmúlt évtizedekben jó pár olyan amerikai államfő volt, aki alkalmatlan volt, ezek közül is Biden kiemelkedik. Szegény 79 éves, öreg, szenilis és tele van a világ a fia botrányaival.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére