Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Párkányi Eszter a 888.hu-nak a Néppárttal való konfliktusról: „nem a Fidesz változott meg”

888.hu

2020.01.20. 11:15

888.hu: Hogyan értékeli az elmúlt hét EP-ben történt eseményeit?

Nincs itt semmi látnivaló – ezt gondolhatta az EP-képviselők többsége is, ugyanis a plenáris terem majdnem üres volt. Semmi újat nem hallhattunk, arra volt csak jó, hogy a magyar ellenzéki képviselők századszorra is elmantrázhassák, hogy hazánkban nincsen demokrácia, „fogy a levegő”. Tulajdonképpen az EP-nek az fáj, hogy a Sargentini-jelentés – egyébként ne feledjük el, saját szabályaikkal ellentétes – megszavazásával szerepük véget ért az eljárásban, a továbbiakba nincs beleszólásuk. Nem tehetnek tehát mást, minthogy megpróbálnak nyomást gyakorolni a tagállami miniszterekből álló testületre, a Tanácsra, hogy léptessék tovább az eljárást és ítéljék el hazánkat.

888.hu: Most már tényleg elfajult a Fidesz és a Néppárt konfliktusa. Ki ebben a ludas?

Még van némi remény a helyzet rendezésére, az más kérdés, hogy érdemes-e „megmenteni” ezt a „kapcsolatot”. Maradjunk annyiban, hogy nem a Fidesz változott meg, és adta fel az értékeit. A Néppártnak egyébként nem a Fidesz maradása vagy kilépése a legfőbb problémája, hiszen ez csak tünete annak az évek óta fennálló belső megosztottságnak, amely a párt liberális és konzervatív szárnya közt feszül. A probléma gyökere pedig az, hogy a Néppárt elitjének az értékközösségnél fontosabb a hatalmi pozíció: hogy továbbra is bármi áron a legnagyobb politikai frakció maradhasson. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy elkerülhető lett volna a konfliktus a Fidesz, vagy más erősebben konzervatív beállítottságú párt és a Néppárt között. Az már más kérdés, hogy a pártcsalád jelenlegi vezetése a kiszólások alapján láthatólag kevésbé törekszik a vita barátságos rendezésére.

Merre fog vezetni a Fidesz útja? Néppárton belül vagy kívül? Ha kívül, akkor mi lesz ez az út és kik lesznek a szövetségeseink?

Elemzőként természetesen nem tudhatom előre a döntést, legfeljebb a mérlegelendő szempontokat vázolhatom fel. A Fidesz vezetésének azt kell eldöntenie, hogy hol tudják a legjobban képviselni a magyar érdekeket. Nem biztos, hogy kizárólag az európai parlamenti frakció mérete alapján érdemes pártcsaládot választani, ha az értékkülönbségek miatt az energia nagy részét lekötik a belső viták. Ha úgy dönt a Fidesz, hogy a Néppárton kívül jobb, akkor kereshetnek másik pártcsaládot, de a miniszterelnök nyilatkozatai alapján az sem kizárt, hogy szövetségeseivel, a lengyel Jog és Igazságosság párttal, valamint Salvini Ligájával vágnak neki egy új frakció alakításának, amihez legalább 7 tagállamból érkező 25 képviselő szükséges.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére