Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tarlós István: „Az időközi választások sikereinek trendje Budapesten is reménykeltő”

Horváth K. József

2022.07.13. 11:40

Bármi történik vagy éppen nem történik a városban, Karácsony első dolga, hogy megnevezzen egy felelőst. Lehet az a felelős a miniszterelnök, lehet az elődje, lehet bárki más. Egy bizonyos, hogy ő aztán biztosan nem – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Tarlós István volt főpolgármester, a miniszterelnök főtanácsadója. A behajtási vagy dugódíjról továbbá kijelentette, az nem Karácsony hibája, de ha a belvárosban és a belső területeken ilyen brutálisan emelik meg a parkolási díjakat, akkor a külső kerületekben nagyon kedvezőtlen helyzet fog előállni. 888-interjú.

 

888.hu: Zajlanak az időközi választások. Legutóbb éppen a 16. kerületben aratott hatalmas sikert a Fidesz jelöltje, korábban Józsefvárosban nyert a narancsos induló. Mit szól az eredményekhez? Mintha változóban volna a budapestiek hozzáállása a jobboldal jelöltjeihez?

 

Tarlós István: Kétségtelenül – én azt mondom, hála Istennek – javulnak a Fidesz esélyei Budapesten. Nagyon sokáig a főváros nem számított a Fidesz erős bázisának. Ma már – jóllehet az időközi választásokon általában nagyon alacsony a részvétel – mégis azt mondom, ahogy most alakul a dolog, annak a trendje reménykeltő. A fő okot abban látom, hogy az ellenzék egész egyszerűen nem hiteles és nem kormányzóképes. Ahogy országos szinten így van, így van Budapesten is. Kapkodás, koncepciótlanság, a helyzetismeret hiánya, önmagukkal sem tudnak elboldogulni. Voltaképpen ez az ellenzéki összefogás alapvetően természetellenes dolog. Azt hitték a parlamenti választáson is, hogy a különböző pártok szimpatizánsainak szavazatai majd automatikusan összeadódnak. Hát kiderült, hogy ez egyáltalán nem így van. Összefoglalva: ez a teljesítményű, ez a képességű, értelmes gondolatok nélküli, örökösen fenyegetőző, vádaskodó ellenzék a választóknak nem kell.

 

888.hu: Pedig hát ott van 40-50 szaktanácsadó Karácsony környékén, mégsem mennek sehogy az ügyek. Magas számuk pedig már önmagában irritálja a közvéleményt. De ha már sokan vannak, akkor miért nem értenek hozzá, miért mennek ilyen rosszul a dolgok a fővárosban, ahogy mennek? Karácsony ennek örül? Ezt premizálja?

Tarlós István: Tanácsadók Demszky idejében is voltak, az én időmben is, igaz, hogy nem ötvenes nagyságrendben. Az adatokkal – majdnem azt mondtam, hogy ügyesen sakkoznak – igazából ügyetlenül. Kevesen tudják, hogy a tanácsadók egy részét a bizottságoknál helyezték el, oda dugták el őket. Ilyet Demszky sem csinált és én sem. Tényleg úgy tűnik, hogy az a fő baj, hogy a várost kevésbé ismerő és – kénytelen vagyok azt a kifejezést használni –, hogy nem eléggé felkészült, nem elég tapasztalt emberek veszik körül a főpolgármestert. Elég, ha főpolgármester-helyettesekre gondolunk. Szakmai értelemben Tüttő Katán kívül nincs ott olyan ember, akinek értelmezhető fővárosi, városvezetési tapasztalata lenne.

 

888.hu: A legfrissebb ugye a nagy nehezen megválasztott Bősz Anett, akinek szintén semmiféle ilyen tapasztalata nincs.

 

Tarlós István: Őt is emlegethetjük, de ott van a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, aki valami kisvállalkozóból lett egyik napról a másikra főpolgármester-helyettes. Nem is megmagyarázható ez a funkció, hogy részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes. Alig hiszem, hogy sokan lennének, akik számára világos, hogy mit jelent ez a feladat. A „részvételiség” fogalom a költségvetésben is megjelenik. Nem állítom azt, hogy nem kell a választókat megkérdezni, hogy mit szeretnének és mit nem, de nem ebben a formában. Milliárdos összeget elköltenek arra, hogy akár egy zsákutcányi ember megnevezheti, hogy az ő utcájában mit szeretne. Ilyenekre ennél jobb pénzügyi helyzetben sem szórunk ki milliárdos összeget.

 

888.hu: Ez a gyenge teljesítmény érződik Karácsony megítélésén is. A legutóbbi felmérés szerint a budapestiek 66 százaléka szerint nem szeretné, hogy ő legyen a főpolgármester, sokan pedig egyenesen szégyellik, hogy anno Karácsonyra szavaztak. Mit szól ehhez?

 

Tarlós István: Ismerem Karácsony Gergelyt, bent ült a közgyűlésemben öt évig. Zuglóban volt kerületi polgármester. Ne beszéljünk arról, hogy Zuglóban mi történt és mi nem történt.

 

888.hu: Oda nem mehetett vissza, mert ahogy maga fogalmazott, ott őt „elássák”.

 

Tarlós István: Én nem akarok ezekkel a zuhanyhíradós hírekkel foglalkozni.

 

888.hu: Ő mondta.

 

Tarlós István: Ő mondta valóban. Vagy így volt, vagy nem, erről hadd ne mondjak véleményt. Az ottani teljesítményét azért nagyjából ismerem. Annyi kritikát megengedek magamnak, Karácsony Gergőnek talán az a legfőbb hibája, hogy eltéveszti a főpolgármester hatásköreit, valamint alig ismeri és nem érzékeli ezt a várost. Nem érzékeli azt, hogy milyen fontossági sorrendje van a teendőknek, sem azt, hogy mivel lehet itt örömet szerezni vagy bosszúságot okozni a városlakóknak. Köztudott, hogy anno Újpest helyén kereste Csepelt, a Nemzeti Múzeumot pedig a Városligetben próbálta elhelyezni. Az volt a benyomásunk korábban is, hogy sem nem ismeri Budapestet, sem nem érzi a város rezdüléseit.

 

888.hu: Azzal, hogy már a Párbeszéd társelnöki tisztétől is megvált, ahogy anno visszalépett Márki-Zay Péter javára a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, jelenheti azt, hogy fogyatkozik körülötte a politikai bizalom?

 

Tarlós István: Tekintsünk most attól el, hogy a Párbeszéd egy alig mérhető nagyságú politikai közösség. Azt megértem és logikus lépésnek tartom, hogy a pártelnökségről lemondott. A Márki-Zay javára történt visszalépés esetében szerintem két lehetséges változata van annak, hogy mi lehetett a valódi oka. Mert hogy nem az, amit ő mond erről, azt erősen feltételezhetjük.

 

888.hu: Azt mondta pedig eleinte, hogy csak ő képes legyőzni Orbán Viktort.

 

Tarlós István: Hát ez az. Teljes diszkrepancia volt a viselkedésében, a szavaiban egyaránt. Az egyik válasz lehet a történtekre az, hogy valahonnan valakik erre rákényszerítették. Visszalépése az azt megelőző napok kommunikációjához képest is nagy meglepetés volt.

 

888.hu: Azt mondta, hogy akkor lép vissza, ha elüti a villamos. Értsd: sose!

 

Tarlós István: Egyébként sem volt logikus, mert ugyan Dobrev Klárától elég szignifikáns különbséggel kikapott, de ugyanilyen jelentős különbséggel legyőzte Márki-Zayt az előválasztás első fordulójában. Aztán az ellenzéki politikusok a saját politikai közössége számára is váratlanul, s nem túl életszerű indokolással – egy állítólagos (csekély merítésű) közvélemény-kutatásra hivatkozva – visszalépett. Ennek az lehet az egyik oka, hogy valahonnan valakik őt erre rákényszerítették. A másik ok olyan megfontolás lehetett – egyikre sincs bizonyíték, de mindkettő logikusnak tűnik –, hogy érezte: országosan nagyon ki fog kapni Orbán Viktortól. Egyszer már ez megtörtént vele 2018-ban, ha másodszor is megtörténik, akkor az elméleti esélyét is elvesztette volna arra, hogy valaha még ellenzéki miniszterelnök-jelölt lehet

Más kérdés az, hogy a DK-val és Gyurcsány Ferenccel kialakult viszonyuk – mondván azt is, hogy azért lépett vissza, nehogy Dobrev Klára nyerjen –, illetve hároméves teljesítményét ismerve nehéz megjósolni, hogy a Gyurcsány párt egyáltalán főpolgármester-jelöltnek állítja-e 2024-ben. Különösen pedig még egyszer miniszterelnök-jelöltnek.

 

888.hu: Ettől függetlenül a főpolgármesteri megítélése is gyengül. Önmagához képest is, nemhogy Tarlós István teljesítményéhez képest. Ez hogy látja?

 

Tarlós István: Az előbb adtam egy választ arra, hogyan ítélem meg az utódom helyzetét. Nem akarok a részletekbe menni. A Városháza egy óriási hivatal, közel 800 emberrel. Emellé jön a főváros cégbirodalma. Összességében legalább 30 ezres humán infrastruktúráról beszélünk. Ott egységes vezetés ma egybehangzó visszajelzések szerint nincs, ami nagyon nagy baj. A másik észrevétel, hogy a fejlesztéseknél logikus preferencia sorrend nem látható. A miniszterelnök úrral létre hoztuk a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ami körülbelül egy éven keresztül nagyon jól működött. Ma már gyakorlatilag csak formálisan létezik. Nincs a kormánnyal olyan praktikus együttműködés sem, ami a város szempontjából elengedhetetlen. Az látszik csupán, hogy a zöld politika erőltetett politikai alapon áll a reklám középpontjában. Ez sem profi módon történik, hanem elég sajátos jelenségekkel tarkítva, amit a legutóbbi időkben már a civil zöldek sem a legpozitívabban minősítettek.

Ehhez járul még az a forráshiány, amivel küszködik a főváros, de nem csak önhibáján kívül.

 

888.hu: Hogy áll pénzügyileg Budapest? Önök 200 milliárd forintot hagytak ott a kasszában.

 

Tarlós István: Hogy hogy áll a valóságban pénzügyileg a főváros, ezt ma szinte senki sem tudja. Talán Karácsony Gergely maga sem. Nem tudni, hogy mire költötték azt a 200 milliárd forintot, amit ott hagytunk, nem tudni, hogy miért szervezik ilyen dilettáns módon azokat a nagyobb projekteket, amelyeket kivétel nélkül mi kezdtünk el. Valahogy úgy organizáltak, hogy a forgalomszervezés szempontjából kezelhetetlen állapotokat idéztek elő.

Meg kell jegyezni továbbá, hogy nem valósak azok a számok sem, amelyeket a szolidaritási adóról mondanak, ezek a számok jelentős mértékben pontatlanok. Nem tudni, mire költöttek el egy csomó pénzt, sem az, hogy a hiány, amiket bejelentgetnek, valós-e. Mennyi ebből a működési hiány? Bíznak a közvetlen uniós támogatásokban, ami – legalábbis rövid távon – illúzió.

 

888.hu: Ezekhez az uniós szabályok csak nagyon körülményes hozzáférést tesznek lehetővé közvetlenül az önkormányzatok számára, ha jól tudom.

 

Tarlós István: Ez így van. Az nem reális elképzelés, hogy jelentősebb projekteket közvetlenül a város pályázhasson meg a kormány megkerülésével. Továbbá az Unió malmai nagyon lassan őrölnek. Arra, hogy az Unió egy-két éven belül a szabályokat meg tudja változtatni, én a minimálisnál is kevesebb esélyt látok. Nem beszélve arról, hogy működésre az Unió nem adhat és nem is ad támogatásokat. Ma pedig a Fővárosnak – a jelekből ítélve – működési forráshiánya is van, miközben önként vállalt feladatokra költ, amit pedig a törvény nem enged.

Az a probléma, hogy a városvezetés úgy költött el isten tudja mi mindenre pénzeket, hogy az legalábbis megkérdőjelezhető.

 

888.hu: Ilyen például a részvételi költségvetés milliárdja?

Tarlós István: Ez éppen ilyen. De említhetem az amúgy is jól eleresztett Fesztiválzenekar nagy mértékű támogatását. Az utóbbi nem rossz dolog ugyan, de a jogszabály úgy szól, hogy önként vállalt feladatokra – és úgy tűnik ,sok ilyenre költött Budapest – elvileg egy fillért nem költhetne, amíg működési hiánya van. A jogszabály nem enged meg működési deficitet. Ez majd év végén fog kiderülni. Most féléves költségvetéssel dolgoztak, amire nem igen volt se Demszky Gábor idején, se az én időmben. Az év végi beszámolónak mindig egész évet kell átfognia. Sőt, kitekintéssel három évre kell itt a fő számokkal kalkulálni. Hogy 2022-őt hogy fogják abszolválni, azt senki nem tudja. Azt nem állítom, hogy a főváros pénzügyi helyzete nagyon könnyű. Nagyon könnyű soha nem volt. Nekem is voltak a kormánnyal vitáim. A fővárosi költségvetés a legjobb együttműködés mellett is vita tárgya szokott lenni. Demszky is mindenfajta színezetű kormánnyal vitázott ezen. Az én időmben azonban a kormánnyal, mindenek előtt a miniszterelnökkel volt elegendő megbízható politikai szövetség és együttműködés, hogy ezek a nézetkülönbségek elsimíthatók voltak és a város képes volt boldogulni.

 

888.hu: Karácsony Gergely esetében ez finoman fogalmazva nincs így…

 

Tarlós István: Sajnos úgy tűnik, hogy ez a helyzet. A jelenlegi főpolgármester olyan viszonyt alakított ki a kormánnyal, a kormánypárttal és személyesen a miniszterelnökkel is, ami a világon sehol nem könnyíti meg az együttműködést. Karácsony Gergely a legeslegutóbbi időben próbált valamelyest hangot váltani, de ez drasztikusan hiteltelen. Másrészt pedig úgy látom, hogy saját politikai közösségével sem zavartalan már a főpolgármester úr kapcsolata.

 

888.hu: Biztos lepergett Tarlós István szeme előtt a 2019-es választás néhányszor. Tudjuk Karácsony Gergely mindössze negyvenezer szavazattal nyert, miközben 90 ezer uniós polgár is szavazott, akiknek ehhez joguk van. Nélkülük tehát Karácsony vesztett volna. Az emberek azóta is tanácstalanok amiatt, hogyan kerültek elő ezek a szavazatok? Hogy látja ezt a kérdést?

 

Tarlós István: Ezeket én is hallottam. Mondhatjuk azt, hogy akár tudom is. Azért nem szeretek vele foglalkozni, mert a 2019-es főpolgármester-választási kampányért elsősorban magamat okolom. Huszonkilenc év után először kicsit elengedtem a saját kampányomat. Le kellett volna ülni vitázni Karácsony Gergellyel, aki Budapest ügyeiben szinte teljesen tájékozatlan volt. Sok esetben még ma is inkább az. Az a vita el is dönthette volna a választás kérdését. Ezt elmulasztottam. Hogy ez a kampány egyébként mennyire volt jó vagy rossz, erről én is hallom a véleményeket. Gondolok én is, amit gondolok. Mindazonáltal végső soron nem hibáztatok érte senkit, hanem saját magamat. Ha már elvállaltam a jelölést…

 

888.hu: … amit eredetileg nem nagyon akart.

 

Tarlós István: Így van, de a miniszterelnök úr mindenképpen szerette volna, ha elvállalom. Orbán Viktor soha nem kérte tőlem, hogy ne vitázzak Karácsonnyal, más pedig nem is kérhette volna. Erre a kampányra nekem személy szerint több időt, energiát és kedvet kellett volna fordítani, illetve mutatni. Ezért aztán nem akarok senki mást okolni. Lehet, hogy a Gondviselés is így akarta.

 

888.hu: Így van, de az a teljesítmény, amit letett az asztalra, az önmagáért beszél. S olyanok döntöttek róla, akik éppen ezt nem ismerték. A magyar sors szempontjából idegenek.

 

Tarlós István: Igaz, nem gondoltam én sem, még így sem, hogy nem fogom megnyerni. Itt olyan körülmények is közrejátszottak, amelyek egy részét ön is említette. Más okokat is mondogathatnánk, de nincs értelme. Azért sem akarok erre visszatérni, mert ha igaz is, olcsó védekezés. Talán tudat alatt már nem voltam kellőképpen motivált. Veszíteni persze semmiképpen nem akartam. Arra jó érzéssel gondolok, hogy az elmúlt 75 év során az egyetlen konzervatív politikus voltam, aki megnyerte Nagy-Budapestet, kétszer is egymás után.

 

888.hu: Amióta Karácsony Gergely hivatalban van, azóta egy olyan intézkedést nem lehet tőle felfedezni, mintha a budapestiek javát akarná szolgálni. Biciklisávok felfestése, többezer szemetesedény leszerelése, hajléktalanhelyzet, Városháza-botrány, megdrágított Lánchíd-felújítás és így tovább.

 

Tarlós István: Az ellenzéki média nyilván körömszakadtáig fogja védeni a főpolgármestert és a teljesítményét, ami az ő szemszögéből nézve érthető. Eddig is ezt tette. Hogy mennyire igazságos vagy nem, mindig attól függ, ki melyik oldalon áll. Én is látom, hogy például amikor a Szilágyi Erzsébet fasoron megmetszik a fákat, az az ellenzéki médiában úgy jelenik meg, hogy megújul a Szilágyi Erzsébet fasor. Amiből arra lehet következtetni, hogy a nagyforgalmú budapesti főutat felújítják, miközben csak megnyesték az ágakat a fákon. Azt gondolom, hogy a jelenlegi főpolgármesterrel alapvetően nagyon más személyiségek vagyunk. Ő egy esszenciális, eléggé specifikus végzettségű humán ember. Én igaz, hogy valamikor humán tagozatos gimnáziumban érettségiztem, de mégiscsak valamikor mérnök voltam, és például a városüzemeltetésre – de a fejlesztési projektekre is – sokkal nagyobb hangsúlyt fektettem, másképp gondolkodtam, és igyekeztem törekedni a rendszerelvűségre. Nem látok bele már a belső működésükbe, ezért nem akarok karcosan kritizálni.

 

888.hu: De azt láthatja, hogy amit Karácsony csinál, azzal jót mintha nem akarna, illetve az intézkedéseiből jó sose sül ki. Lépései nyomán rendre felháborodik a lakosság. Egy normális ember nem gondolja, hogy mindez növeli a népszerűségét, hogy közmegelégedésre dolgozik, holott ez lenne a cél.

 

Tarlós István: Azt látom, hogy az a típusú védekezés, amit a főpolgármester gyakorol, az nem túl férfias és elég szokatlan. Bármi történik vagy éppen nem történik a városban, neki első dolga, hogy megnevezzen egy felelőst. Lehet az a felelős a miniszterelnök, lehet a saját elődje, de lehet bárki más. Csak egy bizonyos, hogy ő aztán biztosan nem.

 

888.hu: Bocsánat, hogy közbevágok, a Városháza-Gate meghallgatásán is azt mondta, hogy ő – Karácsonyt idézem – „szarik rá, hogy mi van azokon a felvételeken”.

 

Tarlós István: Ha az én főpolgármesteri időmben olyanok történtek volna, mint az utóbbi két és fél évben, az ellenzéki lapok folytatásos regényt…

 

888.hu: Újfent elnézést a közbeszólásért: ő lényegében alig tart sajtótájékoztatót, Tarlós István pedig hetente kiállt a teljes magyar média elé, akik képviselői azt kérdeztek öntől, ami eszükbe jutott.

 

Tarlós István: Karácsony Gergő nagyon nem szeret kérdés-feleleket játszani, pláne vele nem baráti újságírókkal. Ő leginkább a Facebookot választja. Az nem kérdez vissza. Gyakran hivatkozik a pandémiára, ami nem nélkülöz minden alapot, de a járványra sem lehet mindent ráfogni. Az ország is működik, más megyei jogú városok is működnek, tehát az ég világon mindent arra sem lehet rákenni.

 

888.hu: Itt van ez a minapi kigyulladt autóbusz ügye…

 

Tarlós István: Így van. Mi volt az első mondata? A korábbi városvezetés idejében is sokszor előfordult ez, mert végtelenül elavult a BKV buszparkja. 2010-ben mi valóban Európa talán legelavultabb járműparkját örököltük meg. Ezzel együtt több, mint ötszáz autóbuszt kicseréltünk. Kíváncsi vagyok, hogy 2019 óta hányat cseréltek ki. Ezzel együtt az első mondata az, hogy a korábbi városvezetésre mutogat. Karácsony Gergely főpolgármester úr 2,5 év alatt legalább ötször annyit mutogatott az elődeire, mint én kilenc év alatt összesen. Ez nagyon furcsa magatartás. Az ellenzéki média pedig, ahogy én látom – úgy torzít, és asszisztál, ahogy csak elméletileg el lehet képzelni.

 

888.hu: Legutóbb – az ön szavai szerint – horrorisztikus módon megemelte a parkolási díjakat, megnyújtotta a parkolási időt, mi több, kiterjesztette a parkolási övezeteket. Erre miért volt szükség?

 

Tarlós István: A parkolási idő megnyújtása kifejezetten egy, főleg a kisgyerekesekre nézve rendkívül barátságtalan intézkedés. Aki nagyon akarja, akár antihumánusnak is nevezheti. Arról volt szó, hogy egységesítik a parkolási rendszert. Emlékezhet rá, én határozottan erre próbáltam törekedni. Jónéhány kerület ellenállása miatt ez nem sikerült. Az én időmben a Fővárosi Önkormányzat egyetlen egy parkolási szerződést nem kötött. Ma is az a véleményem, hogy a fővárosi büdzsébe kellene kerülnie a parkolási díjaknak. A legközvetlenebbül a tömegközlekedés büdzséjébe, ha már Karácsonyék is azt mondják, hogy az a költségvetés szerény. A probléma megoldása semmit nem halad előre, pedig nagyon határozott ígéretek voltak a kampányban.

A parkolási díjak mértéke most már túlságosan magas, s ez nehezen indokolható. A parkolási övezetek kijelölése vitatható, de ez örökös vita tárgyát képezheti. Itt a dugódíj, nevezzük inkább behajtási díjnak, jobban kifejezi a valóságot, viszont nem alapvetően Karácsony hibája. Még Demszkyék vállalták be teljesen önként, kényszer nélkül, még anno a 4-es metró uniós támogatásának fejében. Ez nagyon meggondolatlan lépés volt a Demszky-adminisztráció részéről. Karácsony a következményeit, az erről szóló vitát épp úgy megszenvedi, ahogy én is.

 

888.hu: Ez az intézkedés az agglomerációból bejárókat is vastagon érinti, hiszen nem épültek új P+R parkolók.

 

Tarlós István: Sajnos, igen. Ha a belvárosban és a belső területeken ilyen jelentősen emelik a parkolási díjakat, akkor a külső kerületekben nagyon kedvezőtlen helyzet fog előállni. Akik az agglomerációból bejönnek, azok mind a külső kerületekben fognak egész napra leparkolni. Feltehetően véglegesen és visszavonhatatlanul meg fog szűnni az az állapot, ami 2019-ben még volt. Mikor átadtam a várost, akkor 9 kerületben még nem volt fizetős parkolás. De a külső kerületek most szomorú jövő elé néznek.

 

888.hu: P+R Parkolók pedig nem készültek…

 

Tarlós István: Valami rejtélyes okból nem. Nekünk is többet kellett volna, de mi azért szép számban építettünk. Mikor én átvettem a várost, akkor egy darab fizetős P+R parkoló volt összesen. Nem tudok róla, hogy 2019 óta épült volna fizetős P+R parkoló.

 

888.hu: Arról mi a véleménye, Frans Timmermans meghirdette, hogy inkább szellőztessük, mint mossuk a ruhát, mert úgy olcsóbb. Erre Karácsonyék – Szabó Rebekával az élen – hanyatt homlok szintén meghirdették a takarékossági tervüket. A fővárosi intézményekben nyáron nem lehet 25 foknál hűvösebbre klímázni, télen pedig 20 foknál melegebbre fűteni. Rövidüljön a közvilágítás ideje…

 

Tarlós István: Szabó Rebeka? Szabó Rebeka egy végrehajtó pártkatona. Én őt személy szerint nem tudnám okolni. Ha ő mondta, akkor vele kimondatták, amit akarnak. Teljes diszkrepancia van a saját jelenlegi és három évvel ezelőtti felfogásuk között. Emlékezhet rá, mikor megörököltük azt a rettenetes, jórészt még a hetvenes évekből származó roncsderbit a 3-as metrónál. Ezt nem kis nehézségek árán nekünk kellett valahogy helyrepofozni, s amit eléggé el nem ítélhető módon a közvélemény egy részében úgy terjesztettek el, mint egy többszörösen félresikerült dolgot, holott a meghibásodási mutatók a 3-as metrónál ma semmivel sem rosszabbak, mint a 4-es metrónál. A 4-es és a 3-as metró ügyeinek rendezése, a Vízművek visszaszerzése részünkről önmagában nagyobb horderejű eredmény, mint a Karácsony adminisztráció teljesítménye összesen 2019–2022 között. A két metró körüli polémia, csúsztatások és idétlenkedés az egyik legcsúnyább gesztusa az előttünk regnáló néhány politikusnak. Tudjuk jól, hogy személyesen a főpolgármester is milyen cirkuszt csinált a klímahiány miatt a 3-as metró szerelvényein.

 

888.hu: Ott hőmérőzött a kocsikban és mutogatta a fokokat a kamerának…

 

Tarlós István: Az utólagos klimatizálásról már mi elkezdtük az egyeztetéseket és biztató egyeztetések voltak. A kampányban Karácsonyék nagy hangon beígérték. Lassan három év eltelik és nemhogy semmi nem történik, hanem ők maguk klíma nélküli használt villamosokat vásárolnak. Jóllehet a felszínen valamivel melegebb van, meg tűz a nap is, míg a föld alatt, az alagútban nem.

Itt is teljes az önellentmondás. Ha én ilyet csinálok, s a folyamat így alakul utána, akkor az ellenzéki média rémregényeket írna rólam, meg a munkatársaimról.

 

888.hu: Alsó rakpart-lezárás…

 

Tarlós István: Meggondolatlanság tapasztalható ott is. Csak a környezetvédelemről jut eszembe, meg arról, hogy mennyire ésszerűtlen ez az általuk érdemként állandóan hangsúlyozott zöldpolitika. Az alsó rakparton, a Duna mellett, tér is van, ott a folyó is, sokkal jobban átszellőzik, mintha betereli a forgalmat a körutakra vagy az Apáczai Csere János utcába, ahol még sokkal rosszabb lesz a helyzet. Megreked a szennyezett levegő a káros anyagokkal. A filozófiájuk szempontjából is öngól.

 

888.hu: Arról mit gondol, hogy birkákkal gondolják karban tartani a zöldfelületeket például a lakótelepeken? Bardóczi Sándor főtájépítész javaslata ez.

 

Tarlós István: Ez a fővárosi főtájépítésznek nevezett munkatársa a főpolgármesternek már Óbudán is egy nem feltétlenül pozitív értelemben ismert személyiség volt. Valószínűleg onnan vette a mintát, hogy Óbudán van a Mocsárosdűlő, a legnagyobb összefüggő, beépítetlen terület Budapesten. Ott valakik évtizedek óta legeltettek birkákat. Feltételezem, nem Bardóczi, de ő nyilván látta, s ezt most valami saját tudományos ötletként ki akarja terjeszteni a városra. Gondoljon róla mindenki, amit akar.

 

888.hu: Az interneten már megjelennek olyan mém-ek, amelyeken Ön áll karba tett kézzel, elégetten mosolyog, s az van a képre írva – nem Ön írta, a képszerkesztő ­ – hogy „Várjátok már, hogy visszajöjjek?” Ennek van egy olyan üzenete, hogy igen, a budapestiek várják azt, hogy Tarlós István vagy legalábbis egy olyan ember, mint ő legyen a főpolgármester ismét Budapesten.

 

Tarlós István: Én erről nem akarok véleményt alkotni.

 

888.hu: Donald Trump valószínűleg újra indul az USA elnöki székéért. Önök nagyjából kortársak, mindketten kitűnő egészségnek örvendenek. Nem gondolt arra, hogy 2024-ben ismét elindul a főpolgármesterségért? Sokak szerint nagy sikere lenne. Hitelessége mindent felülír.

 

Tarlós István: Jelenleg ilyen gondolat egyáltalán nincs napirenden. Sem nálam, sem a családom körében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére