Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soros-szervezetek sivalkodnak, mert szabályoznák az NGO-k működését

888.hu

2021.04.30. 12:30

A nem létező hálózat akcióba lendült.

 

Zajlik az élet Thaiföldön, a helyi kormány az átláthatóság jegyében igyekszik megváltoztatni a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályokat. Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, az aktivisták egyből sivalkodásba kezdtek, ugyanis szerintük a törvényjavaslat „leplezett” mechanizmus a civil társadalmi csoportok és a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) elhallgattatására. (Ismerős, nem?)

Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, akkor minden NGO köteles lesz regisztráltatni magát a belügyminisztériumban,

be kell vallania éves működési alapjainak forrásait, és közzé kell tennie ellenőrzött pénzügyi jelentéseit.

A thai kormány helyettes szóvivője, Rachada Dhnadirek szerint a törvény célja a nonprofit szervezetek átláthatóságának és elszámoltathatóságának előmozdítása, „hogy ne tudják elfojtani tevékenységüket”.

Dhnadirek szerint Thaiföldön számos civil szervezet működik, azonban

csak 87-et regisztráltak,

ami gátolja, hogy a kormány felügyelje azokat.

Akik megsértik a törvénytervezetet azáltal, hogy Thaiföldön regisztráció nélkül működnek, akár öt év börtönbüntetést vagy 100 ezer bát (953 ezer forint) pénzbüntetést is kaphatnak, esetleg mindkettőt.

Természetesen már meg is érkeztek a sorosista szervezetek, amelyek hangot adnak nemtetszésüknek.

Itt van máris az Amnesty International, amelynek van irodája Bangkokban, kritizálja is keményen a törvénytervezetet. Szerintük az a thai hatóságoknak új hatásköröket biztosítana a külföldi finanszírozás és az NGO-k tevékenységének korlátozására, a felügyelet elrendelésére és a nem kormányzati szervezetek irodájának és tagjainak bírósági felügyelet nélküli átkutatására. Szerintük a jogszabály azt is lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy bebörtönözzék a nem kormányzati szervezetek képviselőit, és betiltsák a nem regisztrált civil szervezeteket.

A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) honlapján elérhető adatok szerint az Amnesty International

2019-ben közel 1,3 millió dollárt (386 millió forint) kapott.

Aztán itt van a genfi székhelyű International Commission of Jurists (ICJ) nevű szervezet, amely szintén aggódik a helyzet miatt. Nekik az a bajuk, hogy túl gyorsan zajlottak a folyamatok.

A thaiföldi kabinet február 23-án hagyta jóvá a törvényjavaslatot. Ezt követően nyilvános konzultációt folytattak róla március 12-e és 31-e között. Az ICJ szerint ez az időkeret „meglehetősen szűk”.

Az OSF adatai szerint az ICJ

2019-ben 900 ezer dollárt (267,5 millió forint) kapott.

De nem csak pénzügyi összefonódás van a szervezet és Soros György között.

A szervezet jelenlegi főtitkára, az iráni származású Saman Zia-Zarifi 2000-től a szintén Soros által finanszírozott Human Rights Watch Ázsia-divíziójának igazgatóhelyettese volt, majd 2008 és 2012 között az ugyancsak Soros által pénzelt Amnesty International Ázsia–Csendes-óceán térségi igazgatójaként dolgozott, vagyis két Soros-zászlóshajónál is megfordult vezető beosztásban.

És ha már szóba került a Human Rights Watch (HRW) Ázsia-divíziója, természetesen ez a szervezet is késztetést érzett arra, hogy elmondja véleményét.

Brad Adams, a HRW Ázsia-divíziójának igazgatója szerint a jogszabály csak a thaiföldi kormány legújabb kísérlete a különvélemények megszüntetésére és a szólásszabadság eltiprására.

A kormány ahelyett, hogy észrevenné, hogy azért nem népszerűek, mert megölték a demokráciát, és a fiatalok féltik a jövőjüket, a kormány úgy gondolja, hogy ha elhallgattatja a civil szervezeteket, a problémáik elmúlnak. Tévednek – mondta Adams a Deutsche Wellének.

A Human Rights Watch, amely Magyarországot is előszeretettel bírálja, hogy, hogy nem szintén szerepel Sorosék kifizetési listáján:

2018-ban 275 ezer dollárt (81,7 millió forint) kaptak.

Egyébként Thaiföldön is aktívak a Nyílt Társadalom Alapítvány által finanszírozott szervezetek.

A „Thaiföld” szót az OSF keresőjébe beírva 12 juttatást mutat a honlap.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére