Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A világállamot létrehozni kívánó portugál kommunista Guterres újabb öt évig vezetné az ENSZ-t

MTI

2021.01.11. 20:51

Azt nyilatkozta, hogy Trump győzelme esetén visszalépett volna, bár valószínűleg nem is választották volna meg.

 

A szóvivő sajtótájékoztatóján közölte, hogy Guterres „kész egy második mandátumra” a világszervezet főtitkári posztján, ha a tagállamok is úgy akarják. Jelenlegi hivatali időszaka ugyanis 2021. december 31-én lejár.

A hetvenegy esztendős politikus hétfőn egy ebéd keretében tájékoztatta szándékáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország) nagyköveteit, akik – mint a szóvivő fogalmazott – „ebben a szakaszban nem emeltek különösebb kifogást”.

Az ENSZ Közgyűlésére és a Biztonsági Tanácsra vár a döntés ebben az évben, hogy állást foglaljon, maradhat-e Guterres a világszervezet élén.

Az ENSZ-ben hagyomány, hogy a mindenkori főtitkár legfeljebb két öt-öt éves hivatali ciklust vihet végig, s az elmúlt évtizedekben szinte mindegyik élt is ezzel a lehetőséggel (kivéve az egyiptomi Butrosz Butrosz-Gálit, akinek újraválasztása ellen Washington vétót emelt 1996-ban).

Az AFP ENSZ-diplomatákra hivatkozva úgy értesült: Guterres várt újraindulási szándékának bejelentésével, ugyanis

nem akart volna az ENSZ élén tovább maradni jövőre, ha az Egyesült Államokban Donald Trump nyeri meg a választást.

Ez mondjuk annak fényében nem meglepő, hogy Guterres korábban a portugál marxista párt, majd a Szocialista Internacionálé vezetője volt. Egy tavalyi megszólalásában egyébként kendőzetlenül kiállt a világkormány létrehozása mellett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére