Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az északír bíróság szerint a keresztény oktatás „sérti az emberi jogokat”

888.hu

2022.07.11. 14:00

A bíró szerint az általános iskolákban lehetne mást is tanítani, nem kizárólag csak a kereszténységet.

 

Döntését azzal indokolta, hogy

az észak-írországi általános iskolákban a kizárólag keresztény hitoktatás törvénytelen.

 

Jelenleg ugyanis az Oktatási és Könyvtári Rendelet 1986. évi rendelkezései szerint a hittanóráknak és a napi közös istentiszteleteknek a kereszténységre kell összpontosítaniuk. Ez ellen pedig jogi panaszt nyújtottak be egy hétéves kislány szülei az északír oktatási minisztérium ellen, akik amiatt aggódnak, hogy a gyerekükre azt kényszerítik, hogy ezt a világnézetet sajátítsa el.

 

A kislány és édesapja nevében eljáró Phoenix Law aktivista ügyvédi iroda ügyvédei azt állították, hogy

a tanterv nem biztosítja a pluralista tanítást, és ezért sérti az emberi jogok európai egyezményében foglalt oktatási védelmet.

 

A minisztérium rámutatott, hogy a szülők kivonhatják gyermekeiket ebből a tanításból, és hogy a jelenleg meglévő tantervben már van lehetőség más vallások és világnézetek tanítására.

Azt azonban nem tudták megerősíteni, hogy Észak-Írország iskoláiban ténylegesen folyik-e ilyen tanítás.

Ennek eredményeképpen Colton bíró úgy döntött, hogy a rendelkezések sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményébe foglalt 1. jegyzőkönyvének 2. cikkét, összefüggésben a 9. cikkel.

 

Szerinte az nem helyes, hogy úgy legyen egy alaptanterv minimumkövetelmény, hogy abban a vallási oktatás „nem objektív, kritikus és pluralista módon” történik meg.

Éppen ezért újra is kell értékelni az alaptantervet. Hozzátette, hogy az pedig nem lehet megoldás, hogy ilyen esetekben ezekről az órákról azt a gyereket kiveszik, aki hiányolja a pluralista oktatást. Figyelmeztetik a szülőket, hogy ilyen esetben fennállhat a gyermekek megbélyegzésének kockázata is.

Colin Hart, a Keresztény Intézet igazgatója elmondta, hogy meglepte a döntés, de még nem döntötték el, hogy fellebbeznek-e ellene.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére