Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiakadtak a nézők a Trónok Harca előzménysorozatának egyik jelenete miatt

888.hu

2022.08.24. 15:20

A Sárkányok Háza hétfőn debütált az HBO Max-on.

 

Figyelem, az alábbi sorok spoilert tartalmaznak!

 

Erősen nyitott a Trónok Harca előzménysorozata, több mint 10 millió nézőt ültetett le a képernyők elé, ezzel a 2022-es év legnézettebb sorozata lett.

Azonban – egyetlen egy jelenet – bizonyos körökben mégsem okozott osztatlan örömöt.

 

 

De mégis mi történt?

 

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a Trónok Harca sosem volt könnyed esti mese. A karakterek hullanak, mint a legyek, folyik a vér, egymást ölik és erőszakolják az emberek.

Tehát a Trónok Harcához, s így a Sárkányok Házához is erős gyomor kell.

Szerintem ez inkább előnyére válik, mint hátrányára.

 

A Sárkányok Háza az örökösödés kérdését járja körbe, ez okozza a fő konfliktust, ez mozgatja a karaktereket és alakítja az eseményeket.

Viserys Targaryen, Westeros aktuális királya igen nehéz helyzetben van, ugyanis Aemma Arrynnal töltött házassága alatt egyetlen egy egészséges gyermeke született, Rhaenyra, akiről tudvalevő, hogy lány, így kérdésessé vált, ki fogja örökölni a trónt.

Viserys számára a reményt a királyné pocakjában növekvő gyermek jelentette. Aemmának igen nehéz terhessége volt, s az egyik jelentből azt is megtudhattuk, hogy az előző várandóságai sem voltak problémamentesek: vetélések, halva született gyermekek jellemezték.

 

Ezen jelenségre az a magyarázat, hogy a Targaryenek fontosnak tartották, hogy tisztán tartsák a vérvonalukat, ezért házasodott testvér a testvérrel, unokahúg a nagybácsival. A hosszú évszázados vérfertőzés következtében fizikális és mentális problémák is adódtak a Sárkány Házában: nem, vagy csak nagy nehezen tudtak teherbe esni a nők, gyakori volt a vetélés, a halva születés. Az életképes Targaryenek egy része megőrült, éppen ezért mondják azt, hogyha „egy Targaryen születik, az istenek feldobnak egy érmét és a világ visszatartott lélegzettel figyeli melyik oldalára esik”.

Szóval nem volt egyszerű életképes Targaryent szülni, ezért is izgult annyira Viserys.

 

 

Fiú lesz, vagy lány? Életben marad egyáltalán?

 

Amikor beindult a szülés, kiderül, hogy a gyerek farfekvéses, s bármit is próbáltak elkövetni, nem fordult be a baba a helyes irányba.

A néző ennél a pillanatnál már jól tudta, hogy tragédia van készülőben. Viserys az „orvosok” tanácsára úgy dönt, hogy hajtsanak végre császármetszést a királynén az örökös megmentése érdekében.

Elképesztő brutális, s kegyetlen módon vágják fel és szedik ki az asszonyból a gyereket.

 

Az alkotók a hatás fokozása érdekében összemosták a lovagi tornát a szüléssel, azt sugallva, hogy míg a férfiak a küzdőtéren harcolnak, addig a nők az ágyban. A két esemény brutalitása sokkolta a nézőket.

Aemma különös kegyetlenséggel elkövetett meggyilkolása verte le a biztosítékot a legtöbbeknél.

 

A kritikusok azt nehezményezték, hogy Viserys Aemma tudta nélkül hozta meg a döntést a császármetszésről, illetve még akkor sem avatta be, amikor a vajákosok a nőt lejjebb rángatták az ágyon, majd belevágtak a hasába.

 

Aemma Arryn kevesebb epizódot bírt ki, mint Ned Stark.

 

A rajongók egy része ráadásul párhuzamot vont a sorozat és a Roe kontra Wade – abortusztörvény – ítélet hatályon kívül helyezése között. Ez a feltételezés azonban téves, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság döntése csak a forgatás befejezése után született meg.

 

Alig várom, hogy egész héten arról beszéljenek a férfiak, hogy a Sárkány háza milyen nagyszerű műsor. Eközben a nők annak a világnak a pontos tükörképét nézik, amiben élünk: kényszerszülés, jogfosztottság, nemi erőszak, erőszak és gyilkosság a férjeink keze által.”

– írta egy Twitterező.

 

Azt, hogy igaza van-e a fent idézett kritikusnak, vagy sem, mindenki döntse el maga, azonban azzal talán egyetérthetünk, hogy súlyos hiba volt Viserysnek Aemma beleegyezése nélkül meghozni a döntést a testét és az életét érintően.

Attól, hogy valaki király, egy dinasztia feje, egy férfi, attól még nem áll jogában a szeretett neje helyett dönteni, s lemészárolni őt az örökösödés miatt.

Az újszülött gyermek, Baelon Targaryen, egyébként

tényleg trónörökös volt, de csak pár óráig.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére