Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Majdnem 5000 könyvet tiltottak be a rasszizmusra hivatkozva

888.hu

2021.09.08. 20:40

Kanadában több ezer könyvet cenzúráztak az iskolákban, több könyvet el is égetek. 

 

Nagyszabású irodalmi tisztogatást hajtottak végre Kanadában az Ontario tartomány délnyugati részének egyes francia nyelvű iskoláiban. A mintegy harminc intézményt magában foglaló Providence katolikus iskolatanács könyvtárában csaknem 5000 gyerekkönyvet semmisítettek meg, mindezt az őslakosokkal való megbékélés érdekében, számol be a történtekről a V4NA.

Az eset még 2019-ben történt, de csak most került nyilvánosságra. Két évvel ezelőtt nagyszabású ünnepséget rendeztek az iskola tanulói részére,

ahol oktatási célzattal mintegy harminc könyvet égettek el, majd a hamut eltemették, a gödörbe pedig fát ültettek.

A diákoknak videót is készítettek, elmagyarázva a folyamat lényegét, mely szerint eltemetik a rasszizmus, a diszkrimináció és a sztereotípiák hamvait abban a reményben, hogy egy befogadó országban fognak felnőni, ahol mindenki jólétben és biztonságban élhet.

Hasonló szertartásokat szerettek volna tartani minden iskolában, de a koronavírus járvány miatt ezekre nem került sor.

A cikkből az is kiderül, hogy a szervezők eredeti elképzelése az volt, hogy az összes nem kívánatos könyvet elégetik, ám ezt az ötletet elvetették, mert attól tartottak, hogy túl nagy lesz a felháborodás a szülők és a tanárok részéről. Az iskolatanács szóvivője, Lyne Cossette elmondása alapján ezeket a könyveket újrahasznosították. Hozzátette: elavult és nem megfelelő tartalmú könyveket selejteztek le az iskolák könyvtáraiból. Szám szerint 155 különböző művet selejtezett le a bizottság, 152 könyvet jóváhagytak, 193 mű értékelés még jelenleg is tart.

Összesen 4716 könyvet távolítottak el az iskolatanácshoz tartozó könyvtárakból 30 iskolában, ami azt jelenti, hogy iskolánként átlagosan 157 könyvet selejteztek le.

A betiltott könyvek között van a világhírű belga szerző, Hervé egyik legnépszerűbb képregénye, az 1932-ben megjelent Tintin Amerikában című kötet, amelyben a főhős egy indiánra azt mondja, hogy rézbőrű. Az iskolatanács véleménye szerint a képregény nyelvezete nem megfelelő és a kanadai őslakosokat negatív színben tünteti fel és helytelenül ábrázolja a rajzokon.

A franciák híres képregényhőse, Asterix is áldozatul esett a cenzúrának.

Az Asterix Amerikában című képregényt ugyanis szintén eltávolította a bizottság a könyvtárak polcairól, mert szerintük a történetben szereplő indián lány mély dekoltázsa és miniszoknyája túlságosan szexuális tartalmú.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére