Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megalakult az új svéd kormány, az oktatásért egy transznemű személy lesz a felelős

888.hu

2021.12.01. 18:50

Az országban júniusban alakult ki kormányválság, az új kabinet most kezdi meg működését. 

 

Lina Axelsson Kihlblom lesz az oktatási miniszter Magdalena Andersson új kormányában, jelentette be kedden az új kormányfő. Az új svéd kabinet ezzel duplán történelmi:

először lesz nő a miniszterelnök, és először lesz transznemű személy miniszter.

A Szociáldemokrata Párt vezetője hétfőn egy héten belül másodszor lett kormányfő. Magdalena Anderssont a múlt héten egyszer már megválasztotta a parlament, ám néhány órával később le is mondott a miniszterelnöki pozícióról, miután a Zöld Párt az ellenzék által benyújtott alternatív költségvetési tervezet elfogadása miatt kilépett a kormánykoalícióból. Ezúttal Andersson egypárti kormányt kíván vezetni, amelynek irányítására 101 képviselő szavazott bizalmat, 173 ellenszavazat és 75 tartózkodás mellett. A svéd törvények szerint a miniszterelnököt akkor választják meg, ha a 349 képviselőből az abszolút többségnél, azaz a 175-nél kevesebb szavaz ellene – írta meg a V4NA.

Az új kormányban oktatási tárcát az 51 éves Lina Axelsson Kihlblom vezeti majd, aki férfinak született, 1995-ben esett át nemátalakító műtéten.

Tárcája az általános és középiskolák oktatásáért felel majd. Kihlblom Svédország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében dolgozott iskolaigazgatóként, országosan akkor vált ismertté, amikor munkáját egy televíziós dokumentumfilm-sorozatban mutatták be. A “Rendezők” című műsor a Stockholm melletti Soedertaelje problémás iskolájának diákjairól szólt, illetve arról, hogy Kihlblom irányítása alatt ezek a fiatalok hogyan javítottak eredményeiken.

“Rendkívül büszke és megtisztelő számomra, hogy Magdalena Andersson miniszterelnök asszony rám bízta az oktatási miniszteri tisztséget a kormányában”, így fogalmazott az új miniszter kinevezését követően közösségi oldalán.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére