Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Száműzték a napkeleti bölcsek egyikét, mert mai szempontból már túl rasszista

888.hu

2021.09.11. 14:38

A betlehemi szobrok közül egy múzeumba száműzték Menyhért királyt, a napkeleti bölcsek egyikét, mert az mai szemmel nézve már túl rasszista.

Menyhért király szobrát, Gáspár és Boldizsár szobrával együtt egy helyi szobrász alkotta meg közel száz évvel ezelőtt. Azóta minden karácsonykor helyet kaptak a németországi Ulm székesegyházának Betlehemében – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Háromkirályokat a Biblia nem említi, a Szentírás szerint Jézus születésekor a napkeleti bölcsek látogatták meg Máriát és a jászolban fekvő kisdedet. A napkeleti bölcseket a néphagyomány nevezte el Háromkirályoknak, Gáspárnak, Menyhértnek és Boldizsárnak. Menyhért az afrikai kontinenst képviseli közülük.

Az ulmi székesegyház mintegy százéves Menyhért szobra körüli vita 2020 októberében kezdődött. Ekkor döntött úgy az ulmi székesegyház evangélikus egyházközössége, hogy nem szerepelhet többé a szobor a Betlehemben, írja a wPolityce. Arra a következtetésre jutottak, hogy a szobrocska a feketékkel kapcsolatos sztereotípiákat hangsúlyozza, melyek ábrázolása ma már rasszistának számít. A szobor ugyanis vastag ajkakkal és fejdísszel a fején jeleníti meg a napkeleti bölcset.

Az egyházközösség szerint a karakter 1920-ban megformált alakja ma fájdalmat okozhat a fekete emberek számára.

Hozzátették, hogy amikor a szobrot egy múzeumban kiállítják, akkor magyarázó leírásokat is lehet mellé helyezni, egy egyházi épületben azonban ez a megoldás nem működik.

Mint kiderült, Menyhérttel együtt a másik két király is az Ulmi Múzeumban lesz kiállítva. A tárlat szóvivője ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szobrokat lehet, hogy kölcsönadják a nürnbergi játékmúzeumnak is, ahol július óta megtekinthető egy kiállítás rasszista játékokról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére