Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zaklattak egy nővért a nyakláncán viselt kereszt miatt egy londoni kórházban

Ányos Miklós

2021.10.07. 07:30

Egy keresztény nővér bepereli a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS) diszkrimináció miatt, mert a munkatársai megfélemlítették, és követelték, hogy vegye le a keresztet a nyakából.

 

A 61 éves Mary Onuoha, a Croydon Egyetemi Kórház műtős nővére elmondta, hogy a munkája közben többször is bántalmazták és nyomás alá helyezték, hogy vegye le vagy takarja el a nyakláncát.

Onuoha azt mondja, hogy úgy bántak vele, mint egy bűnözővel, és emiatt 18 év után otthagyta a munkát, amit szeretett.

A nővért a Keresztény Jogi Központ védi, és zaklatással, közvetlen és közvetett megkülönböztetéssel, valamint tisztességtelen elbocsátással vádolja a Croydoni Egészségügyi Szolgálatot.

Ügyvédei azzal érvelnek, hogy a munkáltató megsértette az emberi jogok európai egyezménye (EJEE) 9. cikkét és az egyenlőségről szóló törvényt.

Az eset megkérdőjelezi a keresztények szabadságát és azt, hogy kifejezzék hitüket a munkahelyen, különösen más vallásúakhoz képest.

A probléma 2018 augusztusában fokozódott, amikor a főnökei elrendelték, hogy távolítsa el a keresztet, mondván, hogy ez az NHS öltözködési szabályainak és egységes politikájának megsértése, és egészségügyi kockázatot jelent rá és a betegekre nézve.

Onuoha azzal érvel, hogy az NHS vezetősége sértette meg az öltözködési kódexet, amely kimondja:

Az NHS örömmel fogadja az egyéni stílusok és vallási követelmények különböző megjelenési formáit az öltözködéssel kapcsolatban, amit érzékenyen kezelnek, és személyesen állapodnak meg róla a vezetővel, de azoknak meg kell felelniük az egészségügyi, biztonsági előírásoknak. A turbán, hidzsáb, kipa viselése bizonyos kulturális/vallási normákból fakadóan a sokszínűség üdvözlendő része.”

 

Onuoha ügyvédei szerint az öltözködési szabályokat következetlenül alkalmazták, más ápolónők és a személyzet tagjai gyakran viseltek különféle ékszereket, hidzsábot, turbánt és vallási karkötőt a kórtermekben, mégsem eltávolították el őket.

Ezzel a politikával ellentétben a munkáltató azt állította, hogy a nyakon lévő tárgyak – például lánc, kereszt – „sérülés- vagy fertőzésveszélyt” jelentettek.

Roger Kiska, a Keresztény Jogi Központ munkatársa elmondta:

A Keresztény Jogi Központ álláspontja az, hogy ez nem egészségügyi és biztonsági kérdés. (...) Nyilvánvalóan sérti a vallásszabadságot és azt a jogot, hogy kereszt viselése útján nyilvánítsa ki hitét. Ha Marynek megvannak a maga mély indokai, amiért a keresztet hitének megnyilvánulásaként akarja viselni, a törvény ezt védi. Tehát ha valóban egészségügyi és biztonsági kérdésről van szó, akkor vegyes üzeneteket közvetítenek, és úgy tűnik, hogy csak cenzúrázni akarják a kereszt üzenetét.”

A Croydoni Egészségügyi Szolgálat szóvivője azt mondta, nem nyilatkoznak folyamatban lévő jogi eljárásokról.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére