Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A feljelentővel vizsgáltatná ki a kispesti korrupciós ügyeket a Momentum

M. Kovács Róbert

2020.06.01. 16:29

Abszurd ötlet pattant ki a Momentum vezetőinek fejéből: Soproni Tamás elnökségi tag Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata szerint a Transparency International Soros-közeli jogvédő szervezetre bíznák a kispesti korrupciós ügy átvilágítását. Az ötlet meredek: részint mert a Nolimpia-párt politikusának feladata lett volna ez az önkormányzatnál, másrészt mert a jogvédők feljelentőként részesei az ügyben folytatott rendőrségi nyomozásnak.

Már megszokhattuk, hogy a hazai pártpaletta legifjabb tagja, a Momentum helyenként úgy is viselkedik, mint amilyen a kora: gyerekesen. Nos,

lila lufisék minap ékes bizonyítékát adták, hogy kissé elvesztek a politika és a jog útvesztőjében.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva Soproni Tamás elnökségi tag kikottyantotta: tárgyalásokat folytatnak a Soros-hálózathoz erősen köthető Transparency Internationallel, hogy a „jogvédő civil szervezet” világítsa át a kispesti korrupciós botrány hátterét.

Mint emlékezetes, egy – a 2019-es önkormányzati választások előtt röviddel kiszivárogtatott – videón

a XIX. kerület azóta is aktív, ex-MSZP-s képviselője, Lackner Csaba arról dicsekszik, milyen kapcsolati hálóval lehet évente 100 milliót megkeresni visszaosztásból.

Elhangzik a felvételen Kránitz Krisztián neve is, korábbi képviselők, jelenlegi az önkormányzat vagyonkezelőjének vezetője, és aki épp a minap akarta megmagyarázni, hogy a családi házát kormányzati kedvezményekkel építette, ámbár spanyolországi nyaralójáról most sem kívánt beszélni.

Mint emlékezetes a XIX. kerületi önkormányzatnál Paróczai Anikó momentumos képviselőt nevezte ki Lackner korábbi párttársa, focicimborája (képünkön balról jobbra látható Lackner Csaba, Kránitz Krisztián és...), Gajda Péter szocialista polgármester (csak az irónia kedvéért szögezzük le: Gajda azóta a Karácsony Gergely vezette Fővárosi közgyűlésben az összeférhetetlenségi ügyekért felelős bizottság elnöke...) átláthatósági és esélyegyenlőségi tanácsnoknak, akinek feladatkörébe tartozott volna a korrupciós ügy felderítése is.

Paróczai belebukott a feladatba – nem kicsit, nagyon.

Néhány hónapnyi vizsgálódás után bejelentette, hogy

a kerületi vagyonkezelő dokumentumaiban nem talált visszaélésre utaló adatot, meg amúgy is: ő inkább esélyegyenlőségi, semmint átláthatósági tanácsnok lenne.

Tette mindezt úgy, hogy az elején ő maga tett ki kifejezetten vádló hangvételű videót a Facebookra a kispesti korrupciós ügy gyanúsítottjairól.

Ilyen előzmények után akarja most a Momentum a Transparencyvel átvilágíttatni a gyanús ügyeket, Soproni Tamás megfogalmazása szerint az átláthatóság jegyében. Ez persze akár dicséretes igyekezetként is feljegyezhető lenne, hiszen

a Transparency International jogi vezetője, Ligeti Miklós maga is feljelentést tett az ügyben,

valamilyen megfontolásból nem az illetékes rendőri szervhez, hanem egyenesen az országos-rendőrfőkapitányhoz intézve levelét. Ez viszont felvet némi jogi aggályt is. Mert bár a magyar büntető eljárásjog a nem sértetti feljelentőt, vagyis magánfelet nem sok mindenre kötelezi az igazmondáson kívül, megvan az az előnye, hogy az eljárás dokumentumairól – hacsak azt jogszabály nem zárja ki – másolatot kaphat. Vagyis

ebben az esetben a Transparency a nyomozóhatóság által feltárt tényekről értesülhet a büntetőeljárás folyamán.

Félreértés ne essék: nem azt mondom, hogy ne lehessen minél nagyobb eszköztárral feltárni az egyébként végtelenül bűzlő kispesti korrupciós ügyeket. Az azonban jogi és etikai szempontból is nehezen támasztható alá, hogy

egy nemzetközi civil szervezet – és most akár tekintsünk is el annak finanszírozói hátterétől – egy nyomozóhatósággal párhuzamosan, de annak szinte teljes információtárát megismerve folytathasson vizsgálatot pártpolitikai megrendelésre.

Urambocsá', legközelebb majd a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba lesz a DK pártfinanszírozását vizsgáló Állami Számvevőszék kirendelt jogi szakértője az MSZP javaslatára?!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére