Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pénz miatt trükközik a baloldal a parlamenti frakciókkal

Mediaworks Hírcentrum

2022.05.02. 12:45

 

A megsemmisítő erejű április választási vereség után már a baloldal egyes szereplőiben is felmerült a kérdés: miért van szükség hat baloldali pártra az Országgyűlésben? Mi értelme van annak, hogy a parlamentbe bejutott 57 baloldali képviselő hat különböző frakciót alkosson? Mivégre a hat ugyanazt mondó, egymástól teljességgel megkülönböztethetetlen, jórészt erősen lejáratódott pártocska? A Mediaworks Hírcentrumának birtokába került frakciójuttatások rövid, de annál nyilvánvalóbb választ adnak a kérdésre: a pénzért.

 

A baloldal 57 képviselője közül – az előzetes ismeretek szerint – tizenöt a Demokratikus Koalíció politikusa, tizenegyen ülnek a Momentum képviselőcsoportjában, tíz-tíz főt számlál a Jobbik és az MSZP frakciója, a Párbeszéd hat képviselőt delegál, az LMP pedig ötöt.
Köztudott ugyanakkor: utóbbi párt négy politikust tudott a választásokon a parlamentbe juttatni,

frakciója tehát nem a szavazópolgárok akaratából lehet az LMP-nek, hanem azért, mert Gyurcsány Ferenc DK-ja egy képviselői helyet átengedett neki.

 

És itt jön a lényeg. Minden képviselőcsoport számíthat különféle juttatásokra, így a bérkeret mellett például működési és ellátási keretre is. A Mediaworks Hírcentrumának információi szerint a baloldalon a DK egybeszámított juttatásai rúgnak a legtöbbre, havi 57 millió forintra, de a csupán trükközéssel frakcióhoz jutó LMP is havi 31 millió forintra tarthat igényt.

Az 57 képviselőt felvonultató hat frakció havonta összesen 256 millió forintra jogosult. Mindez leginkább azért érdekes, mert az előző parlamenti ciklusban, vagyis 2018 és 2022 között az akkor 63 politikussal dolgozó öt baloldali frakciót havi 197 millió illette meg. Bár hat képviselővel kevesebbje van most a baloldalnak, mint korábban volt, részben a frakciótrükközés miatt mégis havi hatvanmillió forint pluszhoz jutottak – az adófizetők pénzéből.

Érdemes még egy összevetést elvégezni. Eszerint a kormánypártok a maguk két frakcióba tömörülő 135 képviselője után havi 358 millió forintnyi együttes juttatásra szereztek jogot. Ehhez képest is figyelemreméltó, hogy

a hat csoportban ülő 57 ellenzéki képviselő havonta 256 millió forintjába kerülhet a választópolgároknak.

A hat képviselővel rendelkező Mi Hazánk különféle havi kereteinek együttes összege eközben 33,5 millió forint.

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője is reagált a baloldali trükközésekre:

Az Országgyűlés a megválasztott képviselők munkahelye, ezért azt komolyan kell venni, mint minden más munkahelyet. Az erre vonatkozó szabályokat az Alaptörvény és az országgyűlési törvény határozza meg.”

– írta Facebook-oldalán. A politikus hangsúlyozta:

„Az a képviselő, akinek csak a fizetése fontos, de munkahelyére nem jár be, a szabályokat nem tartja be, az nem méltó arra, hogy az Országgyűlés tisztségviselője legyen.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére