Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budai Gyula: A DK tízmilliókkal fogja be Czeglédy Csaba száját

Horváth K. József

2020.11.03. 15:30

Elvtárs, segítsd a lebukottakat – utalt a költő szavaira Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára tegnap a parlamentben.

Dunai Mónika képviselőnő azonnali kérdésében azt firtatta, meddig tarthatják még fenn az érintett budapesti DK-s önkormányzatok szerződéseiket Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával azután, hogy a Vas Megyei Ügyvédi Kamara október 21-ei hatállyal felfüggesztette Czeglédyt az ügyvédi tevékenység gyakorlása alól.

Az „elvtárs” megjelölés természetesen Gyurcsány Ferencnek és barátainak szól, mert – mint Völner hangsúlyozta – aki a DK elnökének barátja, annál nem számít, ha egy ügyvédet korábban adócsalás, magánokirat-hamisítás, a számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények miatt jogerősen elítéltek, és jelenleg is hatmilliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolnak. Ilyen ügyvédet nyilvánvalóan nem alkalmaz senki, leszámítva a Gyurcsány vezette baloldalt, annak is különösen az erzsébetvárosi és újbudai polgármestereit. Nem sokkal a tavalyi helyhatósági választások után Niedermüller Péter és László Imre hipp-hopp szerződést kötött a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával az érintett önkormányzatok jogi képviseletére. Előbbi 29 millió, utóbbi közel 50 millió forint értékben.

Budai Gyula parlamenti képviselő nyilatkozott minderről a Kossuth rádiónak, rámutatva az okra, hogy miért is volt szükség ezen jól jövedelmező szerződések megkötésére. Hangsúlyozta, hogy ezek a DK-s önkormányzatok kifizetőhelyként működnek, méghozzá Czeglédy Csaba hallgatását fizetik meg.

Tudjuk, Czeglédy sok hónapot töltött előzetesben a hatmilliárdos költségvetési csalás elsőrendű vádlottjaként. Ugyanakkor a szombathelyi ügyvéd soha nem mondta el, hogy hova tűnt ez a pénz. Hogy hogyan vándorolt – Budai szerint – az MSZP vagy a DK pártkasszájába. Rámutatott, Czeglédynek azért kell munkát adni, hogy befogják a száját. A szép hasznot hozó szerződések egyébiránt még a jövő évre is áthúzódnak. S közel sem biztos, hogy csak az érintett két DK-s kerület támogatja a megvádolt és felfüggesztett, tehát lebukott ügyvéd elvtársat. A következő hetekben várhatóan kiderül, hogy a szintén DK-s óbudai és pestszentlőrinci önkormányzat, illetve a főváros kötött-e valamiféle hasonló megállapodást a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával.

Czeglédy egyébként nagyon dühös a Vas megyei kamara döntése miatt. Miért, miért nem, mégis a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, Bánáti Jánost nevezte Facebook-bejegyzésében hajlékony gerincű Fidesz-kollaboránsnak. A következő gondolatban pedig sajnáltatja magát, amikor saját egzisztenciájának fenyegetettségét veti az elmarasztaló döntést hozók szemére. Az, hogy neki két gyermekéről kell gondoskodnia, szerinte a vasi kamara számára lényegtelen. Persze bánatlistáján a családi fejezet mellett legalább akkora súllyal esik latba, hogy nem lehet jelen védőként a DK-s „Varju Laci barátja” tárgyalásán.

A pityergés után azonban hamar újra felveszi megszokott, támadó szellemű, Gyurcsány-barát testtartását, amikor arról ír, hogy bírósági úton fog érvényt szerezni igazának. Jelezi továbbá, hogy tudását nem lehet felfüggeszteni, ami arra is utalhat, hogy a tiltás ellenére is folytatni akarja ügyvédi tevékenységét. Csak nem zugügyvédként? – kérdezhetjük joggal.
De Czeglédy egója a bejegyzése utolsó mondatában jelenik meg teljes valóságában: „Egy azonban biztos: háromszor veri ezt (is) Ludas Matyi vissza.”
Gyurcsány barátja tehát még mindig úgy érzi, hogy ő fújja a passzátszelet.

Felfüggesztése bírói megszüntetésében egyébiránt hiába reménykedik. Ennek a lépésnek ugyanis nincs halasztó hatálya. Ez egy olyan mérlegelési jogkörben hozott döntés, amely szerint a kamara a hatályos jogszabályok alapján dönthet úgy, hogy egy ötéves büntetési tétellel fenyegetett bűncselekmény esetében felfüggeszti az adott ügyvéd jogkörét. A testület ezt meg is tette. Ehhez a kamarai döntéshez pedig minden jogszabályi alap megvolt.

Ergo Czeglédy élhet ugyan a jól hangzó »bírósághoz fordulok« szófordulattal, érdemben azonban nem tud elérni vele semmit. A felfüggesztés hatályát ez nem érinti, azaz a felfüggesztés továbbra is érvényben marad.

Végezetül, hogy a Demokratikus Koalíció erkölcsi állapotáról is álljon itt még egy adalék, lássuk Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester idevágó kijelentését. E szerint soha, soha nem fogja megengedni, eltűrni, hogy az önkormányzat környékén bárki lopjon vagy bármilyen törvénytelenséget kövessen el. Aki pedig mindennek ellenére ezt teszi, attól azonnal megválik. Ez a mostani bitcoinbányászat tükrében különösen érdekes kijelentés. Mint ahogy az is, hogy nem sokkal a nyilatkozat elhangzása után mit tett az igazság DK-s bajnoka? Megkötötte a szerződést a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával.

Ahogy a mondás tartja: madarat tolláról, embert barátjáról. A pártot pedig ügyvédjéről...

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére