Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budapesten is fogy a levegő a balos polgármesterek körül

888.hu - Magyar Nemzet

2022.07.09. 14:50

A fővárosban megválasztott kerületi vezetőknek alkalmuk lett volna bemutatniuk a baloldal kormányzóképességét. A legtöbb budapesti polgármester azonban két és fél évvel megválasztása után rendre falakba ütközik, amikor saját akaratát szeretné érvényesíteni a baloldali többségű képviselő-testületekben.

 

Pár nappal ezelőtt írta meg a Magyar Nemzet, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon megyei jogú városokban megválasztott baloldali polgármestereknek – kevés kivételtől eltekintve – nem sikerült megőrizniük a baloldali egységet, többen közülük mára kisebbségbe kerültek a helyi testületekben.

Nincsenek sokkal jobb helyzetben a baloldali vezetők a fővárosban sem.

 

Budapesten két és fél éve 23 kerületből tizennégyben nyertek a baloldal által támogatott polgármesterjelöltek. Közülük négyen már nem tudják érvényesíteni akaratukat az általuk irányított baloldali többségű képviselő-testületben.

 

Az I. kerületben V. Naszályi Mártának (Párbeszéd) gyűlt meg a baja a saját képviselőivel. A lap emlékezetet, hogy a balliberális polgármester 35 millió forinttal támogatta volna a II. kerületi Átrium magánszínházat, ehhez az ötletéhez azonban a képviselő-testületben nem tudott többséget szerezni. Utóbb kiderült, az Átrium-ügy csak a kezdet volt, a nyári szünet előtti utolsó testületi ülésen a képviselő-testület jelentősen megnyirbálta a polgármester jogköreit. V. Naszályi Márta támogatási keretét például lefelezték, tízmillió forintról ötmillióra csökkentették.

A képviselő-testületben egyébként Gelencsér Ferenc (Momentum) távozása miatt alakult ki patthelyzet, az egyes ügyekben a Fidesz és a KDNP képviselőivel együtt szavazó volt jobbikos képviselők szavazataival szemben a polgármesternek is csak hét támogatója van. V. Naszályi keretcsökkentéséhez az LMP helyi képviselőjének a szavazatára is szükség volt. A polgármester azóta gőzerővel kampányol a szeptember 11-i időközi választásra jelölt momentumos Korsós Borbála mellett, vélhetően abban reménykedve, hogy baloldali győzelem esetén visszaszerezheti az irányítást a budavári képviselő-testületben.

 

A VII. kerület polgármestere, Niedermüller Péter is összekapott saját korábbi szövetségeseivel. Egy kerületi ingatlanfejlesztés ügyében ugyanis a helyi Momentum a kerületi Fidesszel ért egyet, így a gyurcsányista polgármester nem tudja engedélyeztetni a beépítést. Részben emiatt a két hete tartott időközi választáson a Momentum nem is támogatta a DK-s Jenei Kevint, aki simán kikapott a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Ripka Andrástól.

 

Az új képviselő jelezte, nem támogatja Niedermüllerék terveit, aminek így nem lesz meg a többsége az erzsébetvárosi képviselő-testületben.

Egyértelműen fogy a levegő Pikó András VIII. kerületi polgármester körül is. Józsefvárosban is volt időközi választás június 26-án, a Fidesz–KDNP jelöltje itt kétharmaddal nyert. Nemsokkal az időközi előtt öt baloldali képviselő jelezte Pikónak, hogy külön frakciót alapítanak. Az időközi Fidesz-győzelem után így a kormánypártok helyi szervezetének van a legtöbb képviselője (hét) a józsefvárosi képviselő-testületben. A baloldali polgármester saját frakciója hatfős, az MSZP-sekből álló ötfős frakció pedig egyelőre támogatja a polgármestert.

 

A szomszédos IX. kerületben sincs jobb helyzetben a baloldali polgármester, Baranyi Krisztina lényegében teljesen összeveszett az őt eredetileg támogató baloldali pártok képviselőivel.

Legutóbb a helyi médiacég vezetőjének a leváltásánál hagyták teljesen figyelmen kívül a polgármester véleményét. A helyi DK és MSZP javaslatára végül a baloldali többség Kálmán Olga férjét nevezte ki az önkormányzati cég vezetésére, hiába ellenezte Baranyi Krisztina.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére