Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Igor Matovič és Menczer Tamás is hazugságnak tartja a szlovák külügyminiszter mondatait

888.hu/MTI

2023.02.09. 08:30

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerint Kácer mondatai „elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok”. A volt szlovák kormányfő szerint a miniszter „durván hazudik, tudatosan félrevezet és megvádolta Magyarországot”.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda este bejelentette, hogy Rastislav Káčer külügyminiszter kijelentései miatt berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Káčer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.

 

„Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen.” – írta az államtitkár a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Hozzátette:

 

Káčer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Káčer miniszter úrnak.”

 

„A magyar-szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Káčer.” – szögezte le Menczer Tamás.

 

Rastislav Káčer a Markíza szlovák televízió Na telo (Testre szabva) plusz című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

 

 


 

A szlovák diplomácia első embere, Rastislav Káčer durván hazudik, tudatosan félrevezető kijelentéseket tesz és szlovák területek megszerzésének szándékával vádolta meg Magyarországot.

- ezt Igor Matovič volt szlovák kormányfő, az OĄaNO párt vezetője jelentette ki szerdán a párttársával, Gyimesi György szlovák parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A felvidék.ma portál beszámolója szerint a sajtótájékoztatót annak apropóján hívták össze, hogy Rastislav Káčer a Markíza televízió Na telo (Testre szabva) plusz című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

„Ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lett volna, és ma ott lenne a keleti határainkon, akkor azt hiszem, ma már közvetlenül szembesülnénk egy ilyen követeléssel, sajnos.” – válaszolta a szlovák külügyminiszter a tévéműsorban arra a kérdésére: fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarország a következő években területi követeléseket támaszt Szlovákiával szemben. Káčer szerint a magyar követelések lehetősége nemcsak a jövőben lehet valós téma, de már jelenleg is az. Ezeket a műsorban elhangzó kijelentéseket a sajtótájékoztató kezdetén le is játszották – írta a lap online kiadása.

A felvidéki portál beszámolója szerint ezen szavakra reagálva Gyimesi György úgy fogalmazott, az ideiglenesen megbízott külügyminiszter mondatai a kilencvenes éveket idézik, „ő a józan Slota” – jelentette ki. Gyimesi arra hivatkozott, hogy mind Szlovákia, mind Magyarország az Európai Unió tagja, NATO-tagországok, ezért „minden határon túlmegy” Káčer azon kijelentése, hogy Magyarország területi követeléseket támasztana Szlovákiával szemben – vélekedett.

Igor Matovič a szlovák diplomácia vezetőjének kinevezésével kapcsolatban megerősítette, valóban az ő pártjuk nevezte ki közösen a többi koalíciós partnerrel együtt Rastislav Káčert. Elismerte azt is, ismert volt előttük Káčer magyarországi múltja, amikor nagykövetként nem mindig viselkedett korrektül a vendéglátó országgal szemben, ennek ellenére azzal a meggyőződéssel nevezték ki, hogy jó jelölt lesz – mondta.

A volt kormányfő szerint Káčer – kijátszva a magyar kártyát – összeesküvés-elméleteket táplál a nyilvánosságban. Szerinte ez szorosan összefügg az előrehozott választásokkal. Teszi mindezt a diplomácia első embereként, bizonyítékok nélkül, holott az lenne a feladata, hogy ápolja és tovább mélyítse a már meglévő baráti kapcsolatokat magyarországi szomszédjainkkal – vélekedett. Matovič szerint az ilyen vádak durván sértik a diplomáciai szabályokat, ezért felszólította a külügyminisztert, kérjen bocsánatot Magyarországtól.

Igor Matovič mint volt kormányfő megjegyezte, miniszterelnöksége és minisztersége alatt egyszer sem merült fel a biztonsági tanácsokon ehhez hasonló téma sem. Úgy véli, ha valós fenyegetésekről lenne szó, akkor a Szlovák Biztonsági Tanács üléseiről tudott volna róluk.

 

Káčer miniszter úr durván hazudik, tudatosan félrevezet és megvádolta Magyarországot szlovák területek megszerzésének szándékával.”

– fogalmazott, majd hozzátette, itt lenne az ideje, hogy ezért bocsánatot kérjen – olvasható a felvidék.ma cikkében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére