Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megbukott a baloldal halálkampánya: ismét hamis adatokkal torzítják el a valóságot

888.hu, Magyar Nemzet

2021.04.26. 16:10

Bár Magyarország az EU középmezőnyébe sorolható a halálozási arányok tekintetében, a múlt héten több fake news sajtóorgánum címlapon hozta a hírt, miszerint Magyarország már világelső lenne az egy főre eső Covid-halálozásban.

 

Bár az Eurostat mutatóinak alapján Magyarország valójában az EU középmezőnyében helyezkedik el, újra és újra címlapon hozza a sajtó egy része, hogy Magyarország több mint 26 ezer áldozattal világelső a Covid-halálozásban – írja a Magyar Nemzet.

Nehéz a járvány okozta tragédiát statisztikai szempontból elemezni, mégis muszáj beszélnünk a nap mint nap megjelenő, az igazságtól igen messze álló halálozási adatokról.

Minden jóérzésű ember azt vallja, hogy ha csupán egy ember halt volna bele a járványba, az is eggyel több lenne, mint amennyinek szabad lett volna. Hiszen minden haláleset fájdalmas, és minden együttérzésünk a gyászolóké.

Azonban a baloldal ebből is képes volt undorító módon politikai kérdést csinálni. Így lássuk a tényeket!

Hiába hívják fel a figyelmet a nemzetközi statisztikák forrásául szolgáló információs bázisok (például a www.ourworldindata.org) arra, hogy

nagy különbségeket eredményez a halálos áldozatok számbavételének módszertani eltérése,

a múlt héten több sajtóorgánum címlapon hozta a hírt, miszerint Magyarország már világelső lenne az egy főre eső Covid-halálozásban.

Amit aztán szépen átvettek, majd elismételtek az ellenzéki politikusok. Pedig pontosan tudták, hogy amit állítanak, az nem igaz.

Ugyanis az előbb említett figyelmeztetést ezen szerkesztőségek figyelmen kívül hagyják, és

objektív sorrendként állítják be a halálozási adatsort, majd ennek alapján erőteljes, ámde téves megállapításokat tesznek.

A módszertani különbségek a világ fejlettebb statisztikai kultúrával rendelkező országai közt is igen nagy eltérésekhez vezethetnek. Van olyan állam, amely csak a kórházban elhunytakat jelenti Covid-áldozatként, máshol az otthonukban elhalálozottakat is. Nagyon tág értelmezési és besorolási teret ad az alapbetegségek megítélése is, hiszen sokféle szakmai iránymutatás születhet, hogy az alapbetegséget vagy a Covidot kell-e közvetlen halálokként figyelembe venni.

Forrás: Magyar Nemzet

 

A Magyar Nemzet megírta továbbá, hogy az Eurostat kimutatása alapján a harmadik hullám márciusban és áprilisban érintette a legsúlyosabban hazánkat, ugyanakkor az EU-ban januárban és februárban is láttunk már akár hetven százalék feletti értékeket is, például Szlovákiában januárban 73 százalékkal, februárban 65 százalékkal, Portugáliában januárban hatvan százalékkal, Csehországban januárban 53 százalékkal, februárban negyven százalékkal emelkedett a halálozás az Eurostat által bázisnak kiválasztott 2016 és 2019 közötti négy év átlagához képest.

Kijelenthetjük, hogy kevés ember lát a különböző szempontok, sok esetben nem összehasonlítható adatok szerint született rangsorolások és megállapítások mögé, így

az olyan pontatlan és irreleváns összehasonlításokból álló kimutatások is gyorsan tudnak terjedni, amelyek éppen a baloldali pánikkeltő kampányoknak kedveznek.
Ámde egyvalamit megtanulhattunk az elmúlt egy év során:
a baloldalra – legyen az médium vagy politikai párt – a járvány elleni védekezésben nem lehet számítani.

Magyarországról idén a halálozásokról feldolgozott adat a 12. hét végéig, azaz március 28-áig érhető el. Ennek alapján az látszik, hogy januártól március 28-áig 38 169-en haltak meg, ami 2361 fővel több, mint a 2019-es, utolsó járványmentes év adata. Ez 6,6 százalékos növekedést jelez. Erre az időszakra vonatkozóan egyelőre 16 országról érhető el adat az Eurostat oldalán. Ebből megállapítható, hogy ezen időpontig

Magyarországon a kilencedik legalacsonyabb, másként: a ­tizenhatból a nyolcadik legmagasabb halálozási többlet volt kimutatható. Ez éppen a sorrend közepe, Magyarország tehát ezen mutató szerint az EU középmezőnyébe sorolható”.

Ebben az Euro­stat által vizsgált időszakban, azaz 2020. év elejétől 2021 12. hetének végéig (március 28-áig) – mindkét év adatait 2019 azonos időszakához hasonlítva – Magyarországon 13 658 fővel emelkedett az elhunytak száma.

 

Forrás: Magyar Nemzet

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére