Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kitiltana az országból két magyar tisztségviselőt Ukrajna

888.hu - MTI

2020.10.27. 11:15

Az ukrán külügyminisztérium bekérette a kijevi magyar nagykövetet, és nyilvánosságra hozta, hogy két magyar – valószínűleg kormányzati – tisztségviselőt ki akar tiltani Ukrajnából, arra hivatkozva, hogy beleavatkoztak az ukrán belpolitikai folyamatokba – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalára kitett videójában.
A kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem”

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

A miniszter azt mondta, hogy nem tudja, mire gondoltak, amikor beleavatkozást említettek.

Arra, hogy a magyar kormány ötven lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának a kárpátaljai kórházak fenntartására és a koronavírusos betegek ellátására, arra, hogy Magyarország az egyetlen, amely megengedi az ukrán állampolgároknak a tranzitálást Nyugat-Európa felé, vagy arra, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzák az egyik legszennyezettebb kárpátaljai folyó vízének tisztítását? – sorolta Szijjártó Péter.

Szerinte

a döntés „szánalmas és nonszensz”, ami azt üzeni, hogy Ukrajna lemondott az európai és euroatlanti integrációért tett eddigi erőfeszítéseiről, és arról, hogy Magyarország támogassa ebben,

mivel az Európai Unióban és a NATO-ban minden tagállam egybehangzó támogatására van szükség ahhoz, hogy új országokkal szorosabbra fűzzék az együttműködést.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország továbbra is készen áll a jó szomszédi viszonyra és a párbeszédre, de az elmúlt időszak azt mutatja, hogy ez a szándék egyoldalú.

A miniszter a kormány teljes körű támogatásáról és együttműködési szándékáról biztosította a kárpátaljai magyarokat, valamint ismét gratulált a KMKSZ „történelmi, átütő sikeréhez” az ukrajnai önkormányzati választásokon.

A Kárpátalján elért eredmények világossá teszik, hogy a magyarok véleménye megkerülhetetlen lesz a térség jövőjének tekintetében a következő időszakban is”

– mondta Szijjártó Péter.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap esti közleményében azzal vádolta meg a magyar diplomáciát, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt „kemény reakciót” helyezett kilátásba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére