Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay Péter programja: a minimálbér eltörlése

888.hu

2021.12.28. 10:20

Összességében több millió ember anyagi helyzetét befolyásolná rossz irányba, ha valóra válna Márki-Zay Péter elgondolása. A baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban – hangoztatva közgazdász végzettségét – arról beszélt, hogy nincs szükség a minimálbérre. Bár utóbb Márki-Zay magyarázkodásba, sőt önellentmondásba kezdett, a Mediaworks Hírcentrumának összefoglalójából kiderül: a minimálbér a gazdaság alapvető tényezője, és állami ellátások egész sora függ a mértékétől. A baloldali jelölt abszurd programjáról hét részes sorozatot indított a Mediaworks Hírcentrum, ez a 2. fejezet.

 

Zavaros magyarázkodásba kezdett Márki-Zay Péter a minimálbér ügyében is – írja az Origo. A baloldal miniszterelnök-jelöltje egy korábbi videójában úgy fogalmazott:

Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se.”

Ezután, amikor a Mediaworks Hírcentrumának riportere december elején megkérdezte tőle, miért helyezkedett erre az álláspontra, Márki-Zay így felelt:

Nem mondtam azt, hogy nincsen szükség a minimálbérre. Mire gondol?”

Majd fejtegetésbe bocsátkozott, hogy a túl magas minimálbér rettenetes veszélyekkel járna, olyannyira, hogy tömeges munkanélküliséget okozna Magyarországon.

Később belezavarodott, majd amikor néhány órával később, ugyanaz az az újságíró, a Mediaworks Hírcentrum riportere ismét a minimálbérről kérdezte, ingerülten azt mondta, miért, legyen talán 500 ezer forint? Vagyis, ismét csak

szidni kezdte a minimálbér intézményét.

A hírportál hozzáteszi: a baloldali miniszterelnök-jelölt minimálbér-ellenes állításai komoly veszélyt hordoznak magukban. A minimálbér mértéke a hazai bérszínvonal szempontjából kulcskérdés. Több százezren keresnek manapság minimálbért, s mivel a munkáltatóknak meg kell tartaniuk a különböző munkavállalói csoportok közötti bérkülönbségeket, így a minimálbér emelésekor a többet keresőknél is – egy bizonyos pontig – növelni kell a havi járandóságot. Ha ehhez hozzávesszük, hogy állami ellátások egész sora kapcsolódik a meghatározott legkisebb bér aktuális mértékéhez, s annak még a nyugdíjak kiszámításánál is szerepe lehet, akkor nem túlzás azt állítani, hogy egyenesen

milliók ügye a minimálbér.

Márki-Zay minimálbér-ellenes kampánya nyilvánvalóan a baloldal vezetőjétől, Gyurcsány Ferenctől eredt, hiszen a baloldali pártok decemberben a parlamentben nem szavazták meg a vállalkozások adójának csökkentését. A közterhet azért mérsékelte – évi több százmilliárdot hagyva a gazdaság szereplőinél – a törvényhozás, hogy a hazai cégek könnyebben kigazdálkodhassák a jövőre esedékes, jelentős, húsz százalékos minimálbéremelést. Jó tudni, hogy

2022-ben havi bruttó 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer a garantált bérminimum.

Érdemes megjegyezni: jövőre pedig több lesz a minimálbér, mint amennyi tizenkét évvel ezelőtt, Gyurcsány Ferencék kormányzás idején, 2010-ben az átlagkereset volt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére