Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orwell Állatfarmjára emlékeztet a szlovák férfi halála Brüsszelben

G. Fehér Péter

2020.09.14. 14:29

Nem kockáztattam volna túl sokat, ha nagy tételbe fogadást kötök arra, hogy az Európai Bizottság semmit nem fog csinálni Jozef Chovanec szlovák férfi brüsszeli halálának kivizsgálása ügyében.

A testület a minap közölte is, hogy bár megdöbbentő az ügy, de nem vizsgálják ki, mert ez tagállami feladat.

Több mint két évvel ezelőtt a brüsszeli repülőtéren a rendőrség őrizetbe vette a zavartan, de a tanúk beszámolója szerint semmiképpen sem agresszívan viselkedő Jozef Chovanec szlovák állampolgárt. A fogvatartott személy cellájában is zavartan viselkedett, többek között falba verte a fejét. A rendőrök berontottak a zárkába, pokrócot dobtak Chovanec fejére, a priccsre lökték, és három egyenruhás 18 percen keresztül térdelt a hátán, a férfi elvesztette az eszméletét, a mentők kórházba szállították, de ott három nap múlva úgy halt meg, hogy már nem tért magához. A cellában a drámai események közepette az egyik rendőrnő, ujjaival Hitler-bajuszt imitálva, náci karlendítéssel a biztonsági kamerák felé fordulva pózolt.

Most talán fölösleges is lenne hosszas elemzésbe bocsátkozni arról, hogy milyen uniós reakciókat váltott volna ki, ha mindez – feltéve, de meg nem engedve – a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren történik. Hiszen Brüsszel már azért is a szétmaszatolt úgynevezett jogállamiság megsértésével vádolta hazánkat, ha egy gyilkosság miatt elítélt rab – a börtön példánál maradva – cellájába nem süt be a nap. Mégis csak tarthatatlan, ha egy többszörösen elítélt börtöntöltelék nem vehet naponta napfürdött.

Mondanom sem kell, hogy természetesen meg fogom említeni a jogállamiság és a média szabadságának helyzetét tárgyalásaink során” – nyilatkozta Jan Jambon flamand tartományi kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való idén februári budapesti tárgyalásai előtt. Jambon akkor azért kényszerült magyarázkodásra, mert a belga sajtó szerint nem „business as usual”, ha a flamand kormányfő olyasvalakivel találkozik, akinek az országát, ha tagjelölt lenne, fel sem vennék az EU-ba. „Hallani szeretném, mit tudnak a helyszínen felhozni védelmükben a sajtószabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos őket ért kritikákra”− igyekezett Jambon a támadásokra válaszolni.

Mi meg most szeretnénk hallani a flamand miniszterelnök véleményét arról, hogy miért kellett egy védekezésre alig képest embert olyan brutálisan bántalmazni egy belga börtönben, hogy az később mindebbe belehaljon. A flamand politikustól ez idáig csak annyi tellett, hogy kijelentette: nem tudott az ügyről. De tudott, mint ahogy ez kiderült, már közvetlenül az események után tájékoztatták, csak a szőnyeg alá akarta söpörni a történteket. Hogyan is venné ki magát, ha a szabadság, az emberi jogok, az európai értékek, a jogállamiság és még ki tudja hány mindeddig pontosan meg nem határozott fogalom felkent védelmezőjének hazájában bántalmazás következtében meghal egy fogvatartott, ráadásul az elkövetésben részt vett rendőröket, beleértve a náci karlendítős rendőrnőt is, még csak felelősségre sem vonták, csak más munkakörbe helyezték.

Mindez arra utal, hogy a legmagasabb politikai szinten el akarták tusolni az ügyet. Annál is inkább, mert a belga hatóságok két és fél év után sem jutottak semmilyen következtetésre a halálesettel kapcsolatban. Talán nem véletlenül.

Éppen 75 éve jelent meg az Állatfarm, George Orwell maró szatírája. A mű egyik fő mondanivalója: ha azt állítjuk, hogy mindenki egyenlő, akkor is lesznek egyenlőbbek. Ez a tétel napjainkban különösen érvényes az EU-ra. A neves szerző azonban mindezt a sztálini totális diktatúrára értette.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére