Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Öt év börtönt kértek az egyik tokaj-hegyaljai polgármesterre

888.hu

2020.07.28. 16:30

2016-ban a zempléni Tállya polgármestere csak úgy engedte, hogy egy külföldi vállalkozó borüzemet építsen a faluban, ha a beruházó az ő nevelt fiának a cégével dolgoztat. A vád szerint Osika József személyesen állította le az építkezést, a munkásokat pedig elzavarta, amikor kiderült, hogy nem a fiát bízták meg a munkával.

Korrupció, fiktív számlázás, nepotizmus, a borvidék iparosítása, a világörökségi cím megtámadása, verekedés. Ez a baloldali teljesítmény Tokaj-Hegyalján.

Osika József 2002 óta a BAZ megyei Tállya polgármestere. Hivatalosan függetlenként nyerte a választásokat, valójában Szabó György, az MSZP erős embere tolta előtérbe.

A baloldali üzleti hálózat 2007-ben egy szalmatüzelésű erőművet akart ráerőltetni Tokaj környékére, illetve a füstokádó monstrummal együtt járó, évi 20 ezer kamion okozta veszélyes forgalmat, zajt és levegőszennyezést. Ezt az országos botránnyá vált ötletet Hujber Ottó MSZP-s nagytőkés által próbálták véghez vinni, amit csak a Fidesz és a civil ellenállás tudott megakadályozni.

Rá egy évre, az erőműs kudarc után se vonult vissza az MSZP-s ipari lobbi, aminek szintén Osika József lett a hangadója. 2008-ban ugyanis a fideszes megyei közgyűlés által a tokaji vidéknek kiharcolt UNESCO-s világörökségi címet támadták meg, mondván, a címből nem tudnak megélni, iparfejlesztést akarnak a vidéken. Eszükbe sem jutott, hogy inkább a borászat, az idegenforgalom és a mezőgazdaság fejlesztésére kellene stratégiát alkotniuk.

Akkoriban Rónavölgyi Endréné volt Szerencs baloldali polgármestere, aki Osika Józseffel együtt a világörökségi címről való lemondással volt elfoglalva. Szerintük egy szalmaégetésű erőmű és az ipari övezetté alakítás nem lett volna rossz hatással a borvidékre.

Hiába, ha hatalomra törnek, akkor háttérbe kerülnek olyan – baloldali értékként deklarált – fogalmak, mint a környezetvédelem.

Osika azonban ennél is tovább merészkedett. A környéki magaslatokra szélerőműparkot álmodott, a környékbeli Aranyosi-völgybe pedig energiatározót és szivattyús vízi erőművet.

Azonban sokak szerint ez az óriási befektetés csupán az áram árával való manipulálást szolgálta volna, az energiatározó felépítése pedig akár több ezer hektár erdő kivágásával járt volna, ami drasztikus beavatkozás lenne a természetbe.

Fejlesztésekre szükség van, de nem ipari létesítményekben kell gondolkodni, hanem a borászathoz kapcsolódó turizmust és a hagyományos kézműves tevékenységeket kell erősíteni

– mondta Kuthi Csaba. A Tállyai Borút Egyesület elnöke azt is elárulta, hogy nincs beszélőviszonyban Osikával, mert úgy gondolja, hogy a 2006-os önkormányzati választások estéjén politikai bosszú miatt gyulladt ki a háza. Kuthi ugyanis nyíltan a polgármester ellenlábasát támogatta. Az ügyben lezárták a nyomozást, a tettes ismeretlen maradt.

Itt kezd igazán ijesztő lenni Tállya első emberének életútja.

Majd három évig tartó, kitartó nyomozás után 2009-ben a BAZ megyei ügyészség vádat emelt öt adóellenőr és öt üzletember ellen. Az utóbbiak egyike, Osika azóta ismét Tállya polgármestere lett. A vád szerint az öt üzletember folyamatosan lefizetett öt APEH-revizort, hogy kibújjon az adófizetési kötelezettség alól. Az ügy súlyára jellemző, hogy a nyomozást nem a szerencsi rendőrkapitányság folytatta le, hanem a BAZ megyei rendőr-főkapitányság az ügyészség felügyelete mellett. A nyomozás során a rendőrséget a Nemzetbiztonsági Hivatal is segítette. A perben nyolcadrendű vádlott polgármester két korábbi cége is hamis számlákat állított ki a vád szerint.

2011-ben is hallatott magáról Osika, ugyanis verekedésbe keveredett két nővel a tállyai községházán. A kiérkező rendőrök azt állapították meg, hogy könnyű testi sértés érte a nőket, ők viszont hivatalos személy elleni erőszakot követtek el. Mivel utóbbi a súlyosabb bűncselekmény, az eljárás emiatt indult. A két nő vaddisznótelepet működtetett Tállyán, de nem volt engedélyük, ezért régóta vitában álltak az önkormányzattal.

2018-ban állt bíróság elé Osika egy újabb botrányos ügy miatt. Két évvel korábban csak úgy engedte, hogy egy külföldi vállalkozó borüzemet építsen a faluban, ha a beruházó az ő nevelt fiának a cégével dolgoztat. A vád szerint a tállyai polgármester személyesen állította le az építkezést, a munkásokat pedig elzavarta, amikor kiderült, hogy nem a fiát bízták meg a munkával.

Az egyik helyi lakos nyilatkozott az RTL Klub Híradójának, aki szerint a faluban minden munkát a polgármester fia kap. Az ügyészség 5 év letöltendő börtönbüntetést kért a polgármesterre.

Tavaly az országos helyhatósági választásokon Osika József ellenjelölt híján 100 százalékkal nyerte a tállyai polgármester-választást. Történt ez annak ellenére, hogy a büntetőügye még mindig folyamatban van.

Idén a Debreceni Ítélőtábla július 6-án nyilvános ülésen tárgyalta Osika József büntetőügyét, amelyben még nem született ítélet. A bíróság tanácsülésen dönt később.

Kíváncsian várjuk a másodfokú bíróság zárt körben meghozott ítéletét! Ha Osika másodfokon is börtönbüntetést kap jogerősen, akkor le kell mondania a polgármesterségről, amit ha önként nem tesz meg, akkor a tállyai testületnek kell kimondania a méltatlanságot.

Ha a testület nem mondja ki, akkor a megyei kormányhivatal kezdeményezheti a bíróságon a méltatlanság megállapítását.

A Hír TV egyik korábbi riportjában is megjelentek Osika visszás ügyei, amik azóta csak halmozódtak:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére