Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Románul gratulált Marosvásárhely új, magyar polgármesterének a Momentum

Horváth Tamás

2020.10.06. 13:40

Soós Zoltán személyében 20 év után lett újra magyar városvezetője Marosvásárhelynek, Baja momentumos önkormányzata mégis egy román nyelvű levéllel köszöntötte az újdonsült polgármestert.

Szeptember 27-én önkormányzati választást tartottak Romániában, melynek magyar szempontból az egyik legörömtelibb pillanata az volt, amikor kiderült, hogy 20 év elteltével ismét magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek. A közel 60 ezer magyar lakost számláló székelyföldi városban Soós Zoltán diadalmaskodott, aki bár függetlenként szállt ringbe, mindkét nagy erdélyi magyar párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatását is élvezte.

Soós győzelme már csak azért is felüdülést hozott a helyi magyarságnak, mert az előző polgármester, a román Dorin Florea rendre magyarellenes uszítással kívánt magának politikai tőkét kovácsolni. A 2018-as székely szabadság napja kapcsán például úgy fogalmazott: „Az lenne a legjobb, ha mindenki otthon maradna, és a családjával töltené a szombatot, a városban nincsenek kisebbségiek, mindenki egyenrangú.”

Nyirati Klára bajai polgármester és Fekete-Győr András

Ezek fényében még inkább meglepő, hogy Baja baloldali önkormányzata románul köszöntötte a frissen megválasztott Soós Zoltánt. A 888.hu birtokába került román nyelvű gratulálólevelet Nyirati Klára, a város momentumos polgármestere és Preininger Rozália határon túli és nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnok írta alá.

Íme, az inkriminált levél:

Ha azonban azt vesszük, hogy Nyirati Klára pártjának elnöke, Fekete-Győr András a romániai önkormányzati választások előtt videóüzenetben kérte az erdélyi magyarokat, hogy a magyar jelöltek helyett a Momentum román testvérpárját, az USR PLUS-t támogassák, akkor már más a leányzó fekvése.

Sőt, még az is elképzelhető, hogy a gratulálólevelet (melyből egy szóval sem derül ki, hogy Marosvásárhelynek újra magyar polgármestere lett és Soós Zoltán sincs nevesítve benne) már jó előre betárazta a bajai polgármester, várva, hogy egy román jelölt diadalmaskodjon a székelyföldi városban. Mivel azonban ez nem történt meg, a levelet elküldték a választáson győztes Soós Zoltánnak.

Bármelyik forgatókönyv is valósult meg, ez mindenhogyan vérciki.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére