Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Személyes adatok begyűjtése lehet a valódi cél a Gyurcsány-petícióval

888 - Mandiner

2021.01.26. 18:45

Csak általános adatkezelési tájékoztatót tett közzé a kínai vakcina ellen indított online petíciója kapcsán a Demokratikus Koalíció, ehhez a kezdeményezéshez külön kellene ilyen dokumentumot elérhetővé tenni – nyilatkozta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Mandinernek.

Péterfalvi Attila kifejtette, hogy ilyen esetben rögzíteni kellene, pontosan mi a petíciós cél, túl azon, hogy valamire nemet mond a párt, továbbá azt is tudatni kellene, mit csinálnak az adatokkal. A petíciós felületen ugyanis csupán ahhoz lehet hozzájárulni, hogy kitöltés esetén a DK szimpatizánsként kezelheti-e az adatainkat.

Ugyancsak aggályosnak tartja Péterfalvi azt a körülményt, hogy

az általános adatkezelési tájékoztatóban amerikai és észt adatfeldolgozók is szerepelnek.

A NAIH elnöke úgy véli, hogy különösen az előbbi vet fel kérdéseket, hiszen nem tudni, hogy a tengerentúli együttműködő cégeknél milyen védettség van a személyes adatok vonatkozásában.

Nem lehet meggyőződni a biztonságról, nincs igazolás arról, hogy a védelem hogyan történik, nincs erre átfogó mechanizmus sem

– sorolta Péterfalvi.

Úgy fogalmazott:

Úgy vélem, politikai véleményre vonatkozó adatoknak még uniós adatfeldolgozónál sincs helyük, akkor sem, ha ebben az esetben biztosított is az adatvédelem. Amerikában meg pláne nem, hiszen ott aligha tudom érvényesíteni a jogaimat.”

A NAIH elnöke ugyanakkor tudatta, miután nem érkezett panaszos beadvány a petícióval kapcsolatban, vizsgálat nem indult az ügyben.

Ismeretes: a Gyurcsány-féle DK online petíciót indított, hogy ne „lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség”. A csatlakozáshoz természetesen ki kell tölteni az adatainkat, amelyek feldolgozásában az Adatkezelési és Adatvédelmi Téjékoztató szerint külső partnerek működnek együtt a párttal.

Ezek között található a San Fransisco-i Mailgun Technologies Inc. és a Palo Alto-ban található Manychat Inc., továbbá az észt Datadat OÜ nevű vállalkozás. Utóbbinál kapcsolattartóként egy ismerős név szerepel: Ficsor Ádám. Ő Gyurcsány miniszterelnöksége idején miniszterelnöki kabinetfőnök, Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején pedig titkosszolgálati miniszter volt.

Ficsor 2016-ban alapította a DatAdat Professional Kft.-t, amelynek tulajdonosi körében helyet kapott a Gyurcsány-kormányok agytrösztje, a Demos egykori vezetője, Dessewfy Tibor is, de áttételesen érdekelt a vállalkozásban maga Bajnai Gordon exkormányfő is.

A DatAdat amúgy egy cégcsoportot takar, s csak az egyik leányvállalat a DK-nak immár évek óta dolgozó, észtországi bejegyzésű cég. Az Átlátszó korábbi cikke szerint Ficsor mellett Szigetvári Viktor, Bajnai volt kabinetfőnöke is menedzseli a vállalkozást.

A Magyar Nemzet tavalyi cikke megemlíti, hogy a DatAdat elvileg társadalomtudósok, matematikusok és informatikusok közös projektjeként alakult meg. Fő profiljába tartozik többek között az adatalapú marketingtanácsadás, kutatás és adatszolgáltatás. Különböző webalkalmazások fejlesztése, modellek, IT adatszolgáltató rendszerek kiépítése, multinacionális piaci szereplők részére.

A DatAdat a lap szerint együttműködik a Ben Horowitz vállalkozásának tulajdonában álló Nationbuilder nevű amerikai közösségi kampányfejlesztő vállalkozással egy Facebook Messengerre épített, politikai kampányokra fejlesztett botprogram kapcsán. Egy ilyen programot egyébként Gyurcsány is használ, saját bevallása szerint több százezer embert értek el vele az EP-választási kampányban. Dobrev Klára internetes oldaláról kiderül, hogy a vele való internetes kapcsolattartás esetén „adatfeldolgozóként a DatAdat működik közre, biztosítja az adatok tárolásához szükséges szervereket, amelyek az EGT területén belül találhatók”.

Tehát amikor egy magyar állampolgár a Facebookon Dobrev Klárával „beszélget”, akkor

a Bajnai-Gyurcsány-hálózat kezébe kerülnek az adatai,

de ugyanez történik, ha valaki aláírja a DK mostani, vakcinás petícióját is. Érdekesség, hogy a miskolci ellenzéki ernyőszervezet, a 2019-es helyhatósági választásokat megnyerő SZIVE-Függetlenek honlapján is az észtországi Ficsor-cég tűnik fel adatkezelőként.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére