Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Totális kudarcot vallott a pécsi „elszámoltatás”, a rendőrség megszüntette a nyomozásokat

888.hu

2022.01.31. 08:50

A baloldali polgármester közleményében kijelentette, alapjaiban kérdőjeleződik meg a jogállami rend, a Fidesz szerint szánalmas Péterffy Attila, és csak el akarja terelni a figyelmet a városban zajló mutyikról – írja a Mandiner.

Közleményben háborog Pécs polgármestere, mert a rendőrség több olyan, még az előző, fideszes városvezetést érintő ügyben megszüntette az eljárást, amelyben a mostani önkormányzat tett feljelentést. Péterffy Attila azt írja:

Az elmúlt két évben számtalan köztörvényes bűncselekmény ügyében tettünk feljelentéseket, abban a reményben, hogy tisztességes és megalapozott nyomozások következtében, jogállami keretek között igazságot szolgáltat a jogrendszerünk. Sajnos már a választ is megkaptuk, az alapján pedig sem tisztességes, sem megalapozott eljárásokra nem számíthatunk, ez pedig alapjaiban kérdőjelezi meg a jogállami rendet

Gyanúsnak tartott ügyeket sorol fel

Az elmúlt másfél évben 17 gyanús ügyet tárt fel az önkormányzatnál nagy erőkkel folyó – és a polgármester szerint magas szakmai színvonalon lezajlott, alapos – átvilágítás, a Tolna megyei Rendőr-főkapitányság azonban eddig nem talált bűncselekményre utaló adatokat,

megszüntette a nyomozást több összefüggő, az önkormányzat cégeinél folyó átvilágítások által felszínre hozott ügyben.

A polgármester konkrétan megemlít egy belvárosi hotelt, amelyet szerinte nyomott áron adott el az előző fideszes vezetés, majd ködös utalást tesz Péterffy Attila arra, hogy a pécsieket megillető 150 millió forintos vagyonból 20 millió maradt. Szerinte a többit letétként megtartotta a Bánki Erikkel (fideszes parlamenti képviselő – a szerk.) közös ingatlanban dolgozó ügyvéd. Emellett a polgármester arról is beszélt, hogy 150 milliós vagyon alig 1,5 millió forintért cserélt gazdát.

Egy szerencsés vevőre, egy cégre utalt, amelyet a pályázat kiírásának a napján alapítottak, épp a tendert kiíró önkormányzati vagyonkezelő annak a munkatársának a szülei, aki a cég akkori vezetőjének az élettársa. A városvezető szerint a cég sem akkor, sem azóta nem volt olyan helyzetben, hogy eleget tegyen a több száz milliós, szerződésben foglalt kötelezettségének, de ennél jobban nem részletezte, hogy mire gondolt.

Panasszal élnek a nyomozás megszüntetése ellen

A polgármester szerint az is gyanús, hogy ezen a megszüntető határozaton nem található meg az előadó személye, csak a nyomozó szerv vezetőjének az aláírása. Úgy véli, ez is arra utal, hogy a szőnyeg alá söpört ügyekkel valami nincs rendben.

Majd a politika mezejére nézve kijelentette, a NER „a nyomozás, felelősségre vonás helyett egy nagyon egyértelmű üzenetet küldött a mindenkori katonáinak: nincs mitől félniük, a rendszer, ha kell a legátlátszóbb, legarcátlanabb módon, de mindenképp megvédi őket”. S meggyőződése, hogy eljön az az idő, amikor nemcsak a pécsiek kárára elkövetett ügyeket, de a nyomozóhatóságnál született ilyen döntéseket is

nagyon fogják szégyellni azok, akiknek ezt szégyellniük kell.

Továbbá egyértelmű tette, hogy a nyomozás ellen panasszal élnek, és nagy érdeklődéssel várja, hogy „az ügyészség asszisztál-e ehhez a gyalázatos teljesítményhez, amit a nyomozóhatóság produkált”. Péterffyék vádaskodása egyébként nagy felháborodást keltett a rendőri szervek dolgozóiban is; a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság azóta finoman visszautasította a pécsi polgármester vádjait.

Fideszes politikus: ez szánalmas és nevetséges

A Fidesz pécsi önkormányzati képviselője azt mondja, a szánalmas és nevetséges közleményből az derül ki, hogy „Péterffy Attila egy bosszúvágytól fűtött, vérig sértett ember”, ezért reagált ilyen hisztérikusan a rendőrség szakmailag megalapozott döntésére. Barkóczi Csaba biztos benne, ha bármely ügyben bűncselekmény alapos gyanúja vetődött volna fel, a nyomozóhatóság folytatta volna az eljárásokat, mint ahogy erre országosan is számos példa volt az elmúlt időszakban kormánypárti politikusokkal szemben is.

A fideszes politikus szerint, például az Aranyhajó Hotel eladása nem volt törvénytelen, s az sem igaz, hogy egy ügyben az önkormányzat 150 millió forintos vagyonából csak 20 maradt. Ugyan igaz, hogy egy jogászhoz letétbe került ez az összeg, de tudomása szerint az önkormányzat más ügyben tartozott neki, így érthető, hogy csak a különbözetet adta vissza.

Barkóczi Csaba úgy véli, ezekben az átvilágítási ügyekben helybeli és országos fideszes politikusok a célpontok, őket akarják Péterffyék ellehetetleníteni, s amíg folynak az eljárások, lehet rájuk és az előző városvezetésre mutogatni. Az önkormányzati képviselő biztos abban, hogy a többi ügyben is megszünteti majd a rendőrség az eljárást, mert azokban sem történtek törvénytelenségek.

A civilek is győztek Péterffy ellen

A fideszes képviselőnek meggyőződése, hogy ezzel a közleménnyel is el akarják terelni a figyelmet a jelenlegi városvezetés, cégek mutyijairól, pazarló gazdálkodásáról, botrányairól. Szerinte az egész átvilágítás motorja, Bodnár Imre ügyvéd, aki a csapatával több százmillió forintot tett már zsebre, és nekik eredményt kellene produkálniuk, ha már ezt az irdatlan összeget felvették, és

nagyon kínos lehet a számukra, ha a rendőrség nem osztja az álláspontjukat.

Ezért az elszámoltatási terminátornak is hívott Bodnár minden jogi trükköt, furfangot bevet, eddig azonban meglehetősen kevés sikerrel, állítja Barkóczi.

S az is nagy presztízsveszteség volt az ügyvéd számára, hogy a polgármester a helyi környezetvédőkkel szemben is pert veszített pár héttel ezelőtt. Vincze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, vezéralakja ugyanis azt állította Péterffyről, hogy még a polgármestersége előtt, a pécsi hőerőmű vezérigazgatójaként a 2008-2015 közötti években durván 3 millió tonna fát égettetett el, s ez káros hatással volt a környék erdeire, a környezetre. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy ezzel a kijelentéssel nem sérült a polgármester jó hírneve.

A pénzszórást egyébként jól jelzi Barkóczi szerint, hogy a pécsi vagyonhasznosító új vezetője, Szabó Szilárd Attila évi 40 millió forintot keres, a Biokom vezérigazgatója, Meixner Barna havi 1,38 milliót, elődjénél 280 ezerrel többet. Az önkormányzatnál hasonló a helyzet, a 2019-es önkormányzati választás óta 200 millió forinttal került többe a működése,

jelentette ki. Felturbózták a polgármesteri hivatal kommunikációs részlegét, sajtókapcsolati tanácsadónak nevezték ki Barabás Bélát, a Pécsi Stop volt főszerkesztőjét, sajtóreferens lett Marton Ferenc, az RTL volt tudósítója. Emellett innovációs biztosként dolgozik a Momentum politikusa, Nemes Balázs, aki elbukott az ellenzéki előválasztáson, civil tanácsnokká választották Kunszt Mártát és sportügyi megbízott lett budapesti lakosként Török Ottó, sorolta az új pozíciókat a fideszes politikus.

Közleményháború indult a Fidesz és a városvezetés között

A polgármester közleménye után egyébként a pécsi Fidesz is kiadott egy kommünikét. Eszerint világosan kiderült, hogy

eredménytelen az átvilágításnak álcázott politikai boszorkányüldözés,

amelyet Péterffy és néhány ügyvéd barátja rendezett az elmúlt években elszámoltatásnak álcázva. A közvélemény tudatos megtévesztése eddig legalább 100 millió forintjába került a pécsieknek, hiszen „ennyi pénzt vettek fel a polgármester barátai bármiféle érdemi eredmény nélkül” – utaltak az átvilágításokat végzőkre. Arra szólították fel a polgármestert, hogy azonnal fizettesse vissza ügyvéd barátaival az átvilágítások költségeit és kérjen elnézést a pécsiektől azért, amiért „politikai érdekből megpróbálta őket becsapni és megtéveszteni, és el akarta velük hitetni, hogy az előző városvezetés idején bűncselekményeket követtek el”. (A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi vezérigazgatója – akit Péterffy Attila elbocsátott, majd hírbe hozott a most elbukott feljelentések kapcsán – pedig bejelentette, hogy a pécsi polgármesternek bíróság előtt kell felelnie vádaskodásai miatt.)

Erre a kommünikére reagálva a közgyűlésben többséget biztosító Pécs Jövője-frakciószövetség közleményében elképesztőnek nevezte a kormánypártiak véleményét, miszerint örülnek annak, hogy „a fideszes városvezetés idején történt korrupciógyanús ügyeknek nem lett következménye”.

 

Borítókép: Mandiner

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére