Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újraindul a szemétszállítás, Karácsonyék megint nem voltak a topon

888.hu

2022.10.07. 12:40

Úgy látom, hogy jobban izgulunk mi azért, ami Budapesten van, mint maguk – hányták Mártha Imre közművezér szemére a kukások.

 

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek (BKM) és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról – derül ki a BKM sajtóközleményéből. A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, mely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én, péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre.

A megállapodásban szerepel többek között az, hogy a hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó kétszázezer forint összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.

A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 000 forint karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.

 

Mint ismeretes, az ügy azzal kezdődött, hogy kedd reggel legalább száz fővárosi szemétszállító bejelentés nélküli sztrájkba kezdett az Ecseri úti telephelyen, kevesellve a korábban kapott béremelést.

Ahogy lenni szokott,

Karácsony Gergelyék a kormányra mutogattak.

A Budapesti Közművek közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. Hozzátették: „az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3–5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott a Fővárosi Közterület-fenntartó tevékenységének finanszírozására”.

Közösségi oldalán Karácsony Gergely mindehhez annyit tett hozzá, hogy a kukások bérének megemelése csak akkor lehetséges, ha a kormányzati szemétholding törleszti adósságát, és visszaadja „azt a 15 milliárdot, amit a budapestiek szemétdíjából elvett”.

Csakhogy a számok nem azt mutatják, amit a főpolgármesterék magyaráznak.

A Világgazdaság című lap információi szerint

a Nemzeti Hulladákgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-nek, vagyis állami hulladéktársaságnak semmilyen tartozása nincs a fővárosi cégnek.

 

A Karácsony által emlegetett 15 milliárd forintról a budapesti közműcég mostanáig nem adott be semmilyen írásos megkeresést, s nem kezdeményezett jogi eljárást sem. Ennél is árulkodóbbak az idei finanszírozási adatok, a budapesti közműcég ugyanis több pénzt kapott annál, mint amennyit a fővárosi lakosok szemétdíjként befizettek.

A lap szerint

idén eddig a befolyt díjak nagysága meghaladta a 18,2 milliárd forintot. Ezzel szemben az állami holding 19,6 milliárd forintot fizetett ki a fővárosi közműszolgáltató cégnek. A többlet tehát 1,4 milliárd forint.

 

Ráadásul az összeg nem is a teljes summa, hanem annak csupán a 75 százaléka.

 

Az illetékeseket nem izgatta a budapesti lakosság

A fővárosi közműcégek teljhatalmú ura, Mártha Imre tárgyalt az alkalmazottakkal. A Metropol című lap által megszerzett felvételek tanúsága szerint Mártha meglehetősen kioktató stílussal beszélt a kukásokkal.

 

A beszélgetésen az egyik résztvevő szóvá tette, hogy ők (a kukások – a szerk.) jobban izgulnak a kialakult helyzet miatt, mint a vezetők:

Úgy látom, hogy jobban izgulunk mi azért, ami Budapesten van, mint maguk. Én teljesen azt látom, ne haragudjanak. Halálosan nyugodtan ülnek itt. Én konkrétan Csepelen lakom, a lakótelepet elöntötte már a szemét.”

 

Hogy mennyire nem érdekelte a budapestiek sorsa a vezérkart az is jól mutatja, hogy az FKF még az ügyfélszolgálatát is kikapcsolta, nehogy kapcsolatba tudjon lépni velük a lakosság.

A központi telefonszámot felhívva ez az üzenet fogadta a Blikk újságíróit:

 

Üdvözöljük, Ön a BKM Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági ügyfélszolgálatát hívta. Tisztelt ügyfelünk, Budapesten és egyes agglomerációs településeinken a hulladékszállítás munkabeszüntetés miatt szünetel. Ezzel kapcsolatosa, kérjük, kövesse figyelemmel a médiában közzétett aktuális információinkat. Ügyintézőink a hulladékelszállítás fennakadásán kívüli ügyekben készséggel állnak rendelkezésükre.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére